Life & Times of a watch aficionado

je wordt 65 en bedenkt: het is tijd voor een leuk mechanisch horloge. En na wat lees- & kijkwerk op het wereld wijde web en de onvermijdelijke overdenkingen besluit je tot de aanschaf van een (voormalig) forum lieveling: de SeaGull 1963.

Vond deze in stad van de Bossche Bol bij forumlid TwanE. De deal was snel beklonken en na het genot van een kopje koffie keerde ik meer dan tevreden weer terug richting zuiden.
Met een editione Watch Unique: 38mm – acryl glaasje – zicht- & metalen bodem met de upgrade naar een ordentelijke NATO strap in de juiste kleur om precies te zijn.
Later, ook via dit forum, een fraai Geckota lederen race band weten te scoren (dank hiervoor Proenski)

200823CCa-2585 by levensnevel, on Flickr

Na wat speurwerk een horlogemaker gevonden voor het onderhoud (de ORIS specialist in Budel Dorplein). Daar langs geweest om kennis te maken en gelijk de zichtbodem laten omwisselen voor de metalen bodem. Regulier onderhoud van het ST1901 uurwerk is geen probleem voor hem maar was nu nog niet nodig. Dus helemaal gelukkig met m’n fraai horloge en de wetenschap dat ik voor toekomstg onderhoud een goed adres gevonden heb.

Dat prille geluk werd echter een 19 dagen na aanschaf wreed verstoord toen de kast en het acryl glaasje ruzie kregen. En wel zo heftig dat ze in de nacht spontaan uit elkaar gingen. Tja, en daar zit je dan…

Na wat app-, mail- & telefoonverkeer kon ik m’n zeemeeuwtje naar WatchUnique opsturen alwaar ze het mechaniek in een nieuwe kast & ditto acryl glas zouden plaatsen. De bijdrage in deze omruil actie was alleszins redelijk.

En zo kon ik 12 dagen later de bezorger van Post.NL verwelkomen met m’n herstelde Zeemeeuw.

We zijn inmiddels een 5 dagen verder en ik moet zeggen: m’n 1963 kwijt zich meer dan voortreffelijk van haar taak. Zelfs haar precisie is toegenomen: waar ze eerst haar 24 uur een 17 seconden te snel afraffelde is dit nu een 5 ½ seconde. Zou dus zomaar kunnen dat ik een geheel nieuw exemplaar heb mogen ontvangen.

M’n Seagull 1963 draag ik dagelijks. Behalve bij kluswerk, daar is m’n Citizen BN0000-04H voor en gedurende het sportievere buitenwerk & sportschool siert een Garmin Fenix2 m’n pols.

Rest mij nog lof uit te spreken over zowel TwanE als WatchUnique. Beiden hebben mij meer dan aangenaam verrast met hun meedenken, hulpvaardigheid en coulance.

To be continued …

50 likes

Een heuse Chinese vechtscheiding.

Mooi verhaal, ik haat veel tekst in posts, maar deze vind ik leuk geschreven en niet te lang.

Veel plezier met je Seagull

5 likes

Veel draagplezier!

2 likes

Fijn horloge! Veel fijne polsuren gewenst!

2 likes

wat lezens- & kijkwaardige linkjes (uiteraard IMHO)

  1. Februari 2009: RWG, RobbieG - Lemania 2310 / Venus 175 / Seagull ST-19
    https://rwg.cc/topic/91877-lemania-2310-venus-175-seagull-st-19/

  2. September 2017: kaminsky blog - Seagull ST19 Chronograph movement (Review) + Brief History
    https://kaminskyblog.com/2017/09/12/seagull-st19-chronograph-movement-review-brief-history/

  3. Januari 2020: watch repair channel - Is this Chinese Chronograph Watch Movement Any Good? Seagull ST1903 Stripdown & Inspection
    https://www.youtube.com/watch?v=ApNEp9kjHv4

  4. Mei 2020: watch repair channel - Review & improve Chinese Chronograph Watch Sea-Gull ST1903
    https://www.youtube.com/watch?v=1mme1pUz5pA

en met een knipoog (hoewel :-:wink: )
5) Augustus 2017: Mister B - Die epische Schlacht der Chronographen - Seagull 1963 vs. Omega Speedmaster Prof.

