Hands-on: Damasko DA46/38/DS30

Waar zou dit forum zijn zonder het nodige leesvoer voor watchnerds zoals u en ik? Te mijner en uwer vermaak heb ik gepoogd een fijn stukje proza uit mijn brein te ontspruiten met veel plaatjes. Wederom, gewoon omdat het kan! Zulu presenteert: het grote Damasko Hands-on topic…

Damasko Uhrenmanufaktur

Tsja Damasko… Een relatief jong merk uit Oost-Beieren van een stelletje met de achternaam Damasko waarvan hij droomde: “ik wil podverdomme een mechanisch horloge bouwen wat gewoon heel weinig onderhoud nodig heeft en zombie-apocalypse bestendig is”. Ze hadden al een bedrijfje voor de productie
van onderdelen voor de fijnmetaal-industrie. Uiteindelijk sleepte meneer Damasko heel zijn gezin mee in het avontuur, en in 1994 zag Damasko Ltd. het levenslicht. Vervolgens zijn ze begonnen met het ontwerpen en fabriceren van mechanische horloges.

Damasko heeft nog een tijdje met Sinn dingen gedaan, opeens vonden ze elkaar niet meer lief en is hun samenwerkingsverband gestopt. Of meneer Sinn mevrouw Damasko heeft bepoteld, en dat dat de oorzaak was weet ik niet. Sinds 2013 zijn ze geregistreerd als onder de handelsnaam “Damasko Uhrenmanufaktur” en streven ze ernaar om een leidende rol te nemen voor wat betreft het gebruik van nieuwe materialen en onderzoeken in de horlogeindustrie.

De Rolex van de toekomst?

Iemand met een glazen bol mag het zeggen. Rolex is ook begonnen met innovaties en kwalitatief hoogwaardige horloges in hun beginjaren. Damasko is aardig op weg om dezelfde start te maken qua innovatie en kwaliteit, echter slaat deze vergelijking vooralsnog als een tang op een varken.
Maar wat maakt de horloge’s van Damasko nou zo onderscheidend van het gros? Het is geen merk met een “heritage”. Het merk is te groot voor een microbrand, maar een groot merk is het ook niet. Negen van de tien mensen hebben er nog nooit van gehoord en zouden het zomaar onder een plakmerk scharen.

Toch is dit merk al een tijdje positief aan het opvallen binnen de WIS community, en steeds meer daarbuiten. Ten eerste omdat ze bijna alles in-house ontwikkelen en vervaardigen. Niet heel bijzonder, dat doen wel meer merken. Maar wel bijzonder voor zo’n klein en zelfstandig merk. Ten tweede, omdat ze technisch heel veel in-house onderzoeken, laten patenteren en vervolgens toepassen op/in hun horloge’s. En dat is wel best bijzonder.

Polykristallijne siliconen veren. Vrij oscillerende balanswielen. Uurwerken met nano technologie. Ik heb er weinig verstand van, en ik denk dat het net zoiets is als de liefde bedrijven met een echte vrouw. Dat zie je alleen in films, een soort van supergeheime militaire technologie, ontwikkeld op een Blacksite in Oost-Beieren.

Bij Damasko hebben ze ook zelf hun eigen uurwerken ontwikkeld, welke zeer rijk gedecoreerd zijn en dingen hebben zoals een siliconen escapement en keramische lagers. Dit betreffen de A35-1 en de H35, what’s in a name. Dit is totaal niet relevant voor deze hands-on, want deze zitten vooral in hun high-end horloge’s. Het geeft echter wel aan dat ze groots denken en van aanpakken weten.

A35-1

a35

H35

h35

En de meest recente C51, Chronograph movement bestaat ook nog, maar daar heb ik zo geen plaatjes van kunnen vinden. Deze zit in de DC80.

In de voorgestelde horloge’s zit het alom bekende ETA 2836-2, een betrouwbaar Zwitsers werkpaard. Omdat dit geen in-house vervaardigd uurwerk betreft, merk je dit terug in het prijssegment waarin deze modellen vallen. Damasko zou Damasko niet zijn, als ze de topgrade variant niet hadden gemodificeerd met hun eigen rotor. Toch is dit het instapmodel qua uurwerken.

