Elgin: the watch that (nearly!) killed me (FINALE)

Goed, dit wordt een lange, met veel foto’s en nog meer nutteloze gifs en andere nonsens en het is misschien maar part 1 van de weetikveel, maar hier gaat ie dan of het komt er nooit meer van.

Op 21 september van het Jaar des Heeren 2022 kwam een nieuw project op de mat vallen, goed dik verpakt. Het was een voor dood opgegeven oudje - “zie maar of je er nog iets mee kan doen”. Een andere professionele horlogemaker had het als onbegonnen werk geklasseerd, maar goed, die man moest er zijn brood mee verdienen en uiteindelijk was het beestje, zelfs in tiptop lopende toestand, maar hoogstens een paar uurtjes van zijn tijd waard. Ik verdien mijn centen door “neen” te zeggen tegen mensen,

en wat ik aan de horlogebank presteer heeft geen invloed op welk beleg ik op de boterham kan permitteren, dus ik wou het wel eens proberen. No pressure, right?

Jaha. No pressure, m’n harige kont. Maar goed, daar komen we wel.

Het betrof een Elgin. Military issued, ergens midden de tweede wereldoorlog. Binnenin een kaliber 580, wat met zijn 7 juwelen de goedkope versie voor het gewone voetvolk was. Al wat meer nodig had van een horloge dan zien hoe lang het nog was tot het einde van de wachtronde kreeg een variant met een pak meer steentjes. Het glas was geel verkleurd, één grote barst, en het ding deed niks nul nougabollen. Oké.

Oplettende zieltjes zullen de link misschien leggen: het gaat inderdaad om het beestje dat de “Show hier je radioactieve :radioactive: rakkers!” topic in gang trapte. En het is een stevige jongen, met zijn ruwweg 15 microSievert per uur op het glas gemeten is het geen horloge om dagelijks om je balzak te dragen, zeg maar.

Het duurde een week voor ik tijd had om er eens goed naar te kijken, maar dan: openmaken! Maar geen paniek @fdpg1963, de nodige voorzorgen werden genomen. Bewijs in annex - volledige handschoenen, EN140/143 masker met filters, en links een HEPA luchtfilter op turbostand. :slight_smile:

Snel een foto van de dial genomen en dan hoppakee een doosje in.

Het binnenwerk zag er niet eens zó slecht uit, eigenlijk.

En gelukkig was het binnenwerk netjes stralingsvrij. Dus werkbank met vochtige doek afgenomen, doek een vuilzak in gekeild, en vooruit met de geit.

Demonteren ging vlotjes, slechts één korte hartstilstand wegens wegspringende duivelsclickspring die na een tiental minuten met de zaklamp goddank teruggevonden werd. Alles behalve balans en anker ging de Elma in. Ik zag niet veel speciaals voorlopig; zelfs de veer zag er nog relatief leefbaar uit, al ging ik die preventief toch vervangen want anders ga je zien dat die nét breekt bij het eerste volledig opwinden nadat je klaar bent (ben ik de enige die dat voorheeft? Nee toch hé?).

Maar dan.

tenor-2227513050

Die Elgin was ooit al eens eerder onder handen genomen. Door een beenhouwer, met de biefstukhamer. Waarom ik dat denk? Awel eh.

Jezus moederneukende christus, wat een botch job. Het horloge-equivalent van Oneal Morris. En voor iemand het vraagt: ja, zelfs met die amateuristisch dichtgeknepen collet waar de veer met het equivalent van een telefoonpaal was ingeramd hield die niet vast op de balansstaaf dus er zat nog een goeie kwak contactlijm onder ook.

En dan de onderzijde.

watisdathier2

Er ontbreekt iets. Iets vrij cruciaals. Iets ter grootte van de herseninhoud van een gemiddelde politicus, en zo hard als de erectie van een 14jarige in de jaren 90 na drie afleveringen Baywatch op TV. Beenhouwer Oneal Morris had de hele zwik in de verkeerde vloeistof gekeild en het impulsjuweel was AWOL.

En toen is het dus bergaf beginnen gaan. Eerst rustigaan, daarna sneller, en uiteindelijk als een obese veeboer annex plattelandsschepen van “zijn” dorp die, voor het eerst op skilatten staande in Tirol, vol op zijn bek aan 100 kilometer per uur de eerste zwarte piste naar beneden lawineboldert.

Eerst zoek je natuurlijk online naar het onderdeel. Maar een balans van een 1940s Amerikaans binnenwerk, zonder schokbescherming, dat bovendien al van bij het begin “cheapo” was? Nougabollen.

