Van acupunctuur tot oliegever

Een grote groep enthousiaste horlogeforum verzamelaars die ook graag willen sleutelen aan hun eigen horloges om eventueel verder te gaan zoals bijvoorbeeld zelf een service resp. schoonmaak beurt geven of zelfs kleine reparaties uitvoeren, hebben via de inmiddels gehouden vinwat clinics kennis opgedaan over de materie van het gedeelte onder de motorkap resp. binnen in de kast van het horloge.

Wel, wat was daar voor nodig, simpel, iemand die iets kon vertellen hoe een uurwerk ongeveer in elkaar zit en hoe je dat uurwerk kon demonteren en weer opbouwen. Zeg maar fileren en opdienen.

Hulp bij demontage en montage problemen en in sommige gevallen zelf geestelijke hulp en niet te vergeten de vele waarschuwingen voor de aanwezige boobytraps en het voorzichtige en zachthandig monteren m.b.t. het behoud van de tappen met name van het ontsnapping rad enz. En natuurlijk niet te vergeten de hilariteit van de kruipende en schuifelende deelnemers over de vloer die sommige onderdelen hebben gelanceerd door het universum van het lokaal waarin we mochten sleutelen en verwoed aan het zoeken waren naar dat onderdeel, in de meeste gevallen een tirette veer.

Uiteraard wat zeker nodig is, de juiste gereedschappen, voor de clinics waren alleen de basis gereedschappen nodig, maar om verder te gaan heeft men toch wel meer gespecialiseerd gereedschap nodig. Maar daar gaat het in dit topic niet over.

In vroegere tijden maakten de horlogemakers zelf bepaalde gereedschappen, voor dezelfde handeling werden door de verschillende horlogemakers dan ook gereedschap gemaakt die overigens vaak van elkaar afwijkend waren maar wel hetzelfde doel hadden. Dus in feite was de horlogemaker ook een gereedschap maker. Momenteel is dat niet nodig, voor vrijwel elke handeling is er gereedschap te verkrijgen, dus is het niet nodig om zelf iets te maken. Maar sommige gereedschappen zijn behoorlijk kostbaar.

Er zijn echter ook dagelijkse kleine gebruiksattributen zoals oliegevers, vrijwel de meest gebruikte kleine gereedschappen die onontbeerlijk zijn voor een horlogemaker. Maar ook die dingen gaan wel eens stuk en wat doe je dan, wel, je koopt er weer een nieuwe bij en je gaat gewoon verder. Soms gebeurd dat op het moment dat het niet uitkomt of is er geen reserve aanwezig, dan kan je dus niet verder. De prijzen van die oliegevers zijn als volgt, een fijne oliegever kost zeker al gemiddeld zo rond de €4,00 een hele set ongeveer €11,50, daar komt dan nog de BTW bij. Kortom kosten die feitelijk onnodig zijn.

Wat zegt vinwat daar nu van, welnu, we kunnen ze immers zelf ook zonder problemen maken.

Dan kom ik nu terug op de titel van deze post, we gaan er zelf een maken en je zal zien hoe simpel en goedkoop het is om een perfecte oliegever te maken.

Wat hebben we nodig om er een te maken, welnu, en nu komt het, een acupunctuur naald. Hiervan zijn een aantal types resp. uitvoeringen. Ik laat hier drie naalden zien in drie lengtes, de kortste naald heeft een naalddiameter van 16/100, de middelste en langste hebben een naalddiameter van 25/100. De dunste naald van de originele oliegever die ik heb voor fijn werk is 20/100. Het buigmoment van de acupunctuurnaalden zijn enorm en daardoor uitermate geschikt om als oliegever te dienen.

Wat heb je dan nodig om er een te maken, niet veel, een hamer en een aambeeld, elke horlogemaker heeft dat. Je kan ook een triebniet gebruiken, daar zitten hulpstukken bij zoals o.a. een klein aambeeldje en een pons, dus alles wat nodig is.


Ik laat hier zien hoe ik dat doe met een triebniet, je legt de punt van de naald op het aambeeld en sla met de hamer op de pons met een plat voorstuk, drie matige tikken zijn voldoende. Controleer of je de dikte hebt die je op dat moment wilt hebben. Als de punt reeds de gewenste vorm heeft ben je klaar, zo niet dan ga je vervolgens met een diamantvijl het platte gedeelte afvijlen totdat het platte gedeelte een druppel vorm heeft.

De naald voor de bewerking;

De naald gedurende de bewerking;

De naald na de bewerking;


Als je dat dan hebt gedaan, is het eigenlijk klaar.
Wel, simpeler kunnen we het niet maken.
En wat zegt ik dan,
locutus sum

33 likes

De allerdikste acupunctuurnaalden (1mm en dikker) hebben een afgeplatte punt, die kun je eventueel als schroevendraaier gebruiken voor de allerkleinste schroefjes.

1 like

Prachtig :ok_hand:

Slim. :slight_smile:

Ik gebruik round wound (bas)gitaarsnaren als basis. Hetzelfde idee. Oude gitaarsnaren die ik vroeger weggooide omdat ze doodgespeeld waren krijgen zo een tweede leven.

2 likes

Dit topic even opgezocht nav de clinic gisteren met @vinwat. En inmiddels zelf met de hamer aan de slag gegaan. Werkt prima!

2 likes

Dank voor het onder de aandacht brengen van dit topic.
Dit maakt me weer in 1 oogopslag duidelijk dat ik hier NOOIT aan moet beginnen met mijn lompe poten.

2 likes