Draagt u links, of draagt u rechts?

Bent u links, dan wel rechtsdragend?

Ik ben mij er van bewust dat dit een beetje een precaire vraag is, maar ze houdt mij al geruime tijd bezig. Draagt u uw horloge om de linker pols of om de rechter pols? Op dit nuttig en leerzaam forum zijn geregeld fraaie ‘wristshots’ te zien. Meestal is het horloge bevestigd om de linker pols, maar zo af en toe zie ik dat het ook wel om de rechter pols gedragen wordt. Zou dat zijn omdat de eigenaar van dat horloge zgn. links is?, en met dit links bedoel ik dan niet de politieke voorkeur, maar die zijde van het lichaam waar men het meest mee doet; zoals schrijven, pakken, schroeven etc., etc. Zou je mogen concluderen dat ‘rechtse’ mensen het horloge links dragen en dat ‘linkse’ mensen het klokje om de rechterpols bevestigen? Of zijn er andere redenen? Ik kan mij voorstellen dat om de linker pols ( als je rechts bent tenminste ) dit het meest praktische is, de kroon zit aan de rechterkant, dus opwinden doe je met je rechterhand. Ik heb ook wel eens horloges gezien waar de kroon aan de linkerkant van het uurwerk zit. Worden deze dan rechts gedragen door ‘linkse mensen? Snapt u het nog?
Kortom: draagt u links of rechts en vooral : waarom?

Ik ben rechts en draag mijn horloge links, dit is toch ook wel de standaard voor het dragen van een horloge. Horloges met de kroon aan de linkerkant zijn vaak modellen met een zeer grote kroon of diameter, dit om het draagcomfort te bevorderen. Het verhaal dat linkse mensen het horloge rechts zouden moeten dragen klinkt logisch, mogelijk dat er enkele (linkse)forumleden hier meer over kunnen vertellen.

Goede nacht,

Frank

Ik ben ook rechts en draag mijn horloge ook links. Weet niet waarom maar ben het gewend

Laat ik dan de eerste uitzondering zijn. Ik ben rechts en draag het horloge ook rechts. Waarom: omdat ik als puber een keer mijn linkerhand heb verbrijzeld. Om dat te herstellen hadden de doktoren een constructie gemaakt, tot over de pols. Sinds die tijd draag ik een horloge rechts. Wanneer ik hem nu links draag, voelt dat heel onnatuurlijk (zwaarder ook, net of ik uit balans ben).
Er zit dus geen enkele diepere politieke, religieuse, ‘gender’ of welke-reden-dan-ook-gedachte achter.

Gerwin

Je ziet het inderdaad niet vaak, maar ook ik draag mijn horloge rechts.

Het is begonnen toen ik mijn tweede horloge kreeg. Het had een grote kroon - met een zwart steentje als sierraad - aan de rechter zijde, die altijd in mijn linkerhand prikte. Ik heb hem toen overgeheveld naar de rechterkant en daar is ie altijd gebleven.

Mvg. Okki

(Nog altijd zonder spreuk)

Ik ben linskhandig en draag mijn horloge om de linkerpols.
Waarom ?
Geen specifieke reden, gewoon gewenning.
Opwinden doe ik gewoon met rechts, net als een rechtshandige persoon.

trouwens, hebben ze je nooit geleerd dat je een horloge dat je om de pols hebt niet mag opwinden ?

Ben linkshandig en draag mijn horloge’s om de linkerpols… zou niet weten wat daar de rede van zou kunnen zijn??

Ik schrijf linkshandig. Verder doe ik alles rechtshandig. Ik draag mijn horloge altijd links.

Ik begrijp dat bejaarden(lees senioren) regelmatig last hebben met het dragen van een automatich horloge om de linkerpols.
omdat deze mensen minder bewegen wordt de rotor te weinig in beweging gehouden zodat het horloge stopt.

wellicht moeten deze mensen eens proberen het horloge rechts te dragen omdat in de praktijk blijkt dat zij deze arm meer bewegen.

