De Tudor Submariner, een waardige toolwatch

Als eerste post zouden wij vandaag graag een ‘minder gewaardeerd’ horloge in het zonnetje willen zetten: De Tudor Submariner. Zoals de meeste mensen hier wel weten is Tudor meer dan 75 jaar geleden in het leven geroepen als goedkoper alternatief voor Rolex. Het idee van het merk was om Rolex bereikbaarder te maken voor een grotere doelgroep.

In 1954 kwam de eerste duiker van Tudor uit met de referentie 7922, ongeveer een jaar na de eerste Rolex Submariner. Daarbij zijn de overeenkomsten dan ook erg goed te zien, de grootste verschillen lagen ‘onder de motorkap’. Hieronder een foto van beide modellen:

In de Tudor 7922 zat een Fleurier 390 uurwerk, de Rolex Submariner was uitgerust met een A. 260 uurwerk van het merk zelf. Beide horloges werden verkocht met een waterdichtheid van 100 meter.

In de volgende jaren bracht Tudor veel kleine wijzigingen aan in de Submariner modellijn. De 7923 toverde de Submariner om in een ware handopwinder, het uurwerk kwam vanuit ETA (1182). De tekst “Rotor Self-Winding” zoals hierboven te zien is op de wijzerplaat van de 7922 werd niet meer aangebracht.

Pas in 1958 werden er echte stappen gezet voor de waterdichtheid van het horloge. Tudor verdubbelde de waterdichtheid van de Submariner met het introduceren van de 7924, ook wel de “Big Crown” genoemd. De dikkere kast, het betere glas en de grotere kroon waren voldoende om de waterdichtheid significant te verhogen. De 7924 werd wederom uitgerust met het Fleurier 390 uurwerk van de oudere 7922 referentie. De handopwinder bleek toch niet helemaal te bevallen…

Net voor 1960 kwam Tudor met de Submariner 7928, een model dat voor veel mensen vast herkenbaar is. Terecht dat deze horloges op het moment ook steeds meer geliefd zijn. Deze referentie was langer op de markt, ongeveer tot ergens in 1968. Er werd een andere kast gebruikt die de maat liet groeien van 37 millimeter naar 39 millimeter. Ook was het uitgangspunt van waterdichtheid nog altijd 200 meter. De Fleurier 390 viel schijnbaar in de smaak, ook deze referentie werd uitgerust met hetzelfde uurwerk.

Tot het uittreden van de 7928 zijn er verschillende kleine wijzigingen aangebracht. Meest belangrijk waren hierbij de techniek van wijzerplaatproductie (gilt), tekst op de wijzerplaat en de kastvorm (ronde crownguards of puntige crownguards).

Voor het einde van de jaren 60 bracht Tudor een grotere verandering in het design aan bij de referentie 7016 en 7021: de Snowflake wijzers. Ook was er voor het eerst een kleurkeuze mogelijk bij deze referentie, blauw of zwart. De 7021 was bijna gelijk aan de 7016, maar dan uitgerust met een datumfunctie. Dit was dan ook de eerste Tudor Submariner met een datumfunctie. Beide referenties werden aangedreven door een ETA 248X automatisch uurwerk. Een leuke bonus; de 7021 had een roulette datumwiel, wisselend van rood naar zwart. Onderstaand een foto van een 70XX Tudor Submariner.

Ergens midden in de jaren 70 kwam Tudor met een opvolger van het eerste Snowflake model, dit waren de referenties 9401/0 en 9411. Wederom een variant zonder en met datum, de 9411 was daarbij de datumversie. Het gebruikte ETA uurwerk werd vervangen door een nieuwer uurwerk van dezelfde fabrikant met een ‘hacking’ functie (cal. 2776 en 2784).

Tot voor het midden van de jaren 80 bleef de Tudor Snowflake in productie. Tussendoor verscheen de Tudor Mini Submariner, een kleine variant (32mm) van het toenmalige ‘flagship model’. De opvolger van de 94XX referenties wordt gezien als een overgang tussen verschillende Tudor Submariner modellen. Dit model, de 76100, is vooral bekend om zijn ‘lollipop wijzer’. Hierbij wordt de traditionele Mercedes wijzerset van Rolex gebruikt, maar dan zonder het Mercedes logo. Dit is ook een van de redenen dat bij deze modellen vaak de wijzers gestabiliseerd worden met doorzichtige lak, aangezien de Mercedes vorm functioneert als extra stabiliteit voor het tritium in de wijzer. Hoe groter het ‘zwevende’ oppervlak, hoe groter de kans dat er tritium uit de wijzers valt. Hoewel gedacht wordt dat dit horloge servicewijzers zou bevatten wanneer het de traditionele mercedes wijzers heeft, zijn er in realiteit ook exemplaren bij Tudor dealers verkocht zonder de lollipop wijzers. Dit soort kleine weetjes maken vintage horloges juist zo leuk en interessant.

De 76100 werd opgevolgd door de 79090 in 1989. Hierbij werden de traditionele Mercedes wijzers weer als standaard gebruikt. De bewezen ETA 2824-2 werd gebruikt in dit horloge, een uurwerk dat zelfs tegenwoordig nog vaak voorkomt.

De Submariner modellijn werd afgesloten door de productie van de 79190 tot net voor het jaar 2000. Het plexiglas werd vervangen door een saffierglas. Vanaf 1997 kreeg het horloge een hoogglans gepolijste unidirectional bezel.

Hierna is er niks meer onder de Submariner naam uitgebracht bij Tudor. Onze verwachting is dan ook dat dit niet meer zal komen, maar daar kan over gedebatteerd worden.

Natuurlijk zijn we de militaire historie van het horloge niet vergeten, vooral zijn functie bij de Marine Nationale tot het begin van deze eeuw. De horloges zijn gebruikt als ware toolwatches voor de gespecialiseerde duikers bij de Franse marine. Echter is daar zo veel over te zeggen, dat er een nieuw artikel over geschreven kan worden! Dat gaat het doel van deze tekst even voorbij…

Zover onze ode aan de Tudor Submariner, hier heeft het horloge een plek in ons hart gekregen.

Plaats vooral jouw Tudor Submariner in dit topic, laat die beauties maar komen!

De foto’s van overige besproken referenties staan in de reacties, een beginner kan maar 2 afbeeldingen plaatsen per topic.

114 likes

7928

76100

32 likes

79090

79190

42 likes

Leuk (informatief!) stuk en welkom!

Deze schoonheid uit 1964 heb ik helaas niet meer in de collectie. :pensive: Achteraf gezien (… :unamused:…) had ik beter een van mijn recentere horloges kunnen verkopen. Nou ja… gelukkig hebben we de foto’s nog! :grin:

30 likes

Altijd een zwak gehad voor de Tudor sub. Vooral de blauwe versie met de snowflake wijzers vind ik schitterend.

Mooi stuk! Bedankt!

3 likes

Dank voor dit leuke topic! Wordt erg gewaardeerd :ok_hand:

4 likes

Bedankt!

Wat een prachtige Tudor Submariner :grin:

Jullie bedankt heren!

3 likes

Mooi artikel! Ook leuk om te weten dat de mercedes hands een functie hadden en niet zo zeer decoratief was van oorsprong.

2 likes

Mooi stuk tekst en nog mooiere foto’s heren, dank hiervoor. Nadeel van zo’n topic; men opent Chrono24 en typt alweer een zoekopdracht in…

3 likes

Als Tudor Sub fan een geweldig topic :+1: en een kleine bijdrage:

8 likes

Wel jammer dat de 36mm sub en mini sub niet aan bod komen, toch minstens net zo leuk en quirky.

hier de 36mm sub

14 likes

Dat blijft toch een nadeel van deze hele hobby :sweat_smile:

Prachtige sfeerbeelden hoor en de Submariner is nog mooier. Geweldig die lollipop wijzer!

Wederom zo’n mooi exemplaar…

De 36 hebben we inderdaad niet opgenomen in het artikel, dat betekent natuurlijk niet hiervoor niet dezelfde passie bestaat. Een van onze lievelingsmaten in de horlogerie. Ook de 32mm is hier zeer geliefd, “You need big balls to wear small watches”. :wink:

7 likes

Kijk nu is de 36mm natuurlijk gewoon de kleinere 79090/190 mine is de 75190 met saffier en click bezel. En idd de kleinere maat is perfect!

2 likes

Mooi stuk! Leuk jullie hier te zien :grin:

2 likes

Leuk stuk!! Erg interessant!

2 likes

Welkom en leuk topic om te starten :+1:

2 likes

Bedankt allemaal ! :grin:

1 like

Mooi informatief stuk! Ben zelf al heel lang fan van de kleine Sub: 75090. Ik heb deze in 2011 gekocht in Engeland en sindsdien met vaste regelmaat om de pols. Uit 1990, complete set met B&P.

36 likes

Ik heb een hommage van de oude generatie Rolex Submariners. Als ik ooit een Rolex wil bemachtigen dan is het toch wel zo’n vintage Sub. Heel tof design met de geel verkleurde markeringen en langere lollipop wijzer

3 likes

Informatief top , met dank

2 likes