Technieken

Damasko verklaart zelf uit kwaliteitstechnische oogpunten de rotoren zelf te vervaardigen. Door dit proces kunnen voor alle voorkomende kalibers rotoren maken, en makkelijk aanpassen zoals perlage, Geneva of andere oppervlaktebehandelingen. Tevens kunnen ze vergulden, rhodium of PVD coaten. Elke brainfart die ze daar in hun hoofd halen, kunnen ze rotortechnisch voor elkaar boksen. En dat is netjes.

Voor wat betreft de cases: ik denk dat metaalbewerkers een klein stijfje krijgen van de vreselijk technische stukken informatie die bij Damasko op de site staat. Kortgezegd: je hebt hard, je hebt keihard, en je hebt fucking hard. Damasko heeft er 5 jaar over gedaan om er een schepje bovenop te doen. Iets met carbon coating, Martensitic staal en heel heet maken en wat met ijs. Dit staal is de reden waarom Damasko zo aan de prijs is.

Het staal is een soortgelijk staal als wat je in Turbinelagers van gevechtsvliegtuigen gebruiken of rotorlagers van helikopters. Maar dan komt het Damasko sausje. De Damest coating, dit snap ik niet, dus ik heb lafjes
het linkje geplaatst zodat u zelf kunt lezen wat ze nou voor spul erop smeren. Als het staal nog niet hard genoeg was, gooien ze er nog een keutelharde beschermlaag over. Tevens is die peperdure stalen band van hetzelfde spul gemaakt.

Wat is er nog meer te vinden? Gepatenteerde magnetische bescherming door middel van een speciale binnenkast. Daardoor een hoge accuraatheid en derhalve fit to fly. Zelfsmerend kroonmechanisme; zeer
robuust en onderhoudsvriendelijk. Een zogenaamd droog escapement, een coating met een superlage frictie, waardoor olie en slijtage tot een minimum word beperkt.
Momenteel zijn ze bezig met een compleet olievrij uurwerk te ontwikkelen. De eerder genoemde
speciale veer met een diep reactieve ionen etsing, olievrije keramische microlagers en what more to come…

technik-krone-EN

Dit alles is hetgeen waarin Damasko verschilt met de overige gevestigde merken die in-house dingen doen. Dit is waarom ze opvallen. Vandaar dat ik in de opzet schreef: Rolex van de toekomst?
Robuust. Technisch vooruitstrevend. Hoogwaardige materialen. Prijs- en technisch gezien moeten veel merken zich diep schamen met wat Damasko in een relatief korte tijd heeft neergezet. We gaan het zien, en ik gun het ze van harte.

Een passende tekst die ik in een online review heb gelezen, en het geheel mooi samenvat: “A Damasko isn’t just a watch, it’s an engineering marvel. It’s a symbol of invention, epitomizing the best of intelligent engineering and design. It shows a brand at its best, pushing beyond the status quo and setting standards in an industry that is often comfortable with more of the same.” Ik weet niet wat er staat, want ik ken helemaal geen Engelands, maar in ieder geval zijn ze poepgoed. Op papier.

Damasko DA46

Uiteraard kan iedere dwaas met internet het bovenstaande opzoeken en er zijn conclusie uit trekken. Ik had zoiets van: “Whoa, superkrasvast en zieter leuk uit ooknogeens een hoop moeilijke shit op de site dus zal wel vetgoed zijn”. Deze Damasko kwam voorbij, ik zat nog in mijn Duikersfase dus de bezel was een must.

Qua specs enzo ga ik hier niet te diep op in. Die zijn gewoon zeer goed, en zijn na te lezen op de site. Schot voor de boeg: ik heb deze een maand gehad, en daarna doorgeflipperd voor zijn opvolger: de DA38.
Prijstechnisch beiden even duur en de specs zijn exact hetzelfde, met uitzondering van de bezel.

De bezel maakt de DA47 net wat groter, omdat met bezel op een 41,9mm uit komt, en dat was mij net te groot. Wel is deze retestrak te bedienen door de keramische lagers. Eigenlijk niet eerder zo’n strakke bediening meegemaakt, van zowel de bezel als de kroon.