Dan zoek je naar een volledige sloper van dat binnenwerk. Oké, het zou met hoge waarschijnlijkheid uit de VS moeten komen dan, maar de verzendingskosten en BTW en douanekosten en weken wachttijd neem je er dan bij, goffedomme. Maar - nougabollen.

Eens de wanhoop goed ingezonken is ga je zelf Oneal Morris stijl. De balansveer was, ondanks het esthetisch genomen kotsenswaardige uitzicht, weldegelijk min of meer bruikbaar; niet helemaal netjes in het vlak maar ik heb al lelijkere gezien. Dus - zelf een impulsjuweel steken?

rabbit-hole-gif-13

Ik zocht met de oogloupe in alle godvergeten kleine kutdoosjes van mijn onderdelenschroothoop. Bergen robijntjes, elvendertig maten. Geen impulsjuwelen. Ik weekte meerdere kapotte balansen van slopers om te proberen het juweel er uit te halen - om het idee uiteindelijk toch te laten varen want, zeg zelf, alsof ik in staat ben om zo’n specialistenwerk tot een goed einde te brengen. En man, dat bijt. Hard.

Ik ga er heel eerlijk over zijn, ik heb sinds oktober welgeteld één horloge aangeraakt. Dat was de Prim van děda, omdat ik dat echt écht wou doen. Maar voor de rest was - is - de fut er uit. Heel erg uit. Ik hield me bezig met het zoeken en aankopen van gereedschap dat ik niet gebruikte. Ik lig met 50 kilo aan inboedel-opkoop boeken die ik nog moet uitsorteren en kijken wat ik wel of niet houd. Elke ochtend het werkblad zien met dat horloge in stukken uiteen, wetende dat ik het niet gedaan krijg. Kut Elgin. Hoeveel keer ik gewenst heb dat ik dat klusje had geweigerd, of na het ontdekken van Oneal z’n werk als schroot had geklasseerd, valt niet op de tenen van mijzelf en al mijn huisgenoten samen te tellen en ik heb een vrouw, twee kinderen en twee katten voor dubbele pootwaarde.

Maar goed. Het was verder doen of al m’n gereedschap op marktplaats zetten, en dat was nog altijd een brug te ver. Die Elgin moest oftewel af, oftewel finaal sterven al proberende. Dus dan maar eens beginnen graven in Amerikaanse horlogefora waar zo heel af en toe eens een vermelding van een Elgin 580 passeert, en 95% van die vermeldingen zijn “hellup mijn balans is kapot waar vind ik er een”. Maarrrrrr…

urkel

Het partnummer van die complete balans, als je in de stokoude Elgin documentatie graaft, is 5683. En laat dat nu toevallig een partnummer zijn dat gedeeld wordt met een… Elgin 539. En die is nét iets minder zeldzaam. En toen vond ik een slopertje online, in de EU dan nog, waarvan werd opgegeven dat het niet goed werkte, maar de balans draaide wel netjes. Could it be?

Wel, nee. Of toch niet meteen.

De balans van het slopertje was in prima staat, maar dezelfde fout was ooit gemaakt: het impulsjuweel was er nog… maar zat los.

motherfucker

Bon. Het is al beter dan géén juweel, nietwaer? Dus met de moed der wanhoop.

  • Shellack draadjes getrokken door een koperplaatje met de mini bunsenbrander te verwarmen, en met houten stokje snotwiekgewijs omhoog te trekken tot ze stollen.
  • Die zijn ZO GODVERSE FIJN. De kleinste schroevendraaier aan 0.6mm ziet eruit als een poutrel ernaast, pardon my Flemish.
  • Balans opwarmen en met zo’n draadje op de goeie plaats aantikken dat het tussen het metaal en het juweel vloeit.
  • Falen.
  • Resten verwijderen.
  • Opnieuw proberen.
  • Falen. Herhaal 10-15x. Ik ben de tel kwijtgeraakt. :slight_smile:

Maar dan, onverhoopt… zit de lak goed. Er zit nog een kak op het juweel, maar met een minuscule q-tip met isopropylalcohol - die er onder de microscoop uitzag als een pluizige mastodont - zag het er acceptabel uit. Could it be? Ik val in herhaling, ik weet het. Maar ja hoor.

signal-2023-03-01-12-32-21-710_1

Ik had graag gezegd dat het daarmee af was. Dat de cijfers goed waren voor de leeftijd, terug de kast in, het oude glas (dat trouwens oplicht onder de UV lamp. Fun fun fun) vervangen door een nieuw, bandje erop, wristshot, blabla.

De cijfers waren een ramp. Iets over het hoofd gezien? Moet dat juweel wat gecorrigeerd worden? Terug de balans eruit dus. En toen viel iets op.

