Restauratie van een gruwelijk gemangelde Casio 'Marlin' W-250 van 1980

Eigenlijk was het mn bedoeling het te plaatsen in het ‘welke vintage draag je vandaag?’ topic van 2016. Maar gaandeweg werd dit ‘restauratieverslagje’ door mn enthousiasme toch iets te groot daarvoor. Daarom toch hier

De vintage Casio LCD horloges hebben mijn speciale aandacht. Naast de 1970’s Casiotron serie, ook de vroege jaren '80 ‘Marlin’ serie.
Het zijn horloges met een prachtige zware roestvrij stalen kast, een dik glas, dubbele pakkingen onder de pushers en vaak onder de case back. Kortom, topkwaliteit.
Ze komen alleen zelden in mint conditie langs op het wereldwijde web. En gaan in mint conditie van hand tot hand voor prijzen vanaf 200 dollar tot plm 600 dollar (wanneer de verkoper weet wat hij of zij in handen heeft en afhankelijk van het model)
Ik heb er een aantal in mint conditie, maar ik draag ze daarom zelden.

De ‘Marlin’s’ die ik wel draag zijn/waren redelijk gemangeld door het gebruik van een vorige eigenaar.
Mijn ‘daily beater’, het horloge wat ik laten we zeggen 6 van de 7 dagen draag is de Casio ‘Marlin’ W-750 met een 108 uurwerk. Ik gebruik vooral de timer erg vaak, uiteraard naast de overige functies. Ik heb het afgesteld op een afwijking van 0,5 seconde per maand en het houdt op deze instelling scherp de tijd bij (heel erg fijn dat je absoluut zeker weet dat je altijd en overal tot op de seconde op tijd bent. Vooral voor iemand als mijzelf die nog wel eens op het scherp van de snede wil gaan zitten…)

Dit is mijn W-750. Het lag jaren in een doos als reserve-onderdelen-voorraad (het uurwerk, de pushers/pakkingen, case back, maar ook zeker de band) voor andere (W-750) Casio’s. Dit vanwege het glas dat te zeer zwaar bekrast was om nog iets fatsoenlijks van het horloge te maken.

Totdat ik besloot me ook te gaan richten op [I]handmatig[/I] restaureren van dit soort glazen die onmogelijk te vinden zijn in New Old Stock conditie, helaas.

Feitelijk was deze W-750 mijn testcase en dus de allereerste poging.
Sindsdien heb ik mn ‘skils’ door ervaring kunnen aanscherpen. Toch nog steeds lerend en oefenend, en perfectionerend…

Recent kwam een Casio ‘Marlin’ W-250 in mn bezit als bijvangst in een lot horloges. Helemaal origineel inclusief haar band, maar gruwelijk zwaar gedragen.
Het horloge had een zeer zwaar bekrast glas en een kast die rondom hele zware en diepe deuken had. Ik heb veel gedragen (LCD-) horloges gezien, maar dit nog niet eerder:


Deze Casio heeft welliswaar een simpele layout van haar LCD panel en het heeft ook beperkte mogelijkheden vergeleken met latere modellen.
Maar ik ben wel erg gecharmeerd van haar uurwerk; Een printpaatje van uitstekende ‘Casio 70’s’ kwaliteit, alsmede de bouw van de rest van het uurwerk. Interessant en bijzonder praktisch is dat het uurwerk draait op een zeer forse Lithium 2320 cell.

Van een vijl maak ik bijna nooit gebruik bij de restauratie van horloge kasten.
Mijn streven is het horloge te restaureren dusdanig dat het -vrijwel- niet te onderscheiden is van het originineel, in mint conditie. Originele lijnen
Dat bleek uiteindelijk onmogelijk bij deze specifieke Casio W-250 in haar huidige staat. Maar het eindresultaat is, laten we zeggen, 90%. Ik ben erg blij met weer een nieuwe ‘daily beater’

49 likes

Mooie opknapbeurt. Wat voor vijl heb je gebruikt?

Horlogemakers gereedschap/vijlen (vijltjes). Dit werkt op zich prima, maar je houdt toch relatief diepe krassen over. Bijwerken met divers waterproof op een zelf ontwikkeld zeer klein schuurblokje

1 like

Gaaf! Eigelijk nooit aan een dergelijke klok gedacht. Maar leuk om te zien hoe je er een prachtig horloge van hebt gemaakt!

Nice! :thumbsup:

Wauw, die ziet er weer goed uit! Job well done, sir :+1:

Normaal gesproken begin ik hier niet aan. Deze restauratie kostte mij vrij veel tijd.
Maar omdat het een nieuwe ‘daily beater’ betrof zag ik de uitdaging wel zitten …

Prachtig gedaan, fantastisch wat je met geduld, elbow grease en tender loving care kunt bereiken!

Vakwerk, bedankt voor het delen! :+1:

Heel mooi gedaan! Vakwerk hoor

Petje af, hoor. Maar hoe krijg je een ‘standaard’ quartz caliber op 0.5 seconde/maand? Dat is thermo-compensated/high-beat territory.

Indrukwekkend resultaat!

Normaalgesproken inderdaad; de ‘oude’ Seiko’s etc
Maar ik heb al vaak quartz uurwerkjes getroffen die niet temp regulated waren en die bijna perfect tijd houden na goed afregelen.
Met de W-750 een soortgelijke treffer.

Prachtig resultaat; netjes gedaan!

Hoe heb je dat glas zo mooi opgeknapt? Met veel schuurpapier in aflopende korrelgrootte?

Erg mooi!

Mooi resultaat, dit is je hobby beleven in optima forma, ook voor de kijkers :wink:

Heel gaaf, jeugdsentiment.

1 like

Mooi werk! Hij is weer lekker fris.

Respect, wat een toewijding en vakmanschap.
Eindresultaat mag er zijn, heerlijk zo’n retroklok. Dit waren de horloges waar ik vroeger bij de Kijkshop altijd naar ging kijken.

Ontzettend gaaf project. Inspirerend omdat het concreet aangeeft dat iets niet zomaar ‘weggooi-waardig’ is. Prachtig lesje hergebruik ;o)