Hoewel deze best wel groot was voor mijn pols, en ook wel een dikkerdje, was ik verkocht. Een DA38 had al langer mijn interesse. Ik wist dat die qua specs hetzelfde was, alleen had ik met desbetreffend horloge de intentie om hem op staal te kopen. En zo geschiedde.

Damasko DA38

Uiteindelijk dit graag geziene model gekocht. Met zijn 40mm is deze net wat kleiner, en oogt dan ook door zijn looks iets rustiger dan het voorgaande model. Ook van deze zijn voldoende reviews te vinden, en zal u wederom niet vermoeien met specs en dergelijke.

Een veel gehoord argument om niet voor deze modellen te kiezen is het staal, of voor sommigen de saaie looks. Feitelijk hebben de enige argumenten over het algemeen betrekking op het uiterlijk.

En inderdaad, dit staal doet behoorlijk kil aan. Het is niet gebeadblasted of iets dergelijks, maar dit komt door het productieproces. Zo is het materiaal gewoon. De kille kleur grijs zorgt ervoor dat het staal ook niet echt met het licht speelt, en daardoor snap ik wel dat mensen daar moeite mee kunnen hebben.

Zum kotzen of niet, ik vind het geweldig, en bijkomend voordeel: krassen zijn verleden tijd. Derhalve heb ik voor een riante 650 klinkende muntjes de manufaktuur stalen band gekocht. Veel mensen vinden hem tof, maar te duur. En dat is hij ook. Toch ga ik proberen deze vraag te beantwoorden: is deze band het geld eigenlijk waard? Het korte antwoord: “Ja, tuulk, anders had ik hem niet gekocht, Pipo”. :relieved:

Er staat wat technische data op de website. Het is dus van datzelfde staal gemaakt als de kasten. Elk deeltje wordt met de hand gecontroleerd en in elkaar gezet. Alle verbindingselementen zijn van grade 5 titanium. Piepkleine keramische lagers in de sluiting, en precisie engineering op zijn Duits: zeer flexibel en zowat naadloos ontworpen.

Dus qua materiaalgebruik snap ik enigzins de prijs wel. Bijkomend voordeel is dat je heel gek moet doen om draagsporen op deze band te krijgen. En hij ziet er gewoon retestoer uit, en maakt dit horloge af.

Conclusie voor wat betreft de band: om het zeker te weten zou ik een keer een auto moeten slepen, en deze bracelet als sleepkabel gebruiken. Of het ding in een takkenversnipperaar flikkeren, en kijken of er krassen op zitten. Theoretisch zou het allemaal moeten kunnen, en daarna weer funkelnagelneu om de pols zwieren. Maar ik durf dat niet met zo’n dure band :sweat:

Het is net wat de gek ervoor geeft. Mijn simpele verklaring: ik heb hem gekocht omdat ik hem mooi vind passen op het horloge, dus als je twijfelt zou ik hem gewoon aanschaffen. Aan de specs en draagcomfort zal het niet liggen.

Ook zonder de manufactuur band is het een ontzettend veelzijdig horloge, en een ideale bandenslet door de drilled lugs.

Er zit trouwens best wel een gevaar in het reviewen van je eigen horloge’s. Waarom zou je in godsnaam kritisch zijn dan? Want dit horloge is gewoon een heel goed ding, en ik denk ook de reden dat veel eigenaren deze lang in hun bezit houden. Maar toch, kan iemand mij uitleggen waarom de lume van een horloge in dit segment zo zuigt?

Damasko zegt op de site: special luminous paint. Volgens mij is het van die meuk uit een breaklight.
Ik vind het persoonlijk erg slecht voor een flieger/toolwatch binnen dit prijssegment. Maar dat is dan ook het enige wat ik te zeiken heb over dit horloge. :smile:

Oh ja, en voor wat de bracelet betreft: de sluiting zit vergrendeld met keramische lagertjes die in een uitsparing vallen. Vast is ook retevast. Door het naadloze ontwerp van de sluiting, is het best lastig om deze even snel open te krijgen. Een klein puntje van kritiek slechts.

