Voorliefde GMT horloge, tijd standaarden, GMT/UTC en nog meer…

Dit is uiteindelijk een relatief lange post met een zeer hoog nerdgehalte geworden, waarbij ik het eea heb lopen spuien, bij voorbaat excuses aan de meesten :joy: Wie weet is er nog een ander HF lid voor wie dit interessant is. Onderaan staat een stukje over GMT horloges :smiley:

In mijn profiel staat vermeld dat ik een voorliefde heb voor onder andere GMT horloges. Twee recente posts deden me daar weer aan denken en ik bedacht me dat ik dat eens onder woorden zou kunnen brengen.

Een deel van de voorliefde voor dit soort horloges heeft te maken met het feit dat UTC een tijd standaard is. En dan is het, vooral in mijn hoofd, handig om weer even te bedenken hoe het ook al weer zit. Ik het dit voor mijn werk ooit moeten leren, maar tijdsmeting, standaarden en dat soort dingen hebben mij wel altijd blijven interesseren om de een of andere reden.

International Atomic Time (TAI)
TAI is de primaire tijd standaard in gebruik. TAI is gebaseerd op een gecombineerde en gewogen input van meerdere atoomklokken. Ook UTC wordt van deze standaard afgeleid.

Coordinated Universal Time (UTC)
Het verschil tussen TAI en UTC is een X aantal hele seconden. Dit is om UTC in de buurt te houden van UT1, welke niet gebaseerd is op een atoomklok maar op de draaiing van de aarde.
Omdat UT1 en UTC van elkaar weg kunnen lopen is er de mogelijkheid om schrikkelsecondes in toe te passen op UTC.

Er zijn verschillende officiële schrijfwijzes van UTC. De bekendste is waarschijnlijk 4 cijfers gevolgd door een “Z”, bijvoorbeeld 1200Z. De “Z” is afkomstig van de verdeling van de aarde in 24 tijdsvakken die allemaal een letter als naam hebben. Het vak dat over de 0 graden meridiaan ligt heeft de letter “Z”.

GPS tijd
De GPS tijd was gelijk aan UTC op 1 januari 1980. Het GPS systeem heeft geen mogelijkheid om de schrikkelsecondes toe te passen. Op dit moment verschillen GPS tijd en UTC 19 seconden.
Er wordt, buiten de informatie direct nodig voor locatie bepaling, ook andere informatie uitgezonden door het GPS in de vorm van de zogenaamde almanac. Daarin wordt ook het verschil genoemd tussen GPS tijd en UTC tijd zodat ontvangers toch UTC kunnen gebruiken.

Zo kort kan het ook
UTC = TAI - schrikkelsecondes
GPS = UTC - 19 + schrikkelsecondes

GMT vs UTC
GMT was vroeger een tijd standaard, maar is dat niet meer. UTC is daar voor in de plaats gekomen. De benaming GMT bestaat nog steeds maar dan voor een tijdzone, in plaats van een tijd standaard.

Gebruik van UTC
Het mooie aan UTC is dat er geen zomertijd/wintertijd is, en het over de hele wereld het zelfde is (geen tijdzones). Als het hier 0500Z is, is het op dat moment in Miami ook 0500Z.
Voor werkvelden die op een of andere manier met meerdere locaties in de wereld te maken hebben kan dat natuurlijk heel fijn werken. Het internet, scheepvaart en luchtvaart zijn, onder andere, gebruikers van UTC.

De primaire tijdsbepaling in de meeste vliegtuigen is de GPS ontvanger, welke met de correctie de UTC tijd kan geven:

Praktisch voorbeeldje; Je wilt van Amsterdam naar Miami vliegen en je vertrekt om 1000Z in Amsterdam voor een vlucht van 10 uur.
Weerberichten in de luchtvaart zijn allemaal ook geschreven in UTC. Je hoeft dus niets om te rekenen als je wilt weten wat de weersvoorspelling is op het moment dat je zal landen.
Als de vliegtijd is 10 uur, dan zou de landingstijd 2000Z worden.

KMIA 081720Z 0818/0924 31011G18KT P6SM SCT050 SCT250
FM090000 30009KT P6SM FEW050 SCT250
FM092000 28013G20KT P6SM SCT045 SCT250

In het voorbeeld hierboven kun je dan precies lezen wat de voorspelling vanaf 2000Z is (wat wind, goed zicht en wat hogere bewolking).