Links de slopertjesbalans met mijn amateuristisch gefixeerd juweel. Rechts de Oneal Morris creatie. De balansschroeven komen niet overeen. Je-houdt-het-niet-voor-mogelijk. :man_facepalming:t2:

Welke is de juiste dan? Want schematische tekeningen van een 580 met genoeg detail om dit te zien heb ik tot nader order nog niet gevonden. Als Oneal z’n slachtoffer niet het juiste balanswiel was, waarom heeft hij dan de moeite gedaan om die Frankenveer er op te klooien? Zou de 539 ooit een verkeerde balans gekregen hebben? Sense, it makes none.

En de sense is er nog altijd niet. Online foto 1:

image

Heeft NOG een andere schroevenlayout dan BEIDE andere. Online foto 2 vanop WUS forum:

Die weldegelijk dezelfde schroevenlayout heeft als die hier nu. Goed, het is niet anders. Voorlopig is het deze of niks en ik hoop dat de rant hierboven genoeg aangeeft hoe weinig zin ik heb om nog eens dat konijnenhol in te duiken. :slight_smile:

Intussen ontdekt dat er een en ander goed gemagnetiseerd zat in het binnenwerk. Beginnersfout nummer zoveel - paar maanden stilliggen deed overduidelijk geen goed. Dat was gelukkig snel verholpen. Tappen van de balansstaf onder de microscoop gecontroleerd, pico bello. Juwelen proper en niet beschadigd. Goed geolied.

Maar de cijfers blijven een bloedbad. En geen doordeweekse Italiaanse drive-by shooting waarbij Luigi, Patrizio en Tomasso met hun snuit in hun bord linguine alla puttanesca blijven liggen maar een volwaardige St. Brice’s Day massacre. Dial down:

Dial up:

Crown left:

De kans dat mijn halfslachtige juweelfixatie er voor iets tussen zit is meer dan reeël. Er zit niet veel goeds tussen, en zoals die nu presteert gaat die niet terug de case in. Maar ze loopt alvast weer, daar trek ik me voorlopig aan op. En er is terug een heel klein beetje zin om nog eens een andere zielepoot op de werkbank te leggen.

To be continued, misschien. Bedankt voor uw volharding in het doorspartelen van dit epistel vol gal en neerslachtigheid. :slight_smile:

71 likes

Met veel plezier gelezen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, omdat er (nog) geen sprake is van een happy end, maar omdat het verhaal zo herkenbaar is. Dat een tegenstribbelend projectje het plezier van de hobby zo kan vergallen. Ongekend. Maar toch een positief slot. Ik verwacht een vervolg, hopelijk met een goed resultaat. Sterkte.

4 likes

Dapper!
En zoooooo gaaf.

Kom maar door met die Netflix serie …

1 like

Ai, klinkt herkenbaar. Van regen in de drup, moed opgeven, geen zin hebben maar hoe dan ook tot leven willen wekken. :sweat_smile:

En chapeaux, hij loopt!

Is de amplitude op het oog ook zo laag? Want anders zou een verkeerde lift angle dit nog wel eens kunnen verstoren. Althans, als ik het goed begrepen heb uit de boeken.

Nu vol goede moed tapjes controleren en anders poising van de balans? Want die lijm… :grimacing:

Benieuwd naar het vermakelijk geschreven vervolg.

2 likes

Hopelijk inderdaad. Thanks.

Ja, dat viel al op nog voor ik die op de grapher legde. Enorm slap. En hij loopt veel te traag ook nog, dat is wat ik nog het vreemdst vind dan.

Alle tappen onder de microscoop laten passeren, en de tandjes ook. Niks te merken. Balans met een dik zwaartepunt zou inderdaad een ding kunnen zijn. Er zitten twee schroeven minder in dan de “oorspronkelijke”, dus het balanswiel is (een pak) lichter; dan zou ik ergens verwachten dat dezelfde kracht dat wiel vérder zou doen uitslaan.

Ja, die shellack… daar zit wel een pak meer dan nodig is. Misschien nog eens kijken wat ik er netjes kan van afschrapen. Misschien zit er nog shellack-vervuiling op het raakvlak met het anker ook, en wordt de impuls daardoor gedempt. Maar dan zou dat wel een verbazingwekkend gigantisch effect zijn.

4 likes

Wat een leuk stuk! En mooi horloge geniet ervan!

1 like

Heb hier smakelijk om moeten lachen. Dank hiervoor

1 like

Niet voor tere zieltjes dit :sweat_smile:

Hou vol, je kán het :+1:

3 likes

Met plezier je relaas gelezen. Succes met het vervolg…

1 like

Zeer leuk geschreven, je ziet er alvast de humor nog in na alle pijntjes.

