Geen quartz?

Ik hou echt van mechanische horloges maar ik loopt toch al een week rond met de Breitling Colt Chrono, het comfort van een super quartz uurwerk (deze kun je trouwens zonder het uurwerk te stoppen in stappen van een uur verzetten) is echt subliem.

1 like

Bij de start van de verzameling waren quartz horloges (en de eco-drives/solars) zowel de beaters als de chrono’s vanwege de prijs. De laatste jaren is de beater nog altijd een quartz. De rest zijn (puur op beleving) automaten, opgeborgen in een watch winder.

Ik heb ook niets met quartz… heeft voor mij toch een gevoel van een laag segment in de horlogemarkt, ondanks dat er zeer goede quartz horloges bestaan. De enige quartz die ik leuk vind zijn G-Shock horloges, omdat die gewoon tegen alles kunnen.

Dat gevoel is je opgedrongen door de horlogeindustrie. De eerste quartz horloges waren heel erg duur en gewild. Toen men de productie technieken ging verbeteren en versnellen werd alles goedkoper. Heel veel mechanische fabrikanten gingen failliet. Nu moeten we geloven dat een automatisch uurwerk vele duizenden euros waard is terwijl dit 95% marketingkosten zijn. Ik hou ook van mechanisch hoor maar we worden alleen maar voor de gek gehouden. Ik doe er zelf ook aan mee. :wink:

13 likes

Ik heb er niks op tegen. Some of my best friends wear quartz :wink:

Maar serieus: ik heb een aantal dierbare quartz horloges die uiteraard zonder uitzondering beter lopen dan mijn veel duurdere automaten. Ik deel het gevoel dat quartz ‘minderwaardig’ is, maar ben me er tegelijkertijd van bewust dat dat gevoel voor 50% het gevolg is van slimme marketing, en voor 50% het gevolg van een irrationele voorliefde voor old school technologie.

Case in point: ik wil een pre-Bond Seamaster. Quartzen te over van dat model, maar die hoef ik niet. Slaat feitelijk nergens op, maar gelukkig hoeft dat bij horloges ook niet.

4 likes

Bij mij is het net andersom gelopen… decennia lang niks anders dan mechaniek verzameld (behalve dan een paar must-haves, zoals sommige ana-digi’s en de oudere elektrische modellen ) en dan toevallig in quartz (of “kwarts” :wink: ) “gesukkeld”…

( Het verhaal van een batterijtje en de zeven Seiko's en Quartz nostalgie ? )

En hoewel de “quartzjes” slechts een kleine vijf procent van de verzameling vertegenwoordigen merk ik dat ik ze meer en meer begin te apprecieren en te dragen…

Ook altijd handig ook als “grab-and-go” zonder gedoe:

Overigens vandaag ook toevallig aan de pols: weer een 3S10 tje…

I love it ! :smile:

Mvg,

Morse.

4 likes

is een grand seiko spring drive ook een quartz horloge??? of een kinetic??? of een solar??? is een seiko Astron ook quartz?? zo ja waarom is de Astron zo duur?? veel verwaring hier

Ondanks dat de spring drive gebruikt maakt van kwarts, denk ik dat het een beetje te kort door de bocht is om een GS Spring Drive een kwartshorloge te noemen :wink:

Beste Jonathan,

Ik heb onlangs een Omega Seamaster Mariner met een Omega 1310 movement laten reviseren bij Omega zelf. Normaal zou deze revisie iets meer kosten maar de mijne is in ere hersteld voor 1000 euro.
Ik ken een grote meneer bij Swatch Group, d.w.z. we hebben elkaar meerdere malen ontmoet bij tentoonstellingen en dan maken we een praatje. Ik had 5 jaar geleden het eens gevraagd via de reguliere weg en toen kwamen ze op iets van 1400 euro.
In ieder geval kan, volgens mij, iedere quartz altijd weer gemaakt worden. Maar omdat de 1310 niet meer leverbaar is moeten kapotte onderdelen nagemaakt worden. Vandaar de kosten. En je krijgt je horloge terug alsof hij gloed nieuw is! Mooi werk dus!
Er zijn hier op het forum overigens ook mensen die een quartz horloge kunnen repareren. Zag er ooit een topic over voorbij komen.

Nu over naar het topic:
Ik vind een automaat ook mooier. Puur gebaseerd op gevoel.

Hahahahahahahaha!! :joy: :thumbsup:

1 like

Ik denk dat dit er iets mee te maken heeft. :smile:

1 like

Een ananloge quartz, dus met wijzers, heeft ook onderhoud nodig. Wel minder dan een automaat, maar toch.

1 like

Beste Fisher,

Ja, dat zijn allemaal quartz horloges.

Bij de Kinetic wordt de batterij opgeladen door een rotor, die ook in een automaat voor komt maar in de automaat wordt de energie in een verton opgeslagen en bij de Kinetic dus in een accu.

Bij de Solar is de wijzerplaat transparant en daarachter zit een lichtcel die een accu oplaadt.

Voor zover ik weet is de Aston of ene Kinetic of een Spring Drive. En hoewel ik het al meerdere malen heb opgezocht en ook door iemand van Seiko het uitgelegd gekregen blijf ik vergeten wat het verschil tussen de kinetic en de spring drive is. Maar wat ik wel weet is dat de techniek achter deze spring drive nogal revolutionair is. Verder zit er in de Astron een GPS etc. Zit ook in je telefoon maar die is een stuk groter en wordt ook in grotere oplage gemaakt. Dus bij Seiko moeten ze op kleine schaal alles erg klein zien te maken en daar ga je voor betalen. Een bijzonder fraai horloge qua techniek maar ondanks dat staat deze niet op mijn bucket-list.

Loop eens binnen bij de Seiko Boutique in Amsterdam of bij een lokale dealer en hij zal je alles kunnen uitleggen. Kan deze dat niet, dat is het geen goede dealer, dus dan ren je gillend de deur uit naar een ander.

Groet,
Arvid

1 like

Wellicht een bekende maar blijf deze, behalve een heel goed argument om voor een automaat te kiezen, toch erg leuk vinden:

1 like

Volgens mij moet daar staan. En toen vertelde hij dat hij een horloge droeg.

1 like

Nee, want dat is niet grappig, dat is heel normaal. :wink:

Kweenie of dat “normaal” is hoor ik krijg wel eens het vermoeden
dat de enige personen met een horloge op het HF zitten
of porno acteur zijn… oh…wacht…eh ??!

3 likes

Moet je afwachten wat bij die dames nog meer op batterijen loopt… :smirk:

4 likes

Nou dat wordt door mijn dochter van 17 niet als normaal ervaren. Ze heft een telefoon waarop ze kijkt. Horloges zijn voor haar generatie nutteloze dingen.

1 like

Uw bericht is tijdelijk verborgen en wordt zo spoedig mogelijk beoordeeld.