En gewoon nog wat details van dit fijne horloge:

Damasko DS30

Als zelfverklaarde Damasko fanboy kreeg ik lucht van de nieuwe “budget” Damasko begin dit jaar. Mijn eerste reactie was: boring. Toen kwamen de eerste renders, en mijn tweede reactie was: boring. :expressionless:

ds30 stock

En zeg nou eerlijk, dat is hij ook op de plaatjes. Veel gelijkenissen met de Sinn 556 ook. Gezien de geschiedenis die Damasko en Sinn met elkaar hebben is dat ook niet gek. Lange tijd stond de Sinn 556 op eenzame hoogte, zowel qua specs als prijs binnen dit segment horloges. Stond. Want er is een erg grote concurrent op de markt.

De reden voor mij om deze eens te proberen waren de afmetingen: 39mm en 9,95mm dik. Een geheel nieuwe kastmaat voor Damasko. Met zijn 20mm drilled lugs wederom een geschikte kandidaat voor veel bandjes. Omdat ik op zoek was naar een militairy-achtig horloge, heb ik de vraag gesteld of ik deze kon laten modificeren met de secondewijzer van een DH1.0, en dat kon. Uiiteindelijk heeft me dat 4 tientjes extra gekost, maar hij smoelt abrupt compleet anders.

Damasko on a budget

Echter, deze is in vergelijking met de vorige instapmodellen minder opvallend, zowel qua uitstraling als in zijn afmetingen. Wederom typisch damasko, met de duidelijke afleesbaarheid, crosshair dial en de markante contrasterende swoard-hands. Hij is bijna 200 euro goedkoper dan de eerdere instapmodellen van Damasko. Budgetvriendelijk is deze dan ook niet. En het is ook niet dat ze bezuinigd hebben op de specs of afwerking.
Het grote verschil is het materiaalgebruik, dit model is gemaakt van gehard duikbotenstaal. En hij heeft geen antimagnetische beschermcase zoals in de DA serie. Voor de rest is het puur Damasko, met alle bijgaande specs. En daarop wint deze het al van de concurrent bij Sinn.

Het voordeel is dat je tegen een geringe meerprijs dit horloge een heel andere smoel kunt geven. Gek dat ze dat niet al optioneel doen, net zoals de strapkeuze in de onlineshop. Je kunt vooralsnog kiezen uit een andere secondewijzer, kleur van de cijfers op de datumschijf en een paar smaken straps.

De case

Een geheel nieuwe kast gemaakt van duikbotenstaal met een gezandstraalde afwerking. Het staal is niet zo hard als dat van de voorgaande modellen, maar dit staal heeft wel de speciale oppervlakteverhardende coating gekregen. Als het DA staal de grootste piemel heeft, dan heeft dit staal de op een-na grootste.
Qua afmetingen heeft dit model een stapje terug gedaan, maar dit scheelt aanzienlijk op de pols.

Wellicht dat de kroonbeschermers in verhouding iets te groot zijn. Ik vind het niet storend, maar het valt wel op. Toch misstaat dit niet, en is eerder praktisch bij een toolwatch. Buiten dat heeft de kast een erg slank profiel. Een DA op dieet zeg maar. Dit horloge heeft trouwens hetzelfde zelfsmerende kroonsysteem als de DA, echter is hier gebruik gemaakt van minder hoogwaardige metaalsoorten.

Het staal van deze kast is natuurlijk veel speelser dan het ijsgeharde staal. Door de sandblasted finish heeft deze wel een toolwatch uitstraling, maar dit staal weerkaatst het licht wel en doet daarom niet zo kil aan. Zie ook het verschil met het gewone staal van de Stowa en dit staal: het is er bijna niet.

De hands & dial

Dit is zoals eerder genoemd typisch Damasko. Swoard hands en secondewijzer zijn ongewijzigd. Nog steeds het kenmerkende kruis op de dial, echter is de positie van het logo veranderd.
Daarnaast is het opvallend, en ik ben ook blij met deze keuze, het typische day-date venster is gewijzigd voor een enkel datumvenster. Opvallend als geheel: de zeer goede afleesbaarheid.

