Soort van NA, twee leuke oude quartzjes. De Stuntling en de Buloton

Zoals bij veel van mijn postjes: veel tekst en veel plaatjes. Men zei gewaarschuwd!

Het zal voor sommige lezers die hier op HF mijn stukjes lezen inmiddels een bekend fenomeen geworden zijn: horloges die opduiken uit ‘de Boodschappentas’.

Korte samenvatting van het voorafgaande:
Ergens halverwege de maand november van dit inmiddels bijna ten einde gelopen 2021 bracht ik een bezoek aan @Ferry1959 om zijn mooie horloges te komen bekijken, over de hobby te praten en ervaringen uit te wisselen. Enige tijd daarvoor had Ferry een nogal grote partij horlogespullen van iemand overgenomen. Veel onderdelen, veel horloges waar iets aan gedaan moest worden, veel Quartz daarbij. Het meeste spul uit de jaren ‘70 en ’80. Ferry vond dat hij niet de skills had om er wat mee te kunnen doen en ik bood aan de hele lot over te nemen voor het zelfde bedrag als wat hij er voor had betaald. Zo gezegd zo gedaan en ik ging weer naar huis met een boodschappentas vol.
Inmiddels heb ik al een paar postjes gemaakt over wat er uit die tas tevoorschijn kwam.

image
Zie ‘Velona’


en ‘Bandje voor Pulsar’

De voorraad was natuurlijk nog lang niet uitgeput.
Integendeel: na verdere inventarisatie bleven er, behalve een flink aantal doosjes en bakjes met onderdelen en erg defecte uurwerkjes, voornamelijk quartz en veel niet meer te redden dameshorloges, ook nog zo’n ruim 50 (!) horloges over die allemaal redelijk tot goed weer tot leven gewekt konden worden. Een klein aantal daarvan zijn mechanische herenhorloges, waaronder de genoemde Velona en een oude Seiko 5 waar ik nog mee aan het werk ben. Daar verschijnt dan wel weer een verslagje van als ie klaar is. Ontbrekende onderdelen daarvoor zijn momenteel in bestelling. Verder een stel best leuke Quartz horloges waaronder enkele Pulsars (= Seiko) Q&Q’s (= Citizen) en een verassend aantal ‘Nederlandse’ Prisma horloges, veelal voorzien van nette Miyota uurwerkjes. Maar ook een paar Quartz horloges van Zwitserse herkomst. Nou ja, Zwiters, misschien ook niet helemaal, maar in ieder geval niet Japans. Twee van die ‘Zwitserse’ Quartz horloges vond ik interessant genoeg om ze hier te laten zien, na ze weer lopend te hebben gekregen met de juiste nieuwe batterijen, een flinke poetsbeurt en een nieuw bandje.

De eerste is een Sicura.
Met de wonderlijke modelnaam ‘Stunt’. Het aardige van dit horloge is dat, behalve dat het een Zwitserse Quartz is met een leuk design, er ook een verhaal bij hoort over de relatie met het merk Breitling. Die relatie bestaat hieruit dat ene Herr Schneider, eigenaar van het zieltogende merk Sicura, begin jaren ’80 in die periode het eveneens zieltogende Breitling kocht en dat van de Sicura Stunt er ook varianten bestaan die onder het merk Breitling op de markt zijn gebracht.
Als je meer wilt lezen over deze Sicura-Breitling, uit het begin van de jaren ’80, ga dan naar de hieronder gelinkte post uit februari 2016 (!) hier op ons eigen Forum, waar @Phrance zijn ‘Stuntling’ presenteert. Een aantal andere HF leden hebben hierop interessante aanvullingen gepost en dat leverde bij elkaar een draadje met een aardig stukje horlogegeschiedenis op.

Mijn exemplaar uit de boodschappentas zag er iets meer gehavend uit dan het exemplaar wat Phrance in zijn post toonde, maar dankzij de voor een horloge nogal unieke van hard rubber vervaardigde verhoogde rand als bezel was het (mineraal) glaasje nog vrijwel krasvrij.

image
De ‘Stuntling’ van Frans aka Phrance

Het kastje is van gematteerd roestvrij staal en bleek voornamelijk heel erg vies. Na een schoonmaakbeurt en wat napoetsen kwam er een weer vrijwel krasvrij horloge tevoorschijn.

Op de diverse foto’s van vergelijkbare modellen die ik op het Grote Web kon vinden stonden er veel exemplaren afgebeeld met een stalen bracelet met dunne, smalle schakels. Na enig graafwerk in mijn doosje met stalen bandjes vond ik een als nieuw uitziend exemplaar dat er erg op leek en wat ook nog eens precies past. Dat bandje werd er dus opgezet. (Zie foto’s verderop)

Onder het geschroefde achterdekseltje (om het woord caseback nu eens niet te gebruiken) tref je dan vervolgens aan: in het deksel een keurig lijstje met typenummers van de geschikte batterijen (!) en een qua techniek ‘vroeg’ uitziend Quartz uurwerkje met links naast de spoel de intrigerende tekst:
“ECONOMIC SWISS TIME LTD 5505”.
Zwitsers fabrikaat? Geen idee, wie het weet mag het zeggen. Op het Grote Web vind ik slechts dit:

https://www.watch-wiki.net/doku.php?id=economic_swiss_time_holding

In het midden van het werkje staat er ook nog “SIX 6 JUWELS UNADJ. SWISS.
6 juwels? Jawel! Dat deden ze toen nog! Vroegah was alles Beetah!

