De Commodoor 1972 van mijn opa

Hallo! Vlak voor zijn overlijden gaf mijn opa mij zijn uit 1972 komende Commodoor horloge. Hij heeft dit horloge gekregen omdat hij 25 jaar bij zijn werkplek in dienst was (1948-1972). Deze jaartallen en het bedrijf staan gegraveerd op de achterzijde van het klok gedeelte.

Mijn opa was mij dierbaar en het horloge heeft sentimentele waarde voor mij. Echter ben ik toch erg benieuwd geworden naar het merk en naar dit horloge. Ik heb welgeteld 1 vergelijkbare foto kunnen vinden na uren van google zoektochten, maar dit leidde tot niets. Iemand enig idee?

Bij voorbaat dank!

18 likes

Leuk, koesteren zo’n horloge. Volgens mij was dit het/een huismerk van de V&D. Ik meen zelfs dat mijn eerste horloge lang gekeden ook een Commodoor was…

Dankje voor je reactie! Wat leuk om te horen! Ik hield altijd van de V&D, goed om te horen!

1 like

Als je het horloge zelf zou willen dragen zou ik je aanbevelen om die doublé fixoflex er af te halen en er een mooie lederen band op te knikkeren. Maar dat terzijde.

Ik heb me net rot gegoogled, en kom helemaal niets tegen over Commodoor. Er zijn wel lieden, zowel op het forum hier als ook in de wijde wereld, die menen dat Commodoor een PC producent was. :slight_smile: :slight_smile:

Ik kan je geen informatie geven over het horlogemerk Commodoor. Maar als volbloed geek zie ik het als mijn plicht om er voor te zorgen dat niemand ze met deze dingen associeert:

Trouwens, MSX Rulez!

Buiten dat: Lekker koesteren dat ding, net wat @Montus zegt. :slight_smile:

1 like

Hier een link naar Mikrolisk.

De data komen niet overeen, maar wellicht is daar informatie te verkrijgen.

Met vriendelijke groet,
Inca

Heel erg bedankt voor je uitgebreide zoektocht, ik waardeer het :slight_smile:! Ik had inderdaad ook gevonden dat ze pc gerelateerde apparatuur maakten en bijvoorbeeld klokken voor thuis. Ik heb ook enkele artikeltjes gevonden in lokale krantjes waar andere mensen na 25 of 30 jaar een zelfde soort horloge kregen (net ietsjes anders natuurlijk).

Het advies om de dubbele fixoflex eraf te halen, dat is een goed idee! Ik heb een mooie warme bruine lederen band bij mijn nieuwe seiko horloge gekregen, die knal ik er binnekort maar even op! Enig idee wat ik het beste kan doen m.b.t. onderhoud? Ik begrijp dat de opwind horloges uiteindelijk minder accuraat worden en bijvoorbeeld naarmate dingen slijten juist sneller kunnen lopen. Bij dit horloge loopt hij soms te langzaam, soms te snel en soms loopt de minutenwijzer vast, maar loopt het horloge nog wel. Kan een onderhoud beurt dit verhelpen?

Heb ook vernomen dat je het beste een keer per dag het horloge kan opwinden, het liefst in de ochtend rond dezelfde tijd. Is dit iets dat ik het beste kan opvolgen?

Dankjewel!

Klinkt alsof de minuutpijp te los zit, dan loopt de wijzer niet meer mee. Is vrij dringend aan een servicebeurt toe zo te horen. Minuutpijp kan strakker gemaakt worden met een speciale tang - en de nodige ervaring, want je knijpt 'm anders zo doormidden. :slight_smile: Uurwerk is waarschijnlijk een vroege ETA, gezien het aantal stenen (jewels) dat vermeldt wordt op de wijzerplaat.

's Ochtends opwinden is exact wat ik geleerd heb, maar 's avonds is ook prima - belangrijkste is dat je dit niet doet met het horloge aan de pols, daar slijten de kroon, kroontube en zelfs de uurwerk-platine van. Bovendien - even een edit - is dit een automaat, dus opwinden doet-ie als het goed is zelf, tijdens het dragen.

