Mijn Chinese handopwinder uurwerken(modemburner)

Zoals jullie weten heb ik een ‘chinese tik’. Ik ben namenlijk nogal een liefhebber van uurwerken, en ik merk steeds vaker dat ik meer aan het verzamelen ben op basis van wat in de kast zit, dan hoe de buitenkant er uit ziet. Mijn huidige tik richt zich vooral op de diverse chinese hand opwind kalibers. Omdat ik soms zo enthousiast word over de schoonheid, in combinatie met betaalbaarheid, van sommige van deze, vond ik het tijd om ze eens in een wat uitgebreidere vorm op dit forum te delen.

De standard

Mijn eerste handopwinder van Chinese oorsprong was een aanbieding bij de Kijkshop:

Dit uurwerk is een geskeleteerde ‘standard’. De Chinese Standard is ontworpen in opdracht van het ministerie van Lichte Industrie door een groep ingenieurs van een tiental chinese horlogefabrieken uit alle hoeken van het land, begin jaren zestig. Ze hebben geprobeerd het beste uit de toenmalig verkrijgbare zwitserse horloges samen te voegen in één standaard ontwerp, die vervolgens door de horloge fabrieken in alle provincies gemaakt ging worden. (zie deze link
http://www.tractionink.com/watch_wiki/index.php?title=Chinese_Standard_Movement
voor meer info). Hierdoor is het erg lastig te achterhalen welke fabriek dit kaliber gebouwd heeft. Later zijn ook autowind modules en andere complicaties op deze basis gebouwd. Dit type uurwerken vind je vaak in de allergoedkoopste horloges.

Unitas varianten

Omdat men in China ook meegaat in de trend van grote horloges, is het van oorsprong zakhorloge uurwerk, de aloude Unitas 6497/98 ook gebruikt als basis voor diverse chinese uurwerken. Ook hier heeft men, net als bijvoorbeerld Tag Heuer en IWC hebben gedaan, diverse uitvoeringen en afwerkingsgraden voor de uurwerken gemaakt. Zover ik weet zijn er twee leveranciers van deze uurwerken, Sea-Gull en Hangzhou. Beide zijn in ‘kleine seconde op 6’ en ‘op 9’ varianten beschikbaar.

De meest basale, onbewerkte vorm is deze, in dit geval van Sea-Gull:

Hiervan is ook een fraaier afgewerkte versie. Dit voorbeeld is ook van Sea-Gull:

Behalve de standaard layout, is er ook een versie gemaakt met een configuratie zoals o.a. Panerai die gebruikt. Dit voorbeeld, voorzien van een vooral aesthetische zwanehals regulering, betreft een Hangzhou:


(de fijnregelschroef raakt de stelpin niet eens :))

Ook zijn er geskelleteerde versies van dit uurwerk. Hierbij zijn de Hangzhou en Sea-Gull eenvoudig uit elkaar te houden. Zelf heb ik alleen de Hangzhou variant in mijn bezit. Er zijn drie uitvoeringen van, in staal, goud en PVD. Dit is de mijne:

De Sea-Gull 3600k heb ik helaas nog niet, maar die gaat er zeker nog komen. Hij bestaan in staal, wit- of geelgoud verguld, of PVD. Hieronder de wit-gouden versie van ebay-verkoper ‘Erkahund’

Naast de skelet versies is er ook nog een soort 3/4 plaat versie. Deze geeft een vintage look, zoals bijvoorbeeld de oude amerikaanse zakhorloges hadden. IWC gebruikt een soortgelijke uitvoering in een deel van zijn Vintage lijn. Behalve de custom bovenplaat heeft deze ook een aangepaste, geschroefde balans. Het is nog niet helemaal duidelijk of de basis van dit uurwerk een Hangzhou of een Sea-gull is. Zelf denk ik de laatste.

