Goede caseback/snap opener? Advies gevraagd

Voor de schroefdeksels heb ik een erg fijne professionele opener. Maar voor de klikdeksels is het nog regelmatig een kleine worsteling, met in het ergste geval een kras of lichte schade.

Nu was ik al weer een paar jaar geleden erg gecharmeerd van twee openers die @horloG in zn aankopen vond:

Een horotec:

Een een greiner timoknack:

Zoekend naar deze foto’s kwam ik nog vele andere prachtige high end tools tegen tussen je aanwinsten Geert; de Greiner kastsluiter etc etc. Dikke duim nogmaals na twee en half jaar voor al dit mooie spul :+1:

Hoe dan ook, ik ben op zoek naar een van deze twee varianten. Van de Horotec variant zijn chinese uitvoeringen te vinden die op het eerste oog kwalitatief voldoen.
Mijn voorkeur gaat echter uit naar de werking van de Timoknack, een daarvan heb ik nog geen betaalbaar alternatief kunnen vinden (replica). Ze zijn nieuw te koop bij Greiner, maar zitten dan rond de 575 euro en dat vind ik vooralsnog te gortig.

Ik was even nieuwschierig naar jullie ervaringen met dergelijk gereedschap, misschien zie ik eea over het hoofd en zijn er misschien nog betere alternatieven verkrijgbaar

2 likes

Ik heb ook een Timoknack en werkt perfect :ok_hand: samen met een Bergeon 5700 krijg ik alle kasten open.

Deze werken ongeveer met hetzelfde principe alleen bij de Timoknack kun je de kast vastklemmen zodat die niet mee omhoog komt.


2 likes

Hai Floris, dank voor je reactie. Inderdaad; de werking van de Timoknack (borgen van het horloge op deze manier) is in mijn ogen precies hoe het zou moeten zijn, technish gezien perfect (bijna perfect, nog beter zou zijn wanneer er nylon ringen zouden worden toegepast die, afhankelijk van de diameter vh glaasje geplaatst zouden kunnen worden. Waardoor er een betere borging en geen enkele druk op het -plexi- glaasje zou zijn).
Jij hebt dus ook waarschijnlijk de allerbeste tool voor snap deksels op dit moment
De voorbeelden die je via youtube laat zien zijn wat mij betreft hele slappe aftreksels.

Ik hoop dat er via dit draadje nog wat betere alternatieven voorbij gaan komen!

Bedoel je deze Horotec?

Met dan deze als kloon…:

1 like

Vwb Horotec, dat zijn ze inderdaad. De tweede is de chinese variant.
Het Timoknack mechaniek heeft dan toch echt mijn voorkeur. Ik heb daar nog geen replica variant van kunnen vinden, helaas.

Ik heb de Horotec; die is tegenwoordig standaard inclusief een aantal bandpen-verwijder-stiften. Daarmee is het echt een 2-in-1 tool geworden. De werking is tot nog toe subliem, ben er zeer tevreden over. Was even een uitgave, maar nog geen seconde spijt van gehad.

1 like

Zelfde verhaal hier. Ik zoek ook al een tijdje naar een Timoknack variant en ga dit draadtje op de voet volgen…:+1:

1 like

Bedankt voor je reactie Peter. Mocht ik voor nieuw en origineel gaan, dan valt een Horotec ook nog binnen de beschikbare opties. Goed te horen dat jij er goede ervaringen mee hebt.
Voor de bandpen/pushpin gebruik ik een Bergeon 6767 tooltje en dat werkt al jaren perfect voor mij

1 like

Zat een beetje met hetzelfde probleem. Het principe van de Timoknack vind ik het beste, maar te duur voor mij en geen kloon van te vinden. Daarom heb ik de Chinese Horotec kloon besteld; helaas is de shipping vanuit China momenteel weer hopeloos, is al een maand onderweg… :disappointed:

1 like

Ik had na de aanschaf van een andere werkplaats nog een tweede exemplaar… maar die heb ik al vrij snel verkocht. Als ik er weer een tegenkom zal ik je een PB sturen.

