Inzoomen #3 | De slag tussen de chrono's | Patek Philippe 5170G vs Omega Speedmaster 3861

Inzoomen deel 3 | De slag tussen de chrono’s: Patek Philippe 5170 G-010 vs Omega Speedmaster Professional 3861

Hoi allemaal!

We zijn weer terug met de 3de editie van inzoomen, dit keer een variatie op de eerste editie.

Check deel 1 hier

Inzoomen deel 1 🔍 | Een inkijkje in de verschillende afwerkingniveaus

Check deel 2 hier

Inzoomen #2 | De clichés voorbij | VC, JLC & A.L&S

Let’s dive in!

Disclaimer

Voordat we verder gaan, wil ik benadrukken dat ik geen , ik herhaal geen horlogemaker/expert ben op dit vlak. Ik sta dus ook niet in voor de kwaliteit van mijn eigen analyses en conclusies.

Introductie

Vandaag zetten we twee van de meest iconische chronografen uit de horlogewereld tegenover elkaar: de Patek Philippe 5170G-010 en de Omega Speedmaster Professional 3861.

Beide horloges zijn klassieke chrono’s van roemruchte fabrikanten en hebben uurwerken van dezelfde herkomst. Deze twee ‘brothers from another mother’ hebben echter twee hele verschillende interpretaties van hetzelfde concept.

Voordat we er echt induiken, eerst even wat specs op een rijtje:

Patek Philippe Manual Chronograph 5170G-010

  • Kast: 39.4mm x 10.9mm, witgoud
  • Uurwerk: Calibre CH 29-535 PS, Hand-opgewonden chronograaf (horizontale koppeling), 4Hz frequentie, Gangreserve van 65 uur, 269 onderdelen
  • Functies: Uren, minuten, seconden, hand-opgewonden chronograaf met centrale seconden en een minuten teller op 3 uur

Omega Speedmaster Professional 3861

  • Kast: 42mm x 13.6mm, roestvrij staal
  • Uurwerk: Calibre 3861, Automatische chronograaf (verticale koppeling), 3Hz frequentie, Gangreserve van 50 uur, aantal onderdelen 240
  • Functies: Uren, minuten, seconden, chronograaf met centrale seconden, 30 minuten teller op 3 uur, 12 uur teller op 6 uur, kleine seconden op 9 uur, tachymeter op de bezel

Brothers from another mother | Lemania 2310
Het is fascinerend om te zien dat beide horloges gemeenschappelijk erfgoed delen, namelijk hun connectie met Lemania.

De Omega Speedmaster, voor het eerst geïntroduceerd in 1957, werd oorspronkelijk aangedreven door het Calibre 321, een uurwerk dat werd ontwikkeld in samenwerking met Lemania. Dit uurwerk, ook bekend als Lemania 2310, was een hoog aangeschreven chronograaf uurwerk dat ook door vele andere luxe merken werd gebruikt.

Het uurwerk werd in 1968 vervangen door het Calibre 861 (later 1861 en daarna 3861), een meer economisch uurwerk dat nog steeds op de Lemania 1873 was gebaseerd. Het 3861 uurwerk, bevat belangrijke technologische upgrades zoals het co-axiale echappement en een anti-magnetische siliconen balansveer.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we de Patek Philippe 5170. Voor de 5170, gebruikte Patek Philippe ook het Lemania 2310 uurwerk (Cal. CH 27-70) in hun chronografen, waaronder de voorganger van de 5170, de 5070.

Met de lancering van de 5170 in 2010 introduceerde Patek Philippe hun eerste in-house manual chronograaf, de CH 29-535 PS. Dit uurwerk, hoewel technisch geavanceerder dan het Lemania uurwerk, behield veel van de klassieke ontwerpelementen van de vorige uurwerken, zoals de column-wheel chronograaf. Het biedt echter ook belangrijke verbeteringen, waaronder een hogere frequentie (28,800 versus 18,000 vph) en een instantane minutenwijzer voor de chronograaf.