In het batterijcompartiment bevond zich een –uiteraard- volledig dood batterijtje van het merk RENATA, berucht om zijn lekkage eigenschappen. In dit geval echter had het ding zijn smerige chemicaliën binnenboord gehouden en was de batterijruimte nog keurig schoon, met niet geoxideerde contactjes. Een passend nieuw batterijtje bleek in voorraad. De energiebron werd onder het gelukkig nog aanwezige beugeltje geprutst (die beugeltjes zijn bij oude quartz horloges vaak weg of afgebroken). En dan: na waarschijnlijk tientallen jaren ergens in een laatje niet actief te zijn geweest ging het klokje onmiddellijk weer vrolijk met 1 tikje per seconde aan het werk! Dat is –heb ik inmiddels ondervonden – het leuke van quartz horloges: stop er een nieuw batterijtje in en in de meeste gevallen gaan ze tiktiktik weer lopen. Ze doen het of ze doen het niet. Doen ze het niet, dan kun je ze –althans de uurwerkjes – in de meeste gevallen weggooien. Is het een wat kostbaarder of zeldzamer kaliber dat wordt het, nog meer dan bij mechanische horloges, specialisten- en vooral liefhebberswerk. In de meeste gevallen is de waarde van zo’n quartzje echter zo gering dat ie meteen naar de Kliko kan, na het verwijderen van eventueel bruikbare klembeugeltjes en asjes met kroontje.

Het tweede horloge uit de ‘collection de sac à provisions’ is een Bulova.
Of eigenlijk niet helemaal; op de wijzerplaat staat “BENETTON BY BULOVA“. Benetton is natuurlijk gewoon een modemerk, die zoals zoveel modemerken - Armani, Guess, Hilfiger – horloges op de markt bracht met hun naam op de wijzerplaat ‘geplakt’. Maar bij Benetton waren ze tenminste zo handig om ook de echte fabrikant er bij te zetten. Ik heb nog zo’n Benetton/Bulova horloge, één van mijn twee geliefde Pinguin horloges. Hieronder zie je ze naast elkaar, let op de overeenkomst in kastvorm.

Ook bij deze ‘plak’ Bulova moest er het nodige gereinigd en gepoetst worden. Een bandje ontbrak, dus daarvoor ben ik zelf maar weer eens in de leder voorraad gedoken, een stukje zwart Oliekrokofantenrundleer gevonden en heb daar een bandje van gemaakt. (zie foto’s verderop).

Van binnen bleek ook dit Quartz uurwerkje er nog netjes uit te zien. Ook hier zat het oude batterijtje er nog in, echter zonder te zijn gaan lekken. Waarschijnlijk hebben veel van deze horloges uit de boodschappentas collectie hun lange inactieve tijd doorgebracht in gunstige, vooral droge en niet zo warme omstandigheden. Een nieuw knoopcelletje er in en ja hoor, ook hier: tiktiktik. Het kleine seconden wijzertje ging netjes zijn rondjes draaien.

Het uurwerkje in dit horloge is (technisch) niet zo’n fraai of interessant exemplaar als die in de Sicura.
Maar toch, hij doet het en daarmee is bij de meeste Quartz uurwerken dan ook wel het meeste gezegd.

Zwitsers? Niet helemaal natuurlijk. Bulova was van oorsprong een Amerikaanse horlogefabrikant die zich later in Zwitserland heeft gevestigd en daar een mooie reputatie heeft opgebouwd, vooral met de innovatieve Accutron horloges, die aangestuurd werden door middel van een stemvork systeem. Nog later is het merk opgegaan (overgenomen door) het Japanse Citizen concern, maar het heeft een deel van zijn zelfstandigheid behouden en is nog steeds een met name innovatieve en dus belangrijke speler op de markt, o.a. met de uiterst nauwkeurig lopende hoogfrequente UHF 262Kz Quartz Precisionist horloges.

Als we naar het uurwerkje in het hier gepresenteerde exemplaar kijken is dat ook niet helemaal (of eigenlijk helemaal niet) Zwitsers. Er staat ‘FRANCE EBAUCHES ONE JUWEL UNADJUSTED’ boven de spoel en op het contactbeugeltje dat het batterijtje vasthoudt staat: ‘FRANCE EBAUCHES HOROL. CO LTD HONG KONG’! Eigenlijk een ‘gewoon’ standaard Chinees Quartz kalibertje dus. Maar kennelijk goed genoeg om een soort ondergeschoven Bulova kindje aan te drijven. Alles bij elkaar ook interessant genoeg voor mij, juist vanwege deze wonderlijke combinatie en niet in het minst omdat na ruim 40 jaar het ding het nog steeds doet.
Naar analogie van het Sicura Stunt/Breitling door HF lid @Phrance ‘Stuntling’ gedoopte horloge zal ik dit ding dan maar de ‘Buloton’ noemen.

