Stowa Flieger type A versus Tisell Flieger type B

Ik ben al jaren bezeten van het horloge virus en er zijn al verschillende horloges door mijn collectie gegaan. Ik had echter al jaren een Flieger op mijn verlanglijstje staan, echter deze waren met 45-47 mm toch wat te fors voor mijn polsen. Een tijdje terug kwam ik erachter dat er dus ook 38-40 mm Fliegers waren :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ik heb mij toen verdiept in deze Fliegers en kwam uit bij, voor mij betaalbare merken als Stowa, Laco, Aristo en zelfs Tisell. Een Flieger moest voor mij wel eentje zijn die ook als zodanig behoort te zijn, dus geen datum en geen merk op de dial. Verder moet hij goed afleesbaar zijn over een goede lumen beschikken en saffierglas hebben. Tempered blue steel hands is ook mooi meegenomen :wink: Via Chrono kwam ik uit bij een 40 mm Stowa Type A en de koop was snel gesloten. Eenmaal in huis was ik onder de indruk van zowel de kwaliteit alsmede het simplistische ontwerp van het horloge. Gelijk op de site maar even een nieuwe strap besteld voor maar € 24 en aangezien ik de wat duurdere straps gewend ben, moet ik zeggen dat deze niet tegenvalt. Hij draagt lekker soepel en dat wil nog wel eens anders zijn bij de goedkopere straps :grimacing:

Nu ik zo enthousiast was geworden over deze Stowa, moest er maar ook een Flieger van het B-type komen. Maar ja om weer €1100 euro neer te leggen was wel weer een dingetje. Na enig speurwerk en onderzoek, kwam ik uit bij Tisell. Als je niet bekend bent met Tisell, het is een micromerk van een Koreaanse horlogemaker die uitstekende hommages maakt tegen lage kosten en gevestigd is in Tsjechië, althans het bedrijf. Nu zijn er meerdere hommages te koop voor variabele prijzen, waaronder Steinhart en Squale. Beide heb ik en de kwaliteit is meer dan voldoende in deze prijsklasse (€500-750). Echter de Tisell kon ik voor een bescheiden € 325 incl verzending kopen. Duidelijk was dat het prijsverschil in het uurwerk zat. Als ik deze Tisell wilde kopen, dan moest ik genoegen nemen met een Miyota uurwerk. Voor sommigen is dat gelijk aan vloeken in de kerk, maar aangezien ik al eens eerder dit soort uurwerken heb gehad, heb ik de knoop doorgehakt en deze Tisell maar gekocht.
Wat mij gelijk al opviel was de uitstekende communicatie met dit bedrijf. Geld overgemaakt op een vrijdag en dinsdagochtend het horloge al thuis. Dat was echt snel. Ik wist niet hoe snel ik het pakje moest openen :hugs:
en tijdens het uitpakken had ik de eerste teleurstelling al te pakken. De strap die eromheen zat was van een dusdanig matige kwaliteit, dat ik bang was dat deze zou breken als ik hem om de pols zou binden :joy:

Maar daar hield de teleurstelling ook gelijk op, want wat ziet dit horloge er goed uit zeg. De bouwkwaliteit en de afleesbaarheid van de dial zijn bijna gelijk aan de Stowa en dat had ik zeker niet verwacht voor dit geld.
Natuurlijk zal ik ongetwijfeld op den lange duur verschillen merken met de Stowa, maar wat ik tot nu toe, voor maar een derde van de prijs van een Stowa, gezien heb neem ik mijn petje af.
Heb de Tisell 4 dagen achtereen gedragen en hij loopt erg mooi op tijd. De lumen (BGW9) is in het donker retegoed, beter eigenlijk nog dan die van Stowa (Superluminova C3)
Beide horloges zijn ook voorzien van Tempered blue steel hands. De Miyota is eigenlijk alleen hoorbaar als ik deze bij het oor houdt en amper te horen om de pols. Tenminste het is voor mij niet storend.

Tijd voor wat foto’s:
Men kon wel eens gebruik maken van dezelfde case, zo gelijkend zijn ze. Stowa is met de bruine band :grimacing:

Lumen shot:


Wijzerplaat en lumen zijn netjes en goed gevuld voor de Tisell.


Dit is de Stowa.


Nog een paar plaatjes

21 likes

Dank voor de uitgebreide review! :smile: :+1:

Het prijsverschil lijkt inderdaad volledig in het uurwerk te zitten, want ik vind de afwerking van de Stowa op hetzelfde niveau als de afwerking van de Tisell. Bij de close-up van de wijzers zie je dat goed.

3 likes

Dat heb ik wel eens anders gezien bij de goedkopere horloges, geen strakke lijnen, wijzers niet goed gevuld :joy:

Ben echt tevreden met deze aankoop.:+1:

2 likes

Toch ben ik ook benieuwd hoe een Steinhart flieger zich houdt tot deze twee qua afwerking. :thinking:

1 like

Kan ik geen antwoord opgeven helaas. Ik heb wel gekeken maar alleen 44 en 47 mm :disappointed_relieved:
En ik ben ook niet een grote fan van gun metal cases.

Ik heb alleen deze van Steinhart en die bevalt goed.

1 like

Leuke review. Bedankt! Veel plezier met beide Fliegers.

1 like

Nice​:ok_hand::ok_hand::ok_hand:

1 like

Hele goede vergelijking! Erg interessant. Verbaast me eigenlijk hoe goed die Tissell is afgewerkt hé…

Ik had wel eens gelezen dat je bij Stowa geen brushmarks ziet, maar dat is volgens jouw foto’s niet het geval. Hoe zit dat, als ik vragen mag?

Heb het artikel even opgezocht. Ik heb er zelf niet zo op gelet. Weet ook niet of het voor de nieuwste Stowa geldt. Die van mij is bijna 7 jaar oud dus dat zal het wel zijn denk ik. De nieuwe “old stock” zal waarschijnlijk een betere afwerking hebben.