Ik heb praktisch elke soort opener die er bestaat maar de Timoknack is gewoon echt een top ding, mocht je ooit een kast hebben die je echt niet open krijgt dan mag je hem altijd opsturen dan krijg je hem tegen verzendkosten geopend weer terug (ik vind het namelijk ook gewoon heel leuk om te doen).

3 likes

Uit jullie reacties maak ik weer op dat er waarschijnlijk geen replica’s bestaan van de Timoknack. Vermoedelijk een ijzersterk patent…
Jammer. Ik overweeg dan maar een heel klein beetje de aankoop van een nieuw exemplaar, al zijn deze professionele watch tools echt schreeuwend duur … Eerst nog even doorzoeken naar een goed alternatief of een tweedehandsje.

@horloG Mocht dat kleine wonder gebeuren, dan zie ik de PB tegemoet! Top :+1:

Ik zeg Arie kom er maar in…er is een markt voor.

Even een refresh van dit topic.
Is er inmiddels al een kloon van de Timoknack? Iemand? :face_with_monocle:

Dan zeg ik nog even @Arie_Kabaalstra

U had geroepen? . Ik zou me er eerst in moeten verdiepen. .alles Is na te bouwen. .maar ik moet ook de kosten niet uit het oog verliezen. .

Hoi Arie :slight_smile:
Je bent de baas hier op het forum aan draai- en freestafel. Misschien kan je iets bouwen dat voldoet aan het principe, misschien zelfs beter. Er is enige vraag blijkt uit dit nog sobere draadje.
Maar uitgebuid is er vast zeer veel vraag, ook wereldwijd, verwacht ik.
Zou tof zijn als je je gedachten hier eens over laat zweven :innocent:

Ik sluit me helemaal bij Ernst aan!

:sunglasses:

Iemand die toevallig deze kloon variant heeft? En of het wat is voor amateur gebruik?

'k heb wat plaatjes zitten kijken… maar heeft iemand met een TimoKnack een Videootje van hoe’t ding eigenlijk werkt?..
Ik dacht dat het net zo iets was als een bezel-afnemer

image
Maar… als ik het goed zie is het dus eigenlijk verticaal gezien een “klem” , een omgekeerde vorkheftruck zo je wilt, die het horloge naar beneden houdt op het platform met de 2 lepels op de Lugs, en een “kastmes” op een arm, die je eronder draait, en dan gewoon de knop naar beneden drukken?

1 like

Hoi Arie, heb er zelf helaas nog nooit mee gewerkt maar volgens mij werkt het zo:

Je plaats het horloge face down zoals op je foto (in mijn optiek zou een nylon cup -verwisselbaar ivm maten- onder het horloge ideaal zijn, vooral ivm horloges met bolle of kunsstof glazen);
je plaatst die beugels die de lugs borgen nadat je ze op de juiste afstand hebt gezet;
de beugels worden goed geborgd;
je stelt dat hevelsysteem op de juiste hoogte (mes horizontaal tov de deksel vd horlogekast. Ik weet niet of dit mogelijk is bij de timoknack, maar likt me ideaal);
je borgt de hevel nadat het op juiste hoogte is gezet;
je draait (schroefdraad met hele fijne winding?) langzaam het mes in de ruimte tussen kast en deksel;
wanneer de deksel er dan niet al is afgesprongen gebruik je de hevelwerking.

Althans, zo stel ik mij de werking voor van deze opener, idealiter
Met verwisselbare messen van diverse maten, misschien ook ronde snijvlakken ipv recht, van keihard staal om die vlijmscherpte te behouden.

Misschien @HorloG nog wat detailfoto’s plaatsen van zijn timoknack? Of @Floris155 ?

Edit; ik bedenk me net dat die cupjes waarschijnlijk geen goed idee zijn, omdat het horloge dan niet voldoende wordt tegengehouden aan de zijkant bij het plaatsen vh mes. Jammer

1 like

voila

8487_Timoknack_Manual_ E.ppt.pdf (1,5 MB)

1 like