Overal de zelfde tijd, geen zomertijd/wintertijd en niets om te rekenen. Hoe makkelijk en mooi is dat?!?!

Toen Rolex met de GMT master kwam, was GMT de standaard voor onder andere de luchtvaart. Vele horloges gebruiken nog steeds de naam GMT uit historisch oogpunt, maar er zijn er ook die UTC als aanduiding gebruiken. Onder andere Sinn en IWC gebruiken wel UTC tegenwoordig.

Er zijn verschillende soorten GMT uurwerken, waarbij soms de term “true GMT” gebezigd wordt. Ik heb nog nooit een officiële definitie van true GMT kunnen vinden, net zoals er zo veel onofficiële termen in de horloge wereld gebruikt worden.

Waarom het voor mij een “true GMT” uurwerk is, heeft weer met te maken met het feit dat UTC in principe nooit veranderd en overal in de wereld het zelfde is.
Bij een true GMT uurwerk kun je de 12 uurs wijzer aanpassen terwijl het uurwerk blijft lopen en je de GMT wijzer ongemoeid laat.
Dat is, wederom in mijn hoofd iig, precies wat je wilt van een GMT wijzer. Het blijft precies de standaard tijd aangeven, zelfs als je de 12 uurs hand aanpast naar een andere tijd. Wat er ook gebeurd, de standaard tijd heb je dus nog tot je beschikking.


Tudor BB GMT met een “true GMT” uurwerk. (0831Z en 1031 lokale tijd)

Wanneer je van een niet-true GMT uurwerk de tijd gaat aanpassen zal de GMT hand in eerste instantie aangepast gaan worden, en je raakt dan (even) de UTC tijd kwijt.


Farer Lander I met een “niet-true GMT” ETA 2893-2 uurwerk

Farer heeft een mooi voorbeeld daarvan gemaakt om zelf te proberen, hier (halverwege de pagina ongeveer).

Buiten bovenstaande voorbeelden zijn er nog een hele berg aan verschillende oplossingen om GMT/UTC/2e tijd weer te geven.

Heb je de UTC tijd op je horloge, dan heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt om de wereld over te kunnen; buiten het feit dat tijd in scheepvaart/luchtvaart/etc in UTC is, zijn de meeste tijdzones gebaseerd op UTC plus of min een X tijd.

Ik realiseer me dat dat, in het geval van een mechanisch horloge, misschien wat overgeromantiseerd is; Leuk zo’n standaard tijd om je pols maar de kans dat die ook daadwerkelijk exact de standaard tijd aangeeft is ongeveer nul :smile:

Voor mij is het dan vooral het idee van de standaard tijd, denk ik, en het feit dat in de praktijk een kleine afwijking daarvan nul effect heeft op mijn leven.

76 likes

Leuk topic! :+1:

1 like

Mijn beste,

Wat een Interessant artikel!!
Ik moest het wel een keer herlezen, om deze GMT/UTC materie op hun juiste waarde te schatten.
Kan ook aan het glas wijn liggen hoor!!
Maar enfin,
In ieder geval, dank voor het delen.
(ik lees het morgen nog eens rustig door).

En voor straks: “Buona Notte" en morgen gezond weer op.:first_quarter_moon_with_face::first_quarter_moon_with_face::first_quarter_moon_with_face:

Orologio Signaturis Temporis :wink:

6 likes

Leuk artikel. Dank. Mijn ana-digi Breitling B50 doet UTC dus ik zit goed :grinning::+1:

10 likes

Citizen zet voor de UTC met het U680 uurwerk een hele subdial op de plaat (met 24 uurs wijzer).

Het nadeel van mechanische UTC/GMT horloges is dat het erg lastig wordt om de tijdzones die x uur +30 of +45 minuten verschillen met UTC weer te geven.

5 likes

Leuk om even door te lezen :+1: (en nog leerzaam ook!)

Dit zorgt er wel voor dat ik de “true gmt” van Citizen toch wel wat mis, ondanks dat hij niet al te comfortabel zat… :confused:

Misschien toch maar weer eens opzoeken als beater ofzo. :sweat_smile:

2 likes

Dit is een mooi artikel. Hier ga ik eens goed voor zitten en mij in verdiepen. Bedankt voor het delen.

