Ik heb het wel eens met m’n Rolli gehad. Twee/drie dagen thuis, max even een boodschap doen, vaak af om desk dive krassen te voorkomen. Dan haalt’ie z’n 70 uur echt niet en begint flink tijd te verliezen tegen het einde.
Ondanks dat mijn Panerai handopwind een power reserve van 92 uur heeft, is dat de reden dat ik elke dag opwind ipv elke 3 tot 4 dagen om het uurwerk preciezer te laten lopen.
Ik vrees dat dat voor de gelijkloop niet uitmaakt. Tenzij je echt aan het allerlaatste eindje van de veerspanning zit. De normale veerspanning, ook op 25% of zo, is voldoende en wordt omgezet in dezelfde snelheid als 100%.
Wat jij quote daar, dat kan ik grotendeels volgen. De man heeft het over invloed van de chronograaf en posities van het horloge. Waar ik hem kwijt ben is juist in die zin waarin hij stelt dat het ‘dus’ goed is om een horloge elke dag op dezelfde tijd op te winden. Ik snap het verband niet met wat hij daarvoor en daarna zegt.
Ik heb bij geen van mijn horloges een verschil in gelijkloop op dag 1, twee of drie. Nooit geconstateerd ook. Dat mag ook, want horloges zijn ervoor gemaakt de gelijkloop constant te houden. Mijn timegrapher doet hetzelfde per horloge, ongeacht of ik het horloge die dag heb opgewonden of gedragen. Voor mijn Grand Seiko met gangreserve aanduiding (springdrive) geldt dat ook. Geen meetbare afwijking totdat hij echt stilvalt.
Daarnaast heb ik ergens nog een post gelezen van hem met dezelfde instructie als het gaat om een horloge met 3-dag powerreserve, plus dat ik met een horloge wat 2 dagen stil ligt (in dezelfde positie) meer verloop op de 2de dag dan de 1ste dag bij niet dagelijks opwinden vergeleken met dagelijks opwinden, dus in mijn geval heb ik wel die metingen.
Ook in de eerste pagina van die draad (ik neem aan dat ik daar iets moet vinden) staat niets van een verklaring. Alleen iemand die beweert dat een Speedmaster bedoeld zou zijn om elke dag op te winden. Ik heb er twee. Ze lopen niet perfect, maar wel constant. Ook de tweede dag.
Er is overigens niets mis mee hem elke dag op te winden. Maar als hij op dag twee minder goed loopt, dan is er denk ik toch iets niet helemaal lekker.
Ok, duidelijk, maar wat is dan het nut van zo’n lange gangreserve? Koop je een Lange31 om het vervolgens iedere dag op te moeten winden, omdat hij anders niet nauwkeurig is? Kan niet het antwoord zijn
Ik koop het allereerst omdat ik het horloge mooi vind (het liefst zonder een gangreserve indicator aan de voorkant > wat mijn Panerai ook niet heeft), al het andere is een bijkomstigheid.
Als al het andere een bijkomstigheid is, dan is de afwijking dat logischerswijze toch ook? Waarom die krampachtige poging om het horloge “beter” te laten lopen?