Sinds een paar maanden ben ik bezig met het leren hoe een mechanisch horloge in elkaar zit en hoe je het demonteert en vervolgens weer monteert. Eerst heb ik de long read die onder de rubriek ‘filmpjes’ staat vele malen bekeken, totdat ik in mijn hoofd had welk onderdeeltje waarvoor diende. Vervolgens ben ik begonnen met demonteren en het weer monteren.
Dat laatste is nog niet echt gelukt. Ik had ook wel verwacht dat dat even zou duren. Het is, als beginneling zonder veel technische ervaring, lastig om al die kleine onderdeeltjes te herkennen en op de juiste manier te plaatsen.
Zo heb ik, bij het uurwerk van een zakhorloge waar ik momenteel aan werk, moeite om de traingear juist te plaatsen en ook met de pallet fork en dat dingetje dat erbij hoort, maar waarvan ik de naam even kwijt ben.
De veer bij de click is ook tricky: die is al een paar keer langs mijn hoofd geschoten.
Nu zie ik af en toe andere beginners voorbij komen en het lijkt me leuk om zo af en toe de koppen eens bij elkaar te steken. Om van elkaar te leren, en om onze frustraties even kwijt te kunnen. Reageer maar als je er iets voor voelt.
Verder hoop ik dat @Vinwat en @Climholland ergens in de komende maanden weer zo’n Clinic willen organiseren. In november kon ik niet, want toen werkte ik nog en de afstand was te groot om te overbruggen. Maar als pensionado heb ik veel tijd (heerlijk).
Kwestie van doen. En, zoals bij verwerven van de meeste vaardigheden, de kracht zit m in de herhaling.
Zo wordt ikzelf ook steeds vaardiger in het terugvinden van weggevlogen onderdelen .
Laat maar weten als je ergens mee zit.
En veel foto’s maken na ieder demontage van een onderdeel dan is het later veel makkelijker om het weer op de goede plaats te krijgen , succes , en een vinwat clinic erbij dan komt het goed
Zo ben ik ook begonnen… met veel vallen en opstaan. Ok sluit met aan bij @BorisK. Stel gerust je vragen op het forum, eventueel ook in een PB.
Ik heb veel YouTube gekeken en ben met wrakken begonnen. Van Harry @lassale heb ik ook veel goede raad gehad. Een clinic stond ook op m’n lijst maar nog niet van gekomen.
Om te oefenen kun je het best een zakhorloge "offeren " omdat dat lekker groot is. Het liefst een lopend uurwerk, zodat je weet dat hij ook weer loopt nadat je de laatste schroef hebt geplaatst. Verrotte wijzerplaat, dan is het niet erg…
Eventueel kun je ben Ome Ali een Unitaskloon bestellen, die wordt ook in de clinic gebruikt. Veel oefenen…
Hier op het forum staat een hele goede stap voor stap uitleg van een inmiddels weggevallen HFlid. Je kunt zoeken op modem burner, daarmee ben ik ook goed geholpen.
Ik zoek even naar de koppeling. Een eenvoudig ETA 1080 werk is ook super om te beginnen…
Ik ben sinds een week of 3 ook begonnen met zelf sleutelen aan horloges.
Wat voor mij goed werkt is, zoals hierboven ook aangegeven, veel foto’s maken bij demontage. Ook als je denkt dat het niet nodig is (spreek uit ervaring…), want vaak denk je achteraf had ik maar.
Tot op heden heb ik 1 schroef je afgebroken en heb ik 1 deksteentje kwijtgemaakt en heel wat uurtjes gespendeerd aan het zoeken naar weggesprongen schroefjes, veertjes en ander grut.
Deze wil ik nog wel even delen, heeft me zeker een half uur gekost tot ik het eindelijk doorhad waar hij zich verstopt had
Mocht je er met de tandwieltrein niet uitkomen dan zou ik eerste even googlen op het kaliber merk/type voor foto’s en anders gewoon een fotootje posten en hier vragen.