De lume is dan opvallend genoeg vele malen beter dan die van de DA… Hier is gebruik gemaakt van Superluminova X1 GL C1 White 10 op de hands en markers. De kleur van de uurmarkeringen en de hands is gelijkmatig wit, geen enkel kleurverschil te bekennen.

Straps

De strap waarop deze kwam is een prima soepele vintage Mocha band van Damasko zelf. Overigens staat deze erg goed, en komt dan ook met een polished buckle. Omdat de standaard banden voor mij vaak te lang zijn meteen de gelegenheid om te krijgen of dit een bandenswapper is. En OMG, it is…

Origineel.

TwoStitch.

Erika’s MN en Swick.

Diaboliq handkraftwerke. Eervolle vermelding voor Joe, gespecialiseerd in canvas. Deze heb ik speciaal voor dit horloge laten maken met het credo “Je Maintiendrai”. Gemaakt met het canvas van een Zwitserse Unimog legertruck.

Conclusie

Wederom, nooit je eigen horloge’s reviewen. Maar over deze heb ik echt geen minpunten. Waarom? Damasko specs. Zeer krasbestendig. Ontzettend draagbare afmetingen. Super afleesbaar. En dan rest nog het design waar je over kunt vallen…Damasko had als doel om een veelzijdig horloge te fabriceren, die past bij elk tenue en gelegenheid. En ik denk dat dat best goed kan met deze, als je je fantasie maar gebruikt.

Bedankt voor het lezen en hier nog wat fijne plaatjes voor het slapen gaan. :v:

146 likes

Gaaf.

3 likes

Haha geweldig :innocent::sunglasses:

Mooi stukje leesvoer!!
Goed geschreven, leest lekker weg.

Kende het merk zelf eigenlijk niet, wel eens her en der op het forum voorbij zien komen maar thats all.

En weer wat geleerd.

Thnx :+1:

4 likes

Heerlijk, wat een mooie verwoording van jouw enthousiasme over het merk en de horloges.
En die super professioneel ogende foto’s maken het helemaal af :ok_hand:
Waardevolle content voor dit forum :+1:
Voor mij is de DA38 toch wel echt de favoriet trouwens. :sunglasses:

6 likes

Je foto’s zijn echt prachtig! Leuke review om te lezen. Zelf zou ik er alleen niet zo snel eentje kopen. :upside_down_face:

2 likes

Kudos voor dit stukje proza. Damasko maakt top horloges met een topafwerking waar ik zeer onder de indruk van ben. Zelfs zo onder de indruk dat er ooit weer een Damasko in de horlogebox komt :-).

1 like

Hulde @Zulu mooi stukje proza. Morgen ga ik het écht lezen. Eerst even slapen

1 like

Wat een mooi verhaal zeg … krijg er zin van in een Damasko :grinning::+1:

3 likes

Briljante review! Voor mij is de DA46 nog de ultieme favoriet!

2 likes

Weer een fantastische review zeg! Prima leesvoer! Ik zou iets met je schrijfkunsten gaan doen @Zulu

3 likes

Machtig mooi. En schitterende plaatjes ook.

1 like

Haha super geschreven, leuk om te lezen!
Maar goddomme, nu heb ik nog meer zin in mijn DA46. Nog een paar dagen wachten :frowning:

3 likes

Leuk geschreven zeg! En heb weer wat geleerd over een horloge wat me in eerste instantie niet heel erg aansprak.

1 like

Dit soort bijdrages maken dit forum zeer de moeite waard. Boeiend leesvoer. Dank.

3 likes

Geweldig. Tof verhaal. Eerlijk gezegd vind ik de kleur van het saaie extra harde staal wel wat hebben.

1 like

Mooie review, leest heerlijk weg.

En ik wil er nu ook een. Mijn vrouw is je dankbaar. :joy:

4 likes

Mooi stuk leesvoer :+1: Ik was al op zoek naar een Damasko en die gaat er nog steeds komen ook!

1 like

Een 10 met een griffel en een zoen van de juffrouw voor deze review!

2 likes

Altijd al mooie horloges gevonden die damasko’s, vooral de da46 :heart_eyes:

1 like

Heerlijk weggelezen en prachtige foto’s van de Damasko horloges! Bedankt voor deze hele lap tekst :smiley::+1:t2:

1 like