1 like

leuk verhaal, dank!

Het grappige is ook dat al jaren probeer het ‘beste’ reishorloge (dwz true-gmt met ‘daily beater’ eigenschappen) te vinden terwijl ik a. pas sinds kort het verschil tussen office- en traveller-gmt ontdekte en b. de zomertijd je dan met de neus op de feiten drukt dat - ondanks prachtige GMT functie - je nog steeds 2x per jaar de juiste tijd eventjes kwijtraakt en opnieuw moet instellen.

1 like

Met plezier gelezen. Het zou standaard kost moeten zijn voor elke HF’er! Thnx @ivar1

1 like

Leuk en weer wat geleerd vandaag! Thanks :+1:

1 like

Heel leuk om te lezen! Dank voor de uiteenzetting :clap:

1 like

Leuk!
'k Wist al een en ander maar heb weer bijgeleerd.
Dankjewel! :+1:t3:

1 like

Super interessant topic! Dank daarvoor! Maar ik heb nog een vraag: Als GMT nu nog gebruikt wordt op horloges voor een “andere” tijdzone i.p.v. UTC wat is dan de betekenis van de afkorting geworden? Greenwich Mean Time is immers niet meer de betekenis.

1 like

Leerzaam en interessant :+1:

1 like

Heerlijk om te lezen op een luie zaterdagochtend. Dank voor het delen!

1 like

Bedankt voor het delen.
Moet het nog eens rustig nalezen.

1 like

Leuk, dankjewel!

Ook weer een mooi voorbeeld van een andere manier van UTC weergave, leuk! :+1:

Die zijn vaak bij een “klassiek” horloge wat moeilijk weer te geven, inderdaad. Moet ik wel zeggen dat ik toch redelijk wat landen heb gezien er er maar weinig een half uur of kwartier van de UTC tijd verschillen, gelukkig. India, Australia, Iran en Afghanistan zijn de enige die ik me zo even herinneren.
Moet ik wel zeggen dat de Tudor GMT een 48-clicks bezel heeft, waarbij je dus wel makkelijk de half uur verschillen kunt instellen. Echt super makkelijk te lezen is dit overigens niet.

Leuk! Er zijn best wat merken die een quartz “true GMT” aanbieden voor hele schappelijke prijzen! Daar kun je vast wel wat leuks tussen vinden :slight_smile:

Dankjewel! en graag gedaan :slight_smile:

Het is natuurlijk allemaal een luxe probleem, maar zeker in het geval dat je veel reist, of dat het je enige horloge is, kan het de moeite zijn om naar een “true GMT” te kijken. Mechanisch zijn die relatief zeldzaam en duur, maar in quartz versie zien die echt wel voor schappelijke prijzen te vinden!

Hahaha, dankjewel! Ik weet alleen niet of iedereen daar gelukkig van gaat worden :see_no_evil: :joy:

Dank jullie wel!

GMT is GMT gebleven, en daarbij heet de basis tijd in bijvoorbeeld Engeland Greenwich mean time (laatste twee woorden met kleine letters). Dat is dus eigenlijk dezelfde benaming voor iets anders. In de engelse wet is ook aangegeven dat het iets anders is:

Nothing in this section shall affect the use of Greenwich mean time for purposes of astronomy, meteorology, navigation or other purposes for which that time is adopted by international usage, or the construction of any document referring to a point of time in connection with any of those purposes.

Voor zover ik weet is Greenwich mean time (de ti

jdzone) gelijk aan WET, Western European Time.

Dank jullie wel. Leuk dat er toch ook wel veel anderen zijn die dit interessant vinden :slight_smile:

8 likes

Heerlijk leesvoer @ivar1 , dank hiervoor.

1 like

En hier een overzichtje van wat zoal te verkrijgen is, Certina en Oris hebben een betaalbare true GMT. of zoek een vintage IWC 3251 met een tijd 'schijf ’ als 2e tijdzone - de uurwijzer is apart in te stellen.

4 likes

Dan is een horloge met Dual Time, een tweede uurwerkje op de wijzerplaat, een oplossing want die kun je wel per half uur instellen als het grote uurwerk de locale tijd is, en het 2e - kleinere uurwerk je thuis tijd aangeeft.
o.a JLC, Ebel, IWC, Oris propilot, en Montblanc hebben deze.

1 like