Dat laat onverlet dat je sommige dingen gewoon makkelijker kunt timen.
Ik kook al dertig jaar dagelijks, en of ik daar goed in ben of niet kun je aan diverse forumleden vragen, daar hoef ik geen piswedstrijd over te beginnen. Ik heb door schade en schande geleerd om bepaalde zaken gewoon plat te timen. Ook om het proces te laten kloppen. Koken draait verbazingwekkend vaak om timing. Je hebt geen reet aan de perfecte broccoli als je kip in wijn nog 40 minuten weg is van de presentatie.
Ik heb mensen gekend die eten met heel veel gevoel en passie verneukten. Mijn buurman is er zo eentje. Barbecue van 3000 in de achtertuin neerklappen, en met veel gevoel en poeha aan het koken, maar het resultaat is niet te hachelen.
Als je boeken leest van bijvoorbeeld een Heston Blumenthal of welke meer geavanceerde chefkok dan ook, dan ga je zien dat ze hun restaurants zeer zeker niet op âgevoelâ runnen. Als jij een signature dish hebt, en je wilt consistent dezelfde kwaliteit en belevenis op tafel zetten is dat een keiharde discipline, en gewoon strak werk.
Evengoed kun je, door je horizon te verbreden, oplettend te zijn en door van anderen te leren je proces en het op smaak brengen van je eten verbeteren.
Oefening baart daadwerkelijk kunst.
Terug on topic: Als ik een chronograaf om heb gebruik ik die om dingen te timen tijdens het koken. Dat geldt ook voor de duikbezel.
Op vrijwel alle pasta die je kunt kopen staat een instructie met kooktijd. Vrijwel iedereen die wat voor pasta dan ook koopt, koopt dat in een verpakking waar een kooktijd op staat.
Loopgraafdiscussies over gevoel vs ratioâŠNog erger dan over Rolex of hommagesâŠ
Aan de andere kant, alles was al een paar keer gezegd over het originele topic. Iâm out.
Er zwerft ergens een filmpje van een Vostok Amfibia die ze achtereenvolgens hadden ingevroren, in kokend water gelegd en met een Lada hadden overreden. Bleef op tijd lopen.
Dat is dus gevoel. Weten wanneer je de broccoli aanzet. En prima dat je een timer gebruikt voor je kip.
Dat superduper sterrenchefs alles perfect gaten en voorbereiden wil nog niet zeggen dat de huis tuin keukechef dat ook ook zou moeten kunnen met timer.
Dat is een professie.
Wat jij beschrijft Gerard, is een zgn. office GMT, waarop je kunt zien hoe laat het is bij een collega in een andere tijdzone. Heb je meerdere collegaâs in verschillende tijdzones, dan is zoân office GMT inderdaad niet erg handig.
Er is nog een andere variant: de traveller GMT of âtrueâ GMT. Die is handig als je zelf naar een bestemming gaat in een andere dan je eigen tijdzone en je je horloge op de lokale tijd wil zetten, maar ook wil weten hoe laat het âthuisâ is.
Ik moest lachen, want je spreekt jezelf toch echt een beetje tegen.
Voor mijn deel: Ik weet hoe lang broccoli nodig heeft, en ik weet hoe lang coq au vin nodig heeft. Daar komt geen gevoel bij kijken.
Dat gevoel zit 'm de in hoeveelheid salie en thijm die ik er in flikker, en wanneer ik de kip en ui bruin genoeg vind om een bepaalde zoetheid te krijgen. Daar doelde @APMV op. Dit doet me er aan denken: Is er een kooktopic?
Mijn overkoepelende gevoel is dat deze discussie leuker zou zijn met een bel wijn in de hand, een chronograafje om te pols, en een vrolijk pruttelende braadpan met boeuf bouguignon op de achtergrond.
Eensch. Een chronograaf, GMT, digitale timer of duikbezel zou zân spullen niet lekkerder maken.
Ah. Reductionisme. Wie is er niet groot mee geworden?
Een HR dame vroeg mij tijdens een sollicitatiegesprek ooit waar mân passie en gevoel waren, waarop ik haar aankeek en zei âMevrouw, ik ben de zoon van een Groninger. Wij hebben geen passieâ, waarna ik opstond en weg liep.
Die baan kreeg ik raar genoeg niet.
Om het nog een keer terug on topic te brengen:
Ik gebruik alle complicaties op de horloges die ik heb.
Als ik een complicatie zie die ik niet kan gebruiken koop ik het horloge niet
Daarom komen tourbillons er ook niet in, of mechanische jaar-maand-eeuwig-dag kalenders (teveel gezeik met instellen), of hemellichamen.
Ik âassumeâ niks. âJeâ is in algemene zin gebruikt (als vervanging van het wat ouderwetsere âmenâ), niet zozeer voor jou als forumlid.
Voor de prijs hoeft men een moderne kookplaat overigens niet te laten liggen, voor de prijs van een goedkoop Japans horloge (of een duurdere Chinees) kan men er al een bemachtigen, inclusief installatie.
Ăberhaupt de betere inductie platen: ik wil nooit meer anders. Ik heb nog nooit betere controle over temperatuur gehad, en de spreiding van hitte is ook fenomenaal.
Tja, als we de rationale moeten gaan zoeken over waarom op enig moment bepaalde functies populair zijn dan kunnen we het verzamelen van horloges en andere mannenhobbyâs wel aan de wilgen hangen. Ik heb weliswaar verschillende horloges met GMT-functie, maar die had ik ook zĂłnder die extra wijzer wel gekocht. Duikringen verlenen een bepaalde uitstraling, kleur en extra dimensie aan een horloge, maar in de praktijk gebruik ik de ring maar zelden waar hij voor bedoeld is. Zo ook met de stopwatchfunctie op chronografen.
Ik zou graag willen dat mijn schoonfamilie in de Filipijnen een gmt hadden. Na tig keer melden dat het niet ok is om om 10 uur in de ochtend Manila tijd te bellen is zoân horloge misschien wel handig.