Groet

Arie

Ik ben linkshandig, links denkend (hoewel dat steeds moeilijker aan het worden is) en linksdragend… :wink:
Mijn horloge draag ik ook links. Waarom? Geen idee!

Groet, Roel

links waar hij “hoort”.

Links.
Heb dat zo geleerd.
De kroon van je horloge, die dus meestal bij de drie zit, schuurt dan met zijn scherpe tandjes de rand van je overhemdmanchet niet stuk.
Daarom dus.

Mijn beste,

Ik ben overwegend rechtshandig en draag mijn horloge om de linker pols.
Immers al het goede des levens vertoeft rondom mijn linker zijde.
Naast mijn horloge is dat mijn trouwring.

Roel (Krabong) schreef:

links denkend (hoewel dat steeds moeilijker aan het worden is)

Inderdaad Roel ik onderschrijf jou mening.
Doch mijn partijkaart zal ik niet zo snel inleveren, maar ik ben wel meer en meer een ‘Eclecticus’ geworden.

Orologio Signaturis Temporis.:wink:

Links en als ik thuis ben en twee horloges lopend wil houden draag ik er rechts ook een.
Overigens heb ik mij de laatste tijd verdiept in de omega bumper/hamerautomaten. Nou staan die er om bekend dat ze moeilijk opwinden maar dat schijnt helemaal een drama te zijn als je ze rechts draagt. De rotor heeft de neiging om meer naar de kant van de veer (veer-ton/bus?) te gaan dan naar de andere kant, omdat de weerstand daar groter is. In het geval van het dragen van een omega bumper (354) maakt het dus praktisch echt verschil aan welke kant je hem draagt.
Grt Ger
wacht op mijn constellation cal 354 die vertroeteld wordt door Ferrie

Ik geloof dat het officieel zo is dat wanneer je linkshandig bent je het horloge aan je rechterpols draagt en rechtshandig aan de linkerpols.
Heeft te maken met je schrijfhand waardoor het horloge niet in de weg zit met schrijven.

Ik ben zelf linkshandig en draag mijn horloge eigenlijk altijd links. Op een of andere manier vind ik rechts ook niet echt comfortabel.

Ik ken verschillende mensen die linkshandig zijn. Maar ze dragen hun horloge link. En werken met de muis in de rechterhand.

Ik ben rechts, maar schroef vaak ook links en gebruik de muis ook links als het moet.
Maar m’n horloges draag ik uitsluitend links. Eén tegelijk natuurlijk, behalve soms voor een foto:):

Beste leden van het forum,

Ook ik ben een “linksdrager”, en dat heeft een goede reden. Voor de dragers van kwartswerken maakt het allemaal niets uit; een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Maar voor degenen die een mechanisch klokje dragen is er naast de hier genoemde problemen met zogeheten bumperautomaten nóg een factor om rekening mee te houden: positiefouten en daarmee gepaard gaande afwijkingen in de nauwkeurigheid.
Ik zal u niet vermoeien met deze complexe materie, maar alleen dure horloges, veelal voorzien van chronometercertificaat, worden fijngereguleerd in meerdere posities en temperaturen en dat uiterst tijdrovende en specialistische werk staat meestal uitgebreid op platine of brug vermeld.
Voor alle andere uurwerkjes geldt dat met name aan de positie “kroon boven” nauwelijks aandacht wordt besteed omdat “een horloge toch niet zo (dus rechts) gedragen wordt”. Overigens gelden om voor de hand liggende redenen voor zakhorloges glas en kroon boven als de belangrijkste posities.

Groeten aan allen,
Robbert

Alles wat ik met mijn rechterhand kan, kan ik ook met mijn linkerhand. Behalve schrijven. Ik ben rechtshandig en draag mijn horloges links, waar ze in goed gezelschap zijn van mijn trouwring. :wink: Ik heb er nooit over nagedacht mijn horloges rechts te dragen en zal dat ook nooit doen, aangezien ik de macht der gewoonte ook wel wat waarde toeken in deze. :smiley:

Volgens mij valt het met die positiefouten en de daarmee gepaard gaande afwijkingen in de nauwkeurigheid wel mee.