1 like

nog een lezenswaardig draadje, bij onze buren
januari 2009 - lysanderxiii - " Another inside look: the Seagull 1901 "

2 likes

Leuk geschreven! Veel plezier met de meeuw

2 likes

een aardig overzicht opsomming van de mainstream uurwerk fabrikanten en hun producten, incl. respectievelijke waarderingen:
december 2018 - Monochrome / Eric Slaven: a technical perspective

3 likes

Het begin …

1 like

Nog minder haast

Voor het onthaasten hebben we ruim 4 jaar geleden zelf de drukke Randstad verlaten en ons thuis gevonden in een klein kerkdorp in het Weerterland. En die rust van het Limburgse land doet ook onze Zeemeeuw 2.0 merkbaar goed.

Ze verkeerd inmiddels ruim 750 uur onder m’n hoede en haar haast is met een 30% afgenomen. Waar na een 100 uur de afwijking een 5,5 seconde / 24 uur bedroeg is dit nu na 750 uur een 3,8 seconde / 24 uur (referentie meting middels ‘SpyGlass’ een off-line GPS app op m’n beetje slimme aifoon)

Veel verder zal die afwijking wel niet zakken. En gezien de basis uitgangspunten welke indertijd voor de originele ‘304’ golden: “timekeeping accuracy should be within 30 seconds/day” hoeft dat ook helemaal niet .

Al met al zit het, naar mijn idee, met m’n Zeemeeuw meer dan snor. Sterker nog, het maakt de drempel om naar iets ‘beters’ uit te zien hoger & hoger.

Tuurlijk lees ik hier met veel plezier, aandacht en soms verbazing menige lofzang op vermeende ‘holy grails’; struin ik vervolgens meer dan regelmatig blauwe rubriek door en droom ik dan wat weg.

Maar het virus, waar hier zo vaak gewag van gemaakt wordt, heeft vooralsnog geen vat op me.

M’n huidige line-up aan horloges voldoet meer dan goed.

Hoewel, wanneer iemand z’n Lew & Huey Riccardo zat is en de vraagprijs redelijk is valt daar natuurlijk altijd over te praten. Maar zoals eerder aangegeven: haast heb ik niet.

2 likes

Die leren band kreeg je erop zonder bij wijze van spreken een schoenlepel nodig te hebben? :open_mouth:

Die nét niet 18mm lugs weerhouden me er tot nu toe van een leren bandje te zoeken.:slightly_smiling_face:

4 likes

@BlauwBeer,
Op goed geluk, via dit forum, een ongedragen 18mm “lederen Geckota goudbruine raceband vintage look” aangeschaft en deze past goed, zie foto in de openingspost. Wrik- cq. friemel werk was onnodig.
Of de lug width exact 18mm is bij m’n Seagull editione WatchUnique weet ik niet want ik heb geen precisie meetinstrument om dat te checken.
Zoals getikt, dit lederen bandje past goed, maar wellicht heb ik geluk gehad.
Als het goed is is er nu een 18 mm lederen NATO band onderweg naar m’n huisadres (ook via dit forum aangeschaft) Benieuwd of de pasvorm hiervan even goed is, laat dat wel weten nadat de enveloppe op deurmat in neergedwarreld.

2 likes

Heeft fff geduurd maar m’n lederen NATO strap is binnen.
Ook deze past perfect

200924CCa-2858 by levensnevel, on Flickr

dus de discussie of bij een zeemeeuw uit 1963 de ‘papieren’ 18mm ook exact 18 echte mm zijn is, wat mij betreft, een typische ’ arts for arts sake ’ discussie.

