NA: Ebel 1911 Discovery

Vooropgesteld ik vind de Ebels van de laatste jaren helemaal niets maar ik werd getriggerd door dit topic waarbij met name de kastvorm van het horloge mij erg aansprak.

Zoals wel vaker het geval is ga ik voor de vorm en wat minder voor de inhoud. Wat in deze context wil zeggen; geen chronograaf want teveel overlap met de huidige collectie en geen automaat. Dit laatste had voor deze zoektocht overigens puur met de prijs te maken.

Na een beetje speuren kwam ik deze ca. 17 jaar oude Ebel 1911 Discovery Senior tegen met een fraaie blauwe (volgens mij heet de kleur teal in het Engels) wijzerplaat tegen. Conditie is voor zijn leeftijd zeer goed te noemen; geen krassen of deuken of iets dergelijks. Ik vermoed dat de vorige eigenaar dit horloge alleen bij speciale gelegenheden droeg. In elk geval was hij (of zij?) niet vies van een parfummetje zo aan het bandje te ruiken :rofl: Uurwerk is een Ebel caliber 187 wat voor zover ik kon nagaan een 7 steens Cartier 688 is. Kastmaat is volgens de boeken 40mm maar hij draagt door zijn ontwerp en vrij kleine wijzerplaat een stuk kleiner. Lume is ok maar niet geweldig, met name de pip blijft wat achter maar de afleesbaarheid is in alle omstandigheden echt super. Grappig vind ik de “omgekeerde” cyclops, dat wil zeggen het vergrotende deel zit aan de onderzijde; het glas is dus vlak aan de oppervlakte. Waarom dit niet veel vaker zo wordt toegepast is me een raadsel want het is super praktisch.

Al met al was ik blij verrast met deze aanwinst. Minpunten? Eigenlijk maar twee; de chapter ring ziet er wat plastic wanneer je deze onder een bepaalde hoek bekijkt. In andere gevallen match ie prima met de wijzerplaat maar ik had liever gezien dat deze van gekleurd alluminium zou zijn geweest. Ander nadeel is dat Ebel (niet alleen bij dit model) zijn eigen soort bandaanzet met schroefjes gebruikt dus even een bandje wisselen zit er hier niet in. Er is nog een derde punt maar ik wil dit niet als nadeel neerzetten. Het is duidelijk een “dress diver” en de band is van leer dus ondanks de 200 meter waterbestendigheid is dit niet een horloge waarmee je het zwembad induikt.

26 likes

Mijn beste,

Chapeau!!
Een gelouterde verworvenheid die we niet elke dag, hier op het forum tegenkomen!!
Ik wens je er een inspirerende tijd mee!!
(Leuke review heb je er trouwens van gemaakt).

En voor straks: “Buona Notte" en morgen gezond weer op.:first_quarter_moon_with_face::first_quarter_moon_with_face::first_quarter_moon_with_face:

Orologio Signaturis Temporis :wink:

1 like

Mooie aanwinst! Ik vind Ebel wel wat hebben. Komt waarschijnlijk mede omdat mijn beide ouders een Ebel hebben. Ergens van eind 80 begin 90 en die vind ik nog mooi.

1 like

Bijzondere Ebel. Nog nooit gezien dit model. Ik ben ook fan. Mijn Ebel is een soort guilty pleasure van me. Mooie kastvorm en een mooi uurwerk (toen nog).

Veel plezier ermee!

1 like

Prachtige aanwinst hoor , veel draagplezier gewenst :ok_hand:

1 like

Nog nooit gezien maar wel zeer herkenbaar als Ebel. Vind het een erg mooi horloge; veel draagplezier!

1 like

Gefeliciteerd met je NA.
Ebel zie je niet zo veel op het forum, dit is een welkome aanwinst.

1 like

Mooie aanwinst hoor, leuk ook dat er een Cartier uurwerk in zit.

1 like

Fraaie blauwe plaat, veel plezier ermee!

1 like

Dank voor de reacties allen; voor degene die nieuwsgierig zijn, het model is er in talloze uitvoeringen (ook als automaat, staat dan automatic onder de waterbestendigheid). Ik heb even wat plaatjes van het net getrokken (die rode is een kleiner dames model)

Die draairing binnen de schroefjes is wel even wennen, maar bijzonder zijn ze zeker.

1 like

Mijn Ebel.
https://img.horlogeforum.nl/uploads/db9961/original/4X/1/9/a/19a1b1dc35ff1af94cb9fb772803a9f4b15fa8cc.jpg

1 like

Bijzonder horloge👍 Veel plezier ermee!

1 like

Het vervolg

Omdat ik graag de band wilde vervangen ben ik op zoek gegaan naar een alternatief; in eerste instantie leer maar omdat de geschroefde aanzet een aftermarket alternatief bijna onmogelijk maakt (behalve als je de orginele band opoffert) ben ik verder gaan zoeken en kwam uiteindelijk een orginele rubberen Ebel band tegen.

Op zich bijzonder want ik ben versies van dit horloge alleen tegengekomen op staal of leer en nooit op rubber dus deze vonst was een welkome verrassing. Evengoed een vrij prijzige band want orgineel, gelukkig was de Amerikaanse verkoper tot een leuke deal bereid dus hij ging op de post.

Eenmaal in ons kikkerlandje de banden verwisselt om tot de ontdekking te komen dat de orginele vouwsluiting niet sterk genoeg was; de sluiting bleef opengaan. Dus op zoek naar een vergelijkbare vouwsluiting en voor een Breitling model gekozen. Deze sluiting klikte goed maar het rubber laat zich niet zo vormen als leer dus er zal een lelijke bobbel op de plek waar het materiaal onder de sluiting verdwijnt.

Potdikke!

Omdat ik Ko al benaderd had voor een band heb ik hem gevraagd of hij deze band geschikt kon maken voor een gesp en dat klusje wilde hij wel klaren. @Ko-Banden heeft het keurig gedaan; gaatjes geprikt, gesp gemonteerd en voor een passend passantje gezorgd. Eindelijk, na weken kon ik het horloge dragen:

En hij kan nu het water in :ok_hand: Een leren band komt er misschien ooit nog wel eens voor maar voorlopig is dit de combi.

14 likes

Staat 'm echt supergoed ,veel plezier ermee

1 like

Dank! ik weet niet of je het goed kunt zien op de foto maar de band heeft groeven in de vorm van de bekende Ebel “golf”/ “wave” dus zeer passend idd :grinning:

1 like

Ziet er mooi uit. Ik ben wel een fan van oudere Ebel modellen en hoe langer ik naar deze kijk, hoe mooier hij wordt.

Ik heb voor mijn Ebel ook geprobeerd een leren band te krijgen. In Nederland lag er nog één nieuwe bij Filipucci. EUR 350 of zoiets, en dan moet er nog een vouwsluiting bij…:scream:. Niet gedaan dus.

Echt vervelend die unieke bandaanzet in combinatie met de prijzen van originele banden. En aftermarket bestaat er volgens mij niets.

1 like

De Horlogebandenspecialist kan ze maken maar dan hebben ze wel de oude band nodig voor de aanzetjes. Je bent dan voordeliger uit maar het blijft een prak geld.

1 like

Top gedaan door @Ko-Banden ! Leuke combi

1 like

Je moet er wat voor over hebben maar dan heb je ook wat :slight_smile:
Ik vind de Ebels die mijn ouders hebben nog steeds mooi. Erg herkenbaar door de wave en de aparte kastvorm met schroeven. Ik heb dat altijd erg mooi gevonden en herken een Ebel ook direct.

Veel plezier met je nieuwe combi!

1 like