Techniek en afwerkingen
Technisch gezien zijn beide horloges indrukwekkend. Het Calibre CH 29-535 PS van Patek Philippe heeft een handopgewonden chronograaf, een gangreserve van 65 uur, een kolomwiel en een horizontale koppeling.

De horizontale koppeling is een knik naar traditionele techniek, daarnaast is het prachtig om te zien. Alle chronograaf onderdelen van Patek zijn vervaardigd uit staal en handmatig afgewerkt met mooi ronde en dikke anglage*, iets dat je niet vaak ziet op stalen onderdelen.

Het afwerkingsniveau van de Patek Philippe is ongeëvenaard. Het uurwerk is prachtig afgewerkt met Côtes de Genève*, perlage* en anglage*.

Handmatige perlage*

Tel de verschillende afwerkingstechnieken…

Instant jumping mechaniek.
Het palletje ‘laad zich op’ gedurende de minuut om, exact op 60 sec. Naar voren de klikken.

De volledig black polished kapje van de colomn wheel.
Naast dat dit kapje een knik is naar traditionele Geneva horlogemakers, heeft het ook een gepatenteerde functie. Met het schroefje aan de bovenzijde kan het chrono mechanisme gereguleerd worden.

De Omega Speedmaster Professional 3861 daarentegen heeft een automatisch chronograafuurwerk, een gangreserve van 50 uur, een kolomwiel en een co-axiaal echappement. Vergelijken met de Patek heeft de Omega heen zeer solide, robuuste en volledig machinale afwerking:

De grote rotor met het co-axiale echappement. De anglage* is volledig machinaal aangebracht, dit is te zien aan de scherpe hoek waarin deze is aangebracht en aan het “streepjes” die in bepaald licht te zien zijn.

In het groen de streepjes van de machinale afwerking.
Op de bruggen is de, machinaal aangebrachte, Côte de Genève* te zien.

Geen column wheel, maar een ‘cam-actuated’ chronograaf mechanisme

Zie hier de diepte van het 3861 uurwerk. Hier zie je duidelijk de machinaal vervaardigde anglage* op de bruggen.

De wijzerplaten
De wijzerplaat van de Patek Philippe 5170 G-010 is zwart met witgouden Breguet-cijfers, wat het een zeer klassieke en elegante look geeft. Het heeft twee subdials voor de chronograafminuten en -seconden.

De witgouden cijfers worden allemaal handmatig afgewerkt en aangebracht.

De print is spot on. Ook de cijfers zijn prachtig afgewerkt.

De Speedmaster Professional 3861 heeft een zeer functionele en herkenbare zwarte wijzerplaat met witte indexen en wijzers. Het heeft ook drie subdials voor de chronograafuren, -minuten en -seconden, en een kleine seconde.

De print is een stuk minder strak van de Patek. Ook heeft de dial een hele fijne korrelstructuur. Het opgelegde logo is een extra touch en zit alleen op de versie met saffier.

Ook de wijzers hebben een “poeder coating”

Met de introductie van de 3861 is ook de ‘stepped dial’ terug.

Conclusie of toch niet?

Zoals de vorige keer aangegeven ga ik er geen conclusie aan verbinden of een ‘winnaar’ uitroepen. Beide horloges zijn absolute iconen en zitten nu gebroederlijk naast elkaar in de horlogedoos. Naast alle overeenkomsten is er nog één klein verschil, namelijk de prijs.

Want voor de prijs van de Patek heb je letterlijk 10 Speedmasters….

Of dat het waard is? Dat is aan een ieder om zelf te bepalen.