1 like

Ow, wacht. Je hebt de impulssteen niet overgezet naar de Oneal Morris creatie met lijm. Risico is wel dat als uurwerk over langere tijd geproduceerd is, er toch verschillen tussen zitten.

Maja… kan ook zomaar teveel hoogtespeling raderen (want 7jewels) of slappe mainspring zijn. Loopt alles mooi soepel zonder balans/anker? Schuurt balans niet ergens langs? Ankertje van sloopuurwerk al geprobeerd? Succes met het detective werk. :hot_face:

2 likes

Omgekeerd eerder, er zijn precies 6829 exemplaren gemaakt van de 580, enkel in 1944. :grimacing:

Maar zou kunnen, van de 539 zijn er ruwweg 61000 gemaakt, gespreid tussen 1941 en 1945.

Zou niet mogen, zit een verse in. Maar wie weet, het zou wel iets verklaren. Al mijn “NOS” veren zijn ook al decennia oud tenslotte, en ik heb de nieuwe veer zelf niet nagemeten, ging er van uit dat de specs op het doosje klopten met de inhoud. Zag er wel correct uit maar ik kan geen honderdste mm verschil met het blote oog zien, zeg maar. :thinking:

Smooth as a baby’s bottom

Nee, daar heb ik op zitten turen als een gek :sweat_smile:

Dat nog niet. Ook nog een optie die minder black voodoo nodig heeft dan dat %&%#@! impulsjuweel opnieuw onder handen nemen.

1 like

oei, dat is niet veel. Maar alle andere gevallen(generaties) in de familie met meer jewels kunnen natuurlijk wel net iets teveel afwijken. Lastig.

Om tureluurs van te worden!

2 likes

Ik wil je toch even kudos geven. Met gevaar voor eigen leven aan een ouwe elgin sleutelen… en zeker zo’n military ding.

Respect.

3 likes

Goed, intussen met wat ander klein grut bezig geweest, maar die Elgin bleef maar verwijtend liggen kijken. Met zijn shellack-besmeurde impulsjuweel, en de timegrapher cijfers die onvoorspelbaarder heen en weer schoten dan de verkiezingsbeloften van een socialistische politicus zonder budget. Ik zat dus, tussen andere prutserijen door, wat te broeden op hoe en wat ik zou kunnen proberen.

Eén idee bleef hangen de voorbije dagen: op het punt waar ik de vorige poging stopte was de amplitude algemeen pijnlijk laag, ongeacht de positie. En @Jenneke had terloops laten vallen dat het misschien een

zou kunnen zijn dan. Maar ik had de veer vervangen door een verse, dus daar zou het niet mogen aan liggen, toch?

TENZIJ. De exacte maat voor een Elgin kon ik niet meteen opzoeken - de naslagwerken voor veren die ik liggen heb, hebben geen specificaties van Amerikaanse merken, en ook online bitter weinig succes - dus ik had de bestaande veer netjes opgemeten, en een vervanger geselecteerd die minder dan 5% afweek in berekende kracht.

Wetende hoe hard Oneal de balans verprutst had… mocht ik er wel van uitgaan dat de veer die in het horloge zat, überhaupt de goeie maat was?

Kijk, dat is nu iets wat eenvoudig te testen valt. Want de veerton en veer zouden moeten perfect compatibel zijn met die van de 539 sloper die ik nog liggen heb. En de kans dat die óók een crap veer heeft is vrij nihil. Dus zo gezegd, zo gedaan. Zwik snel overgezet, opgewonden, de Weishi op.

De resultaten zijn… niet goed. Maar ze zijn wél merkbaar stabieler dan de vorige.

Face down:

Face up:

Crown down:

Crown up:

Crown right:

Crown left:

Wat nu hard opvalt is het gigantische verschil tussen de verschillende richtingen bij verticale stand - 112 seconden “spread”. In deze positie spelen de tappen van de balansas maar weinig mee zolang ze niet krom staan (en ze staan netjes recht). Zo’n verschil doet inderdaad wel vermoeden dat de

serieus te lijden heeft gehad onder mijn kwak shellack. En dat dat, plus het feit dat het impulsjuweel gegarandeerd niet perfect gepositioneerd is om de volledige energie over te dragen naar de balansveer met lage amplitude tot gevolg, wel eens een plausibele piste zou kunnen zijn.

Of ik zoiets zelf opgelost krijg? In sha’Allah. We zien wel :slight_smile: maar niet vandaag.