ST19
Eind jaren 50 heeft Sea-Gull zowel de rechten als de machines voor de Venus 175 over genomen, en daaruit zijn eigen handopwind chronograaf ontwikkeld. De ST19 is een evolutie, door toegevoegde shockprotection, 21600 ipv 18000 vph, en later ook diverse complicaties. De eenvoudigste 1901, is een gewone twee register chronograaf, zoals bijvoorbeeld gebruikt wordt in de 1963 Chinese Airforce re-issue. Verder zijn er versies met 12 uurs (1902) en 24 uurs(1903) dial, diverse power reserve variaties (1905-07) en zelfs maanfase(1908). Ook is er een geskeleteerde st1900k.

Zelf heb ik alleen de 1901 en 1903. Onderstaande foto’s zijn van de laatste. Ik ben vandaag even lekker in de weer geweest met de macro tube :wink:

wishlist

Op het moment heb ik, naast eerder genoemde 3600k, drie handopwinders hoog op mij verlanglijst staan. Omdat ze (voor chinese begrippen) wat duurder zijn, zullen er nog wel een aantal maanden overheengaan voor ik ze aanschaf.

Plaatjes zijn, logischerwijs, niet van mij.

Een Seagull met 1908:

De liaoning tourbillon:

en een horloge met de Beijing Watch Factory SB18 er in:

Het summum blijft voor mij nog wel de uurweken van G.O, PP, F.P. Journé en A.Lange, maar totdat ik de loterij win, ben ik met dit alles nog zeer in mijn nopjes.

Bedankt voor het lezen en kijken,

Martin

3 likes

Martin, wat een goed verhaal! En vooral ook schitterende foto’s! (tu)

Hele leerzame post. En je hoeft inderdaad geen kapitalen uit te geven om van je hobby te genieten. (tu)

Heel mooi overzicht, en weer veel wijzer geworden (tu)

Martin,

ik sluit me helemaal aan bij Paul G. en dreski ! Zeer veel nuttige info in één post. Dank.

Hoe beoordeel jij als ervaringsdeskundige i.h.a. de betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en afwerking van Chinese horloges ?

Is de kwaliteitscontrole voldoende of is het een kwestie van geluk hebben ? Zijn er grote verschillen qua kwaliteit tussen de verschillende merken of is het niveau ongeveer gelijk ?

GBW

Hoi GBW,

Eigenlijk is het met de betrouwbaarheid van chinese horloges hetzelfde gesteld als met zwitserse horloges vóór de kwarts revolutie. Je hebt kwaliteit over het hele spectrum. Van enorm slecht tot zéér goed.

Over het algemeen heb je een drietal categoriën.

  • De érg goedkope. prijzen zijn onder de €10 excl. verzenden. Uurwerken zijn vaak niet zo heel slecht, de kasten, platen en wijzers daarentegen zijn vaak erg minimaal. Vaak zijn het messing kasten, met chroom plating, die soms na enkele weken al gaan doorslijten. De kans is aanwezig dat ze bij aankomst al stuk zijn. Als je een goed exemplaar hebt, kun je er best veel plezier van hebben. Merken die hier invallen zijn Goer, Orkina, Fineat e.d.

  • de middenmoot. Dit zijn de Herc’s, Alpha’s, Parnissen, MM’s etc. Genruikte uurwerken zijn vaak goed, de omstandigheden waaronder ze gemonteerd worden soms wat minder. In deze categorie is de QC belangrijk. Als je een goede hebt, heb je er jaren plezier van, een slechte openbaard zich meestal binnen dagen/weken. Vervelend, maar meestal is de service bij deze verkopers prima. Houdt wel rekening met extra wachtijd/verzendkosten. Zelf koop ik voornamenlijk in deze categorie, en heb tot nu toe (zo’n 20 stuks) nog geen noemenswaardige problemen gehad.

  • de bovenkant. Hier bevinden zich merken als Seagull en Beijing. Prijzen beginnen bij een euro of 100 en lopen door tot ruim over de €1000. QC is vaak gewoon goed, en customer service uitstekend. Kwaliteit van de horloges ligt op vergelijkbaar niveau met bekende zwitserse en japanse merken in de ‘middenmoot’, status alleen niet :wink:

Groeten,

Martin

Heren bedankt :slight_smile:

Een verhelderend verhaal dat (een aantal) vraagtekens omtrent chinese horloges bij mij heeft wegenomen(tu)

Dank hiervoor.