Ziet er wel fraai uit nog, zeker niet afgedragen zoals ik ze soms binnen krijg! :thumbsup:

Ik geloof, ja ben ook een jaartje ouder, dat ik vroeger ook een commodoor heb gehad. Volgens mij was commodoor vroeger ook te koop bij Kijkshop. Ziet er nog netjes uit voor zijn leeftijd. Ik hoop dat je meer info gaat vinden.

1 like

Commodoor was van de kijkshop inderdaad.

2 likes

Bedankt voor de informatie! Daarmee ga ik even langs de horlogespecialist hier in Groningen! Een Automaat? Ik betwijfel het want als ik hem draag stopt die gewoon met lopen als ik hem 1 tot 2 dagen niet opwindt. Misschien is dat ook versleten! Ik wacht even tot ik werk heb gevonden en dan is een van de eerste dingen die ik ga doen is dit horloge laten opknappen!

Ja opa zorgde goed voor het horloge. De laatste vijf tot tien jaar van zijn leven lag het horloge alleen in een mooi doosje in de lade te verstoffen, dus ik ben blij met de staat!

Dankjewel! Kijkshop zal ik eens even verder naar zoeken!

@Bert1 Dankjewel!

Is toch echt een automaat, staat op de wijzerplaat. :slight_smile: Dat-ie na een of twee dagen stopt is ook normaal. Gangreserve bij een dergelijke ETA (dat merk vermoed ik, is vrijwel zeker) hoort rond de 40 uur te zijn.

1 like

Vooral in de jaren '80 kwam je Commodoor veel tegen.
Ze waren erg goed in het namaken van de ‘Game&Watch’-serie van Nintendo, en uiteraard bekend van de goedkope horloges.
Overigens, zoals reeds gezegd, niet te verwarren met Commodore.

1 like

Hier heb ik een zusje/broertje/neefje…
Compleet met sproetenpatina.

7 likes

Ooit eens flink op gegoogled nav een eigen Commodoor.

Nu je het zegt, inderdaad haha…

@Emdee Dat is een mooie! Sproeten zijn nooit verkeerd!

@M_Singer Bedankt! Heel informatief! Leuk!

1 like

Ik kom dit forum tegen toen ik commodore googlede. Speciaal om te reageren een account aangemaakt.
In jaren 70 en begin jaren 80 heb ik horlogerie verkocht bij het reeds lang ter ziele gegane warenhuis Hagen in Arnhem.
Één van de merken die verkocht werden was Commodoor. Het was geen huismerk van V&D of Kijkshop maar een algemeen merk dat je bij heel veel horlogeverkooppunten tegen kwam. De horloges waren vaak voorzien van goedkoop leren bandjes dus bij de verkoop werd er vaak een fixoflex bandje bij verkocht, die pasten altijd en gingen een eeuwigheid mee en waren enorm populair. Als het bandje niet gelijk werd mee verkocht kwam de klant vaak al binnen het jaar alsnog een nieuw bandje halen.
Er was een enorm gevarieerd assortiment dames-, heren- en kinderhorloges. Ze hadden ze opwindbaar, automatisch en op batterij.
Niet dat ik alle prijzen nog weet maar van deze weet ik het toevallig wel. Het klokje van je opa kostte indertijd 99 gulden.

Commodoor horloges werden geïmporteerd door de firma Zurel uit Aalsmeer. De firma Zurel was (is) bekend als bloemen exporteur. De bloemen werden o.a. verkocht naar Zwitserland. Daar de Zwitserse Francs niets waard waren in Nederland liet Zurel zich betalen in horloges die in Nederland dan weer verkocht werden.

24 likes

Dat is nog eens mooie insider informatie, bedankt!

Leuke aanvullende informatie! Jammer genoeg ben ik mijn Commodoor kwijtgeraakt, in de werkoveral laten zitten die naar de wasserette is gegaan…:grimacing: