Mijn eerste ‘duikhorloge’ was een Continental. Zag er stoer uit en voor zover ik mij kan herinneren een water resistance van 80m. Vreemde waarde maar dat staat me nog bij. Het gaat hier om halverwege de jaren 70.
Met mijn kennis van toen dacht ik ook dat je echt 80m diep kon, nou dat zou ik toch nooit halen.
Dit stoere duikhorloge enige tijd, met trots, gedragen. Een eerste keer zwemmen, water erin en einde horloge. Dikke tegenvaller voor een duur horloge van 80 Gulden!
Geen duikhorloge of water maar op de fiets in de koudere winter met een horloge waarmee je zou moeten kunnen duiken condensvorming gehad die daarna ook niet meer wegging. Gelukkig nog in de garantieperiode. Waarschijnlijk met de verkeerde luchtvochtigheid de kast gesloten. Had het in Nederland niet verwacht in lapland heb ik beide keren een G-schock meegehad voelt toch wat veiliger.
De duikers die ik heb gehad hebben nooit condens gehad en ik heb er altijd mee gezwommen. Ook in de zee maar ik stond standaard onder de douche als ik de zee (en ook het zwembad) uit kwam dus ook daar geen problemen mee gehad. Heb ik over gehouden aan mijn zwemsport.
Voor condens inderdaad. Ik heb ook niet met diepte te maken, maar wel met temperatuur schommelingen als ik naar een wellness resort ga. Van n hete 90 graden sauna een kouwe dompelbad in is best n groot verschil.
Vandaar dat ik meestal n duik horloge mee neem die enerzijds n schroefkroon hebben zodat ie niet per ongeluk open gaat of niet goed dicht is gedaan. Anderzijds zijn ze beter bestand tegen temperatuur schommelingen.
Nu scheelt t dat je niet heel lang in n hete sauna zit. Meestal 10 a 15 minuutjes. Ik vermoed dat ze daardoor niet zo heet worden als uren in de zon liggen bakken.
Daar bij zit t om je pols, wat denk ik deels de temperatuur verlaagd dan als je m los er in zou leggen.
Voor zo ver ik me kan herinneren/zien geen vochtschade of condens. Maar ik heb slechte ogen…
Gelukkig nog geen water of condens in mijn horloges gehad. Altijd gewoon lekker gebruiken, wellicht daardoor voldoende vuil om de pakkingen extra te beschermen.
Nee hoor de condens kan ook in de lucht zitten die in het horloge zit.
Als je weet wat de vochtigheid van de lucht is kun je aan de hand van het Mollier diagram berekenen wanneer er condens gaat vormen.
Ik wist niet dat het mogelijk was om condensatie te krijgen in z’n klein volume als in een horloge kast door enkelt de luchtvochtigheid van de lucht in de kast.
Zou dat verklaren waarom mijn g chock waterdicht testen en dus ook waterdicht was maar zodra ik ging hardlopen in half Januari, het glas aan de binnenkant besloeg met condens,? Wat zou betekenen dat waar het horloge gemonteerd werd de luchtvochtigheid erg hoog was,? Of zie ik 't verkeerd,?
Wat is ik ervan gelezen heb is dat wel een verhaal dat rond gaat. Veel worden er gemaakt in Thailand en in het regenseizoen is de luchtvochtigheid daar zeer hoog. Maar nogmaals ik heb dat enkel wel eens op WUS gelezen en heb daar natuurlijk geen bewijs van.
Zelf met verschillende horloges gedoken, nooit problemen.
Ik check wel altijd de kroon of het He ventiel voor ik in het water ga.
Of als ik er net in lig
Gewoon een Sinn duiker aanschaffen.
AR gasvulling, kopersulfaat capsule om de boel intern droog te houden, schroefkroon uiteraard en in een aantal horloges speciale oliën waardoor het horloge betrouwbaar blijft van -40 tot +70.
Maar ook een Vostok Amphibia die dat allemaal niet heeft blijft condensvrij en waterdicht hoor.
Nederlandse sauna’s zijn voor *******
Als je in Finland zo dom bent om met iets van metaal de sauna in te gaan, leer je het snel af.
Ken iemand die een gouden kettinkje met kruis om had en naar voren geleund zat, toen hij recht ging zitten en het kettinkje raakte z’n borst was hij bijna gebrandmerkt.