Dank je wel voor deze interessante post Martin, geeft een mooi helder inzicht in de Chinese fabricage en de foto’s zijn weer schitterend (tu)

mvg, Frans

Geweldige post is dit!
Ik moet bekennen dat ik nu met heel andere ogen naar chinese horloges kijk (niet als al dan niet grappige woordspeling bedoeld, trouwens).
Dank voor je info. En die fotoos zijn ook heel fraai.

1 like

Mijn beste,

Wat een goed verhaal, wat een schitterende foto’s, wat een passie voor al dat moois aan horlogerie uit het land met een van de oudste beschavingen ter wereld.
Jou heldere geest beschrijft op een bijna educatieve manier deze bijzondere horloges, waarvan de geskelleteerde versies ons op miraculeuze wijze de geheimen ervan doen ontfutselen.(tu)

Orologio Signaturis Temporis.:wink:

Mooie verzameling en foto,s.(tu)
Het SB 183 caliber kende ik nog niet,maar dat ziet er prima uit, hopelijk heb je die snel in je verzameling.
Veel Russische artikelen zoals camera’s, tanks en geweren werden later ook in China gemaakt.
Ze zijn buren, en de grootste afnemer van Vostok horloges is heel lang China geweest.
Misschien hebben ze voor de chronograaf het oude Poljot Strela uurwerk als voorbeeld gebruikt.
Groet. Chris.

wow … ziet er erg goed uit en een mooie verzameling (tu)

MartinB Schreef:

Bedankt voor het lezen en kijken,

Martin

Nee, jij bedankt voor het schrijven en de foto’s. Erg interessant (tu) (tu) (tu)

Sterker Chris, naast het namaken van Rolex, Breitling, Seiko etc. maakten/maken de chinezen ook russische horloges na. Zo kun je dus nep Poljot’s, Vostok’s en Raketa’s tegenkomen.

Overigens Martin, byzonder leuk verhaal en mooie foto’s!

Niels

Bedankt, erg goed en duidelijk verhaal. Zoals eerder door anderen gezegd neemt dit veel vooroordelen weg omtrent Chinese uurwerken. Na een paar minuten een heel ander beeld gekregen en veel geleerd! Dank je!

Prachtig verhaal, heb erg veel bijgeleerd super foto’s.
Duidelijk een echte kenner.(tu)

Hoi Chris,

De chronograaf is de doorontwikkeling van de Venus. Waar de strela kaliber van is afgeleid weet ik niet. Ik denk eerlijk gezegd niet dat kwa uurwerken de chinezen bij de russen hebben afgekeken. Volgens mij zijn beide industrieen op een gelijke wijze ge-jumpstart met behulp van gediscontinueerde zwitserse apperatuur. Als ik me niet vergis komt bijvoorbeeld de Poljot 3133 voort uit de Valjoux 7734, dankzij overgekochte machinerie

Van veel chinese kalibers is vrij duidelijk te zien waarop ze verder ontwikkeld zijn. (Ofwel van gecopieeerd zijn)
Zo zijn er ETA 2824 en 2892 compatible versies, en ook doorontwikkelingen van de Miyota, waaraan efficientere autowinding, hacking en handopwinding aan zijn toegevoegd. Door ze qua wijzerplaatsing, montagegaten e.d. compatible te houden, kun je zo het ene uurwerk uit de kast halen, en het andere er voor in de plaats stoppen. De onderdelen zelf zijn daarvan niet uitwisselbaar.

Nu ETA steeds verder de levering beperkt aan derden, kan o.a. SeaGull het gat in de markt direct opvullen.

Maar goed ik dwaal af :slight_smile: Wat betreft het kopieren van complete horloges, zoals Niels2 al zegt, een deel van de chinese industrie zal alles namaken als er geld mee te verdienen valt, of het nou russische horloges zijn, of italiaanse tassen.

Groeten,

Martin

Leuke post! En wat een mooie foto’s. Wellicht eens kijken naar een Chinees.

Bedankt!

Groet,

Mark

Met veel plezier en aandacht deze leuke bijdrage gelezen, bedankt voor het wereldkundig maken van deze informatie(tu).
Wordt het niet tijd voor een boek:D