1 like

Kanpai!

2 likes

@denvro

Arigatōgozaimashita !

2 likes

Dit is wel een hele fraaie… Perlon? :thinking:

1 like

Leuk en ja, heerlijk horloge is het.

Ik heb er een struisvogel aan hangen op dit moment, vind de meeuw het mooist op leer.

5 likes

Ja, Eulit.
@Dao heeft er ooit een review over geschreven:

4 likes

TreVoR

Botte pech of een ‘product eigenschap’ en had ik het dus kunnen weten.

M’n Chakalak (Uzbeeks voor Seagull) begint steeds meer op van een van de meer dan fraaie geestes (achter)kleinkinderen van Trevor Wilkinson te lijken.

Trevor Wilkinson? Dat is de man die in 73 jaar geleden aan de wieg van het fameuze Britse automerk TVR


(foto geleend van PistonHeads.com)

Helaas, vaak met 1 vervelende eigenschap, er vallen op de meest onverwachte momenten spontaan onderdelen vanaf. Dat fenomeen begint zich nu ook bij m’n Chakalak te manifesteren. Na de eerdere vechtscheiding van het acryl glaasje was het nu de onderste pusher die gillend ons huis verliet.

Wat is er gebeurd?

Koud 24 uur eerder was ik zeer in m’n nopjes omdat de nauwkeurigheid van het kloppend ST1901 hart in m’n chrono wederom verbeterd was. De afwijking bedroeg nu +2,8 seconden / 24 uur (gemeten over een 925 tal aaneengesloten draai-uren) Maar toen ik die ochtend eens wat beter naar m’n Chakalak keek ontbrak er een onderdeeltje.

De onderste pusher had er kennelijk schoon genoeg van en was een geheel eigen leven gaan leiden. Ze was namelijk, hoe goed ik ook zocht, in geen velden of wegen meer te bekennen.

Wat nu? Verzin een list! zou Ollie B. Bommel zeggen.

Mijn list bestond uit het sturen van een mailtje richting Soest waarin ik m’n netelige situatie uitgelegde. Kreeg, ondanks dat het de dag der ruste was, binnen no time een reactie: stuur maar op, valt binnen de garantie.

Dus de volgende dag met een ‘bombproof’ pakketje naar het Post.NL ‘agentschap’ in het centrum getogen en 4 dagen later kreeg ik het Track&Trace nummer door waarmee Chakalak’s terugreis gevolgd kan worden. En haar terugreis verliep voorspoedig, vanochtend landde ze, moe maar voldaan, op onze deurmat. Ze had, als verrassing, zelfs een fraai standaard NATO bandje meegekregen.

Hulde voor de mannen en vrouwen bij WatchUnique :+1:

En zo ben ik weer helemaal gelukkig :revolving_hearts:
Rest de vraag: blijft m’n Chakalak m’n dagelijkse metgezel of is het slimmer om haar alleen bij ‘speciale’ gelegenheden te dragen. Net zoals het, tenzij je hele diepe zakken hebt, niet zo slim is om met je TVR Chimera jaar in jaar uit maandelijks een 2K km af te leggen.

Omdat bij mij het glas altijd halfvol is hou ik het vooralsnog op botte pech en ga ik er vanuit dat 3x scheepsrecht is.

To be continued ……

4 likes

korte update
Haar tweede reis naar de geboortestad van Janine Jansen heeft Chakalak goed gedaan.
De nauwkeurigheid van het chinese uurwerkje is na terugkomst tot ongekende hoogte gestegen.
Afwijking is nu +0,75 seconde / 24 uur (gemeten over 168 aaneengesloten draai-uren.
Kan dus alleen maar meer dan gelukkig zijn :heart_eyes: met m’n mechanische chronograaf uit het Hemelse Rijk.

5 likes