Nou hier is die dan eindelijk, Akrid de schoonmachine!
Een aantal hebben hem hier op het forum al verdwaald voorbij zien komen als prototype, maar nu toch echt een eerste versie. Al enige tijd ben ik op zoek geweest naar een oude Elma op marktplaats maar ik was er klaar mee. Met alle respect maar al die mensen die denken goud in handen te hebben gezien de enorme vraag naar schoonmaakmachines was ik ondertussen een beetje beu. Zo’n oud apparaat vereist ook nog de nodige revisie als je er eindelijk één hebt weten te bemachtigen. Goed, dus ik kwam op het idee om zelf een schoonmaaimachine te ontwerpen en te gaan bouwen. Gelukkig bezit ik zelf een 3D-printer dus het begin van een nieuw project was aangebroken. Dit begon met een simpel keukendeurtje als bodemplaat uit de rommelhoek van Ikea voor enkele euro’s waarbij de bouwafmetingen vooraf bepaald waren. Dit gaf leuke resultaten en daarmee kon ik conceptueel al het e.e.a. gaan uitproberen wat goed werkte en wat niet. Na een paar aanpassingen kwam ik tot de conclusie dat het apparaat een bij elkaar verzameld zooitje was van onderdelen die ik nog had liggen en spullen die ik bij de lokale bouwmarkt kon vinden. Dit bracht mij tot het herontwerp van het apparaat wat mij voor lange termijn kon voorzien als uurwerkvaatwasser. Zie hieronder voor de eerste post over het prototype dat eerder ‘Elkrid’ werd genoemd (vanaf gestapt om het e.e.a. te voorkomen ).
Ik heb de afgelopen weken een nieuw ontwerp gemaakt wat ten eerste veel compacter is dan het prototype. De bodemplaat heeft nu slechts afmetingen van 27 bij 27 centimeter! Na alles te bestellen kon ik natuurlijk niet wachten tot alles binnen was. Ik heb de bodemplaat bijvoorbeeld uit laten snijden uit multiplex wat natuurlijk niet de volgende dag binnen is als je het voor 23:59 besteld. Na anderhalve week was toch alles een heel eind binnen en ben ik de bodemplaten gaan beitsen in een (in mijn ogen) mooie noten kleur. De 3D-printer heeft in die week al flink als kachel gefungeerd dus hier was ook al heel veel van klaar. Nadat de bodemplaat goed droog was kon ik hem eindelijk gaan bouwen en kon ik niet op van geluk, hij was dan eindelijk klaar, in ieder geval zo ver dat hij volledig bruikbaar was. En het resultaat mag er wezen als je het mij vraagt. Ik heb een demonstratie video op mijn YouTube en Instagram staan waar jullie deze kunnen bekijken.
https://youtube.com/shorts/eRISPPBFneM?si=iLl4DLz4MAZvS9yQ
Ik kan kort al wat specificaties geven van het apparaatje. De korf kan draaien tot een toerental van maar liefst 900RPM! Dit is snel genoeg om onderdelen droog te slingeren voordat je naar het volgende station gaat en echt veel te snel voor horlogeonderdelen spoelen. Zoals jullie op de video hebben gezien, kan de korf een heen en weer slaande slag maken wat geweldig resultaat geeft in de schoonmaak kracht dus een hoog toerental is hier zeker niet nodig. Zelf ben ik nog enorm zoekende naar het optimale toerental voor de schoonmaak stand maar zit nu op zo’n 100-150 RPM. Hiernaast heb ik natuurlijk ook alle vrijheid in de acceleratie van de omslaande beweging en de duur van de heen- en terugslaande slag. In de schoonmaak stand gebruikt het apparaat zo’n 15Watt aan elektrisch vermogen wat volgens mij al significant minder is dan de oude Elma’s.
Hiernaast heeft dit apparaat nu ook een droogstation. Hier zit een warmte element in dat 110 graden bereikt. De droogcapaciteit was naar mijn mening helaas niet goed genoeg. Temperatuur en warmte zijn in de thermodynamica ook echt twee compleet verschillende dingen, maar hier wil ik verder niet op in gaan. Uiteindelijk wil je dat het warmte element de warmte afgeeft aan de omgeving en heb ik dus de volgende aanpassingen gedaan. Aan de behuizing heb ik een ventilator ontworpen dat deze in de hittekamer blaast richting het warmte element. Om extra warmtestroming door convectie te laten plaatsvinden heb ik een heatsink op het warmte element geplaatst. Dit zorgt er voor dat de temperatuur van in dit geval de heatsink stukken lager ligt maar de droogkamer stukken warmer aanvoelt. Ook heb ik de onderkant van het warmte element wat geïsoleerd zodat de warmte voornamelijk aan de bovenkant ontsnapt. Deze keuzes zijn tot nu ook goed terug te zien in het droogresultaat. Ik heb tot nu toe eigenlijk volledig droge onderdelen met een relatief laag elektrisch vermogen zover ik onder de microscoop kan zien. Het warmte element gebruikt op top zo’n 50Watt gedurende opwarmen. Als het element op temperatuur is, gebruikt het apparaat zo’n kleine 20Watt. Wat betreft nauwkeurigheid van de vermogensindicatie, dit is allemaal gemeten door middel van een laboratoriumvoeding.
Tot nu heb ik het idee om de volgende schakelaars/knoppen te verwerken in de electronica unit: 1) aan-uit natuurlijk, 2) toerental regeling, 3) korte en lange slag stand, 4) aan-uit droogstation en 5) regelen van snelheid ventilator droogstation. Maargoed, de eerste ontworpen printplaat is net binnen dus hier zal nog wel een grote revisie stap gemaakt worden. Ik heb nu al dingen die ik aan ga passen dus dit is zeker nog niet het eindstation. Hier alvast een easter egg van mijn hoofd als karikatuur op de PCB.
Bij goede tips hoor ik jullie natuurlijk graag! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Ik heb zelf namelijk nooit zo’n Elma schoonmaak machine gehad dus dit is allemaal puur met boerenverstand gebouwd.
Brandt los!