*Côte de Genève

Côte de Genève is een decoratieve techniek die wordt gebruikt in de horlogemakerij om de afwerking en esthetiek van uurwerken te verbeteren. Deze techniek bestaat uit het aanbrengen van gelijkmatig gepolijste lijnen, meestal parallel, op verschillende onderdelen van het uurwerk, zoals bruggen en rotors. Het doel van deze afwerking is niet alleen om het uiterlijk van het horloge te verbeteren, maar ook om eventuele onregelmatigheden en krassen te verbergen, daarnaast zou het helpen om stof en vuil op te vangen (waardoor het niet in de tandwielen terecht komt)

*Angalge

Anglage is een techniek waarbij de randen van onderdelen, zoals bruggen en platen, worden afgeschuind en gepolijst. Dit proces, meestal met de hand uitgevoerd.

*Perlage

Perlage is een techniek waarbij kleine, overlappende cirkelvormige patronen worden aangebracht op horlogeonderdelen zoals de basisplaat of de bruggen. Deze methode, vaak met de hand uitgevoerd met een draaiende borstel of slijpschijf, verbetert de esthetiek en verbergt kleine onvolkomenheden in het metaal.

112 likes

Mooi vergelijk van “dezelfde” maar toch andere horloges/uurwerken.

Heb je al uitgeprobeerd in hoeverre de gangreserve irl van elk overeenkomt met de specs, ik haal met mijn 3861 64 uur, komt niet de accuratesse ten goede op het eind maar toch fijn om 2+ dgn er niets aan te hoeven doen als het niet uitkomt?

1 like

Mooie foto’s weer en interessante “conclusie”. Ik denk dat het er op neerkomt dat je voor een horloge met een 2x zo mooie afwerking, 10x zoveel betaalt. En dat is niets negatiefs.

Naarmate je verdere stappen ‘omhoog’ zet, worden de verschillen kleiner, maar het prijsverschil groter. Voor zeer kleine details die eigenlijk (bijna) niemand opvallen, betaal je dus relatief veel. Maar dat is onderdeel van de hobby. Juist die kleine details maken het extra bijzonder!

7 likes

Dank voor dit mooie topic met prachtige foto’s kerel :sunglasses:

1 like

Leuke vergelijking en prachtige foto’s!

1 like

Erg leuk! Bijzonder leuk om dit soort liefhebberij topics met inhoud, achtergrond en prachtige foto’s te zien, dank!

Toevallig heeft Watchfinder deze modellen ook een tijd terug vergeleken, een erg illustratieve video die duidelijk de verschillen laat zien:

8 likes

Zó lekker dit soort topics! :facepunch:t2::sweat_drops:

1 like

Erg leuk om je vergelijking te lezen. Keep het inzoomen up.

1 like

Dank wederom voor de leerzame onderbouwing en de indrukwekkende foto’s. Super leerzaam :pray:

1 like

Mooi topic weer, met plezier gelezen !

1 like

Dank voor de tijd en energie. Was weer genieten en smullen.

1 like

Prachtige Comparison wederom. Erg mooi om zo alles in detail te kunnen bekijken. :ok_hand:

1 like

Dit is zo mooi :star_struck:

Ik kan echt genieten van de prachtige beschrijving en toelichting met bijbehorende schitterende foto’s. En leerzaam👌

Dank je wel!

3 likes

Is toch ook een handopwinder🤔
Verder met veel plezier gelezen hele mooie foto’s

4 likes

Thanks allemaal!! :pray:

Nope, niet geprobeerd.

Helemaal mee eens!

Die heb ik gezien inderdaad. Die shots blijven altijd om te smullen, echt mooi in beeld gebracht.

Ze hebben hier trouwens goed de ‘instant minute’ in beeld gebracht.

Heel graag gedaan! Ik zal het aan m’n vrouw en kinderen doorgeven :joy:

3 likes

Oh crap, helemaal correct natuurlijk!!

2 likes

Kun je het nog aanpassen?

Nope.

1 like

Jammer verder goed geschreven en mooie foto’s en een leuk vergelijk👍

1 like

Gaaf hoor! Bedankt voor je topic!

1 like