HF op zoek naar het oudste horloge hier op het forum

“tijdloze” horloges die wel de tijd aangeven.

1 like

Mijn Tissootje uit 1925 heeft ook dat patent nummer :sunglasses:

Tissot gebruikte in die tijd nog veel Fontainemelon uurwerken, en ook de eerste eigen uurwerken die ze maakten gebruikten dit patent. Heeft vogens mij te maken met het keyless work zonder tiretteveer :thinking:

2 likes

Als die niet de oudste is dan toch zeker een van de allermooiste :+1:
Die rode 12 schijnt met redelijke zekerheid op voor 1925 te duiden, korte periode dat dit gebruik was zover ik me kan herinneren gelezen te hebben :thinking:

2 likes

Dank je; is inderdaad een leuk dingetje; wel vrij klein met 28 mm :blush:

Je zou heel goed gelijk kunnen hebben wat die rode 12 betreft. Ik heb meer Tissot’s gezien met een dergelijke rode 12, maar die waren volgens mij inderdaad allemaal van 1925 of ouder :thinking:

1 like

Kwam nog een leuke info tegen over de oorsprong van de rode 12… Volgens een topic in watchyouseek was het een design gimmick om een snelle oriëntatie mbt de positie van de 12 te realiseren.
Bij de opkomst van het polshorloge was de 12 nog niet een vaste plek toebedeeld.
Doordat veel pols conversies van pocket uurwerken meestal de 12 direct naast de kroon (feitelijk waar 3 zou moeten staan) brachten, zagen de ontwerpers van ‘nieuwe’ uurwerken de onduidelijkheid in van twee verschillende posities. De rode ( soms ook blauwe) 12 bracht daar duidelijkheid tot dat niet echt meer nodig bleek :relieved:. Bij de Russen duurde dat wat langer, volgens het topic zou o.a. Pobeda daar pas in de fifties in voorzien :thinking:

4 likes

@slls heeft wel een leuke (import) Rus uit 1911 dacht ik.

1 like

Oef die heb ik al een tijd geleden verkocht aan Geoff Adams. Twee, drie jaar geleden nog actief op WUS F10. Hij had zich gespecialiseerd in de oudjes uit de periode 1910-1945. De Henry Kahn, Pavel Bure, Henry Moser, etc. hadden bij hem een goede plek in zijn collectie.

3 likes

Welkom terug Hans! :+1:

1 like

Grappig verhaal inderdaad, hier een link waar ik laatst iets vergelijkbaars las:

https://www.vintagewatchstraps.com/red12.php

1 like

Well, I was going to proudly say I have a 1952 omega but there it goes down the toilet

2 likes

The Omega is water resistant I presume? :wink:

1 like

Merk horloges met rode 12 heb ik maar heel zelden gezien - lijkt haast een stijlovergang. Na de ‘tijdelijke’ noodzaak om de 12 zijn plek te geven, kwam er geleidelijk meer ontwikkeling in merkonderscheid en exclusiviteit. De ’ kleine’ Tissot van jou was toen vast geen uitzondering, maar een groter voor de pols ontwikkeld uurwerk mét merk op de plaat lijkt de volgende stap. Mijn Eterna meet zonder kroon bijvoorbeeld ‘al’ 35mm, maar hoe oud die is, geen idee…


Interessant natuurlijk of er ook leden zijn met een blauwe 12!!

5 likes

Tissot had in die tijd ook veel verschillende afmetingen; Deze is bijvoorbeeld zelfs 43 mm en net zo oud als die 28 mm die ik heb:

Bandaanzet lijkt mij bij deze overigens niet origineel

1 like

Prachtig om te zien , zo oud. Hoe nauwkeurig loopt dit nog en zijn er reserve onderdelen te krijgen en wat is de powerreserve om dat woord te gebruiken.

en hoe duur zijn ze ?

Nauwkeurigheid hangt een beetje van de afmetingen af. De grotere hebben vaak een van zakhorloges afgeleid uurwerk en die hebben als je er een nieuwe veer in zet en een nette servicebeurt geeft nog best een bruikbare nauwkeurigheid. Bij de kleinere is die wel wat minder door de toch wat slechtere productietoleranties in die tijd en de vaak wel significante slijtage aan dergelijke oude uurwerken.

Gangreserve volgens mij vaak iets van 35 uur; in elk geval zat om een dag door te komen :sunglasses:

Onderdelenvoorziening uiteraard afhankelijk van het merk, maar reken er niet op dat er nog veel nieuw te krijgen is. Als je onderdelen nodig hebt moet je dus vaak op zoek naar een donoruurwerk. Hoe makkelijk je die kunt vinden hangt met name af van hoeveel er destijds van geproduceerd zijn.

Prijs valt meestal redelijk mee, de vraag naar dergelijke “trench watches” is relatief laag. Voor een Tissot in redelijke staat betaal je meestal iets van 100-250 Euro, beetje afhankelijk van de diameter en de staat. Wat meer premium merken als Omega en Longines zijn wat duurder; minder bekende merken goedkoper.

1 like

Hartelijk dank voor de antwoorden, blijft mooi om te zien, zie ze zelden op HF voorbijkomen als te koop zijnde. Zou een eerste goed exemplaar van Pontiac , dacht zo rond 1931, graag aan verzameling toevoegen. Vriendelijke groet Jaap.

1 like

Zal even zoeken worden denk ik; volgens mij zijn Pontiacs lastig dateren omdat er geen productiedata van serienummers bekend zijn. Wellicht kan @Maurits je hierbij helpen.

:+1: :+1:

1 like

Twee oudjes, naar schatting jaren twintig

3 likes