Voor wat betreft de hulpmiddelen, ik heb op Ali ooit voor een andere hobby een microscoop met schermpje gekocht, deze gebruik ik voor het plaatsen van het anker en de ankerbrug en het uitpeuteren van incablocks etc, beste investering EVER!
Vergroting is in iedergeval je beste vriend, ik merk vooral als ik door werk er tijdje uit ben dingen lastiger gaan dus veel herhaling werpt zeker zijn vruchten af.
Wat ook echt belangrijk is zijn goede scherpe pincetten hoe rechter de randen hoe makkelijker je iets oppakt, als bij beetje druk de punten uit elkaar sprijden weet je dat je een lanceerder hebt voor schroefjes of alles wat maar klein en licht is.
Qua raderen misschien even foto uploaden zodat we je kunnen helpen identificeren van de raderen.
Leuk topic ben je gestart, en je ziet het he hulp genoeg op het forum. Mij ken je onderhand wel goed en je weet ik ben een sloper, dus ik begin er maar niet aan. Maar hou je wel in de gaten natuurlijk, praktijk 0,0 maar theorie kan ook wel eens handig zijn toch . O ja en sucses met die Chinees
Ja succeservaringen duren even. 1 van de redenen dat ik me heb gericht op de oude Russen. Weinig type uurwerken en zo bouw je een collectie met donoren op wat het makkelijker maakt om een succes ervaring te behalen.
Beginnen met eenvoudige (vintage) handwinder uurwerkjes, het liefst zonder datum en tijd. Helemaal goed is beginnen met een Eta 6497 zakhorloge uurwerk (of de Chinese kloon de ST36, die is een heel stuk goedkoper), want het uurwerk is wat groter en beter handelbaar voor de beginner. Je zal wat pincet- en schroevendraaier gevoel moeten opdoen. En inderdaad, je zal in het begin wel eens wat slopen, maar dat hoort er bij.
Als je zo’n handwinder wat vaker hebt geserviced, dan heb je de basis in je vingers.
Dan langzamerhand overstappen naar een uurwerkje met een datum complicatie, een dag- en datum en daarna een automaat.
Veel proberen, veel vragen, laat iemand eens iets voordoen, etc. Voor je het weet speur je het internet af naar kapotte en gesloopte horloges, om weer te herstellen. Echt geweldig leuk om te doen.
In tegenstelling tot @Bram27 vind ik het vooral leuk om zoveel verschillend mogelijke uurwerkjes onder handen te nemen. Ik ben gek van techniek, dus ik vind het geweldig om te zien, hoe de verschillende merken hun uurwerkjes hebben ontworpen. Dus ik heb nog wat uurwerkjes te gaan
Ook ik ben niet zo lang geleden begonnen. Ik heb veel geleerd van YouTube : Marshall Suthcliff op wristwatch-revival.
Het lijkt mij ook leuk om van elkaar te leren. Als er geen clinics meer zijn kunnen we best in heel kleine groepjes bij elkaar op bezoek. Ik woon in midden Brabant, Raamsdonk. Bij deze, iedereen is welkom, maar niet tegelijk. Mijn horlogekamertje is piepklein!
Ik ben het met je eens. Leuk om de variaties in de uurwerken te zien, terwijl ze in essentie hetzelfde doen.
Ik begrijp het argument van de donors, het zoeken naar vervangingsonderdelen valt soms tegen (lang leve eBay). Van de andere kant, het zijn veelal dezelfde onderdelen die je nodig hebt en die zijn eerder al uit die donors gelepeld
Verschillende uurwerken is zeker leuk en uitdagend. Gelukkig kan dat met de oude Russen ook. Genoeg variatie tussen de series van Slava, Poljot, Vostok, ZIM en Raketa.
Een bijkomend voordeel is dat de horloges/uurwerken van de oude Russen laag in aanschaf zijn.