Om deze NA presentatie af te sluiten volgen hier nog wat prentjes van beide weer van de vergetelheid geredde en weer tot leven gewekte tijdmachientjes.


Voorkant


Kroonzijde


De andere zijkanten.

Hieronder de ‘Stuntling’ met een vrijwel authentiek N.O.S. stalen bandje en de ‘Buloton’ met het in eigen atelier gewrochte krokofanten bandje.

Tenslotte –traditioneel- nog een prentje van beide klokjes aan de pols. Samen, tegelijk, want zo groot
zijn ze niet. De Stuntling is 33mm en de Buloton meet 34mm, zonder kroontje. Als laatste nog even de andere zijde van de pols met gespjes.

Mijn dank weer voor het lezen en bekijken van waarschijnlijk mijn laatste post van dit jaar.

Veel geluk, wijsheid, horlogeplezier en vooral gezondheid gewenst voor 2022!

Lex

10 likes

Precies dat vind ik ook zo leuk en tegelijkertijd frustrerend aan quartz.
Heel leuke horloges uit die boodschappentas.
Ik ben benieuwd wat we nog allemaal te zien krijgen.

2 likes

Erg leuk! Over dode kwarts uurwerkjes, met een drupje olie zijn veel doodgewaande uurwerken tot leven te wekken.
Meestal is oude olie genoeg om een uurwerk te blokkeren.

3 likes

Mooi voorstel rondje weer. Die Sicura is stiekem wel een heel leuk horloge.

1 like

Dank je wel Ferry voor je aardige woorden. Voor mij is vooral jouw commentaar leuk omdat jij tenslotte de bron bent van deze partij knutselplezier. Maar behalve dat ik met veel plezier aan deze horloges werk is het ook een enorm genoegen om vervolgens over die projectjes te schrijven. Het is voor mijzelf een manier om het werk wat ik aan zo’n horloge heb verricht te documenteren, zodat ik later ook nog zelf kan terugvinden wat ik heb gedaan, maar het geeft ook een goed gevoel als ik enthousiaste reacties terugkrijg van andere HF leden. Een belangrijke motivatie is dat ik wil laten zien dat de horlogehobby geen buitengewoon kostbare zaak hoeft te zijn, maar dat ook het verzamelen van relatief eenvoudige en niet dure, met name vintage horloges een groot genoegen is en voor mij geldt dan bovenal dat het opknappen en weer tot leven proberen te krijgen van die ouwe dingen heel veel voldoening geeft. Dit ondanks het feit dat ik, ook na serieuze pogingen, de echte horlogemakers vaardigheden niet beheers. Leeftijd, ouwe handjes en ouwe oogjes zijn daar debet aan, maar een mens kan niet alles hebben. Poetsen, bandjes maken, documenteren en geschiedenis over de merken en de herkomst researchen en daar dan over schrijven is ook een heerlijke hobby.

Leuk ook wat je schrijft over mede lid @BroederBill, met zijn mooie collectie Russische vintage horloges. Ik heb er zelf niet zo veel als hij maar toch wel een paar (thee)dozen vol met ouwe Russen en ik kan dus beamen dat het interessante horloges zijn, vaak met een boeiende ontstaansgeschiedenis en heel vaak ook bijzonder en apart van design en techniek. Een ander leuk aspect van die ouwe Russen is dat je ze nog steeds voor redelijke prijzen kunt vinden en kopen. Ik heb al veel van Bills artikeltjes hier op het Forum gelezen en had al het voornemen om binnenkort eens contact met hem te zoeken om, vooral over de Russen, een horlogeboompje op te zetten.

Wat er nog komen gaat: tsja er liggen nog zo’n 40 klokjes ‘uit de tas’.
Enkele leuke kleine dameshorloges hebben inmiddels al hun weg gevonden om een vrouwenpols. Jouw lieve echtgenote, Ferry, heeft er eentje, mijn dochter loopt inmiddels rond in Zwitserland met een paar mooie oude piepkleine damesklokjes en een goede vriendin heb ik deze week ook kunnen verblijden met een tiktiktik kerstcadeautje voor om de pols.
Bij wat er hier nog ligt zijn er ook nog wel een paar waarvan ik denk dat er wat zinnigs over te schrijven valt.

En dan is er nog die partij ‘schroot’ en voor mij niet bruikbare onderdelen. Eén forum lid heb ik inmiddels al blij mogen maken met een partijtje van zo’n 150 (!) mineraal horlogeglaasjes van 24mm doorsnee en een doosje vol new old stock wijzerplaatjes. Mooi nieuw, maar zo exotisch van maat, kleur en design dat ik ze niet gauw nog in een horloge terecht zie komen. De ontvanger is beeldend kunstenaar en heeft me beloofd er iets heel moois en artistieks van te gaan maken. Zo komen de meeste spulletjes uiteindelijk wel terecht.
Er wacht nog een hoop avontuurlijk plezier in 2022.

Ferry, maar ook alle anderen op HF, nogmaals een mooi jaar gewenst.

Lex
1767edcA

4 likes