7 likes

Dat ziet er toch al een stuk beter uit! Op zoek naar een Elgin verzamelaar die ongetwijfeld een boekje met maten heeft. Of gaan rekenen:

Geen stofjes in het uurwerk? :face_with_monocle: Je Weishi lijkt wat, uh, stof opgevangen te hebben. :face_with_hand_over_mouth:

2 likes

Grappig en technisch. Wat wil je nog meer? I tip my hat.

1 like

Het huis dateert van ergens rond 1680. Verre van ideaal, mijn horlogeroutine bestaat voor een significant stuk uit de werkbank stofvrij maken telkens weer. Met een kledingroller, snel en efficiënt. En tijdens het werken staat de HEPA filter op. Maar de Weishi, sja. :sweat_smile:

4 likes

Geweldig verslag van een horloge restauratie, bewondering voor je doorzettingsvermogen :+1:
Khep me scheur gelachen met je woordenboek keuze.:rofl:
Benieuwd hoe het af gaat lopen :camera_flash:

1 like

Deze avond was het nog eens zover: aangespoord door de vele opbeurende schoonmaak- en hersteltopics en terug tot leven gewekte oudjes die hier passeren (met dank aan @Climholland, @BMWtje1, @Lexaf en nog een pak anderen - mijn dank is groot, anders was ik er misschien nooit meer aan herbegonnen) kon ik de lokroep van de vermaledijde Elgin niet blijven negeren.

Nuja, lokroep. Semi-coherent gekrijs in oud-Sumerisch. Maar desalniettemin, ik zette mijn Exorcist hoedje op en opende het onderdelenbakje met de Elgin. Diep inademen. Traag uitademen.

exorcist

Er waren een paar herstelpistes die open lagen, de een al wat lastiger dan de ander; maar dat mijn semi-succesvol maar desalniettemin geknoei met shellac om het losse impulsjuweel vast te zetten - en de knoert aan overtollige shellac rondom - geen al te goeie invloed kon hebben op de verdeling van gewicht op de balans was wel al duidelijk.

Goed, eens kijken of dat beter kan. Balans eruit en onder de microscoop. Nog even geprobeerd de shellac koud en hard aan te vallen, maar dat was zoals verwacht geen optie. Dus dan maar de korte pijn - een microdruppel alcohol erop, de smurrie wegschuren, en proberen het - uiteraard terug losgekomen - impulsjuweel opnieuw vast te zetten, deze keer zonder een Rocco Siffredi sized kwak achter te laten op de smoel van de balans. Draadje shellac trekken, lachwekkend klein stukje naast het juweel foefelen, beetje verwarmen.

Potdikkie, dat ging gewoon meteen goed :astonished: netjes! Terug in het horloge, vastzetten, kijken wat het doet.

En toen een opeenvolging van lichtjes die beginnen branden. Eén: toen ik de deksteen van de balans wat wou properder maken met rodico… stopte de balans. Stokstijfstil. Van de druk van een op een punt gedraaide halve centimeter play-doh die met het slappe handje wat wordt rondgedraaid. Had de balans ZO weinig speling en schuurden de tappen van het minste geforceerd tegen die dekstenen? Blijkbaar. En een eerdere interventie was zichtbaar onder de balansbrug, er waren al eerder tikken in gegeven om die wat omhoog te duwen - maar daarna terug afgeschuurd? Vreemd.

Goed, dan geef ik zelf maar eens een extra tik, ja toch? Wel hard onderschat hoe zacht zo’n platine is. Twee kleine tikjes met het triebniet waren meteen een koppel stevige kraters. Woeps. :no_mouth:

Maar goed, terug afplatten is niet moeilijk, dus eerst gewoon eens kijken wat dit geeft.

Lichtje twee: die amplitude was merkbaar beter. HEEL merkbaar beter. Of het nu aan een betere plaatsing van het impulsjuweel was, of het verwijderen van een karrevracht shellac, of die hoogtespeling - wellicht een combinatie. De hoogtespeling was zelfs na mijn lompe actie niet overdreven dus voorlopig niet de moeite genomen om de kraters af te vlakken. De veer goed opgewonden en eens kijken wat de timegrapher zegt.

Say what? Amplitude honderd zeven en zestig? Ammenooitnie. En het bewijs was snel gevonden.
Lichtje drie: Elgin, meet Samsung “super slow motion” camera.

01

Wat met het blote oog te vermoeden was, werd heel erg duidelijk. Die balans draait goffedomme ver door. Hoe ver? Wel, in die slo-mo video nam ik een screen capture aan het begin en einde van één beweging, daarna samen fotosoep in, en een lijntje getrokken.

167 graden amplitude? Mijn harige kont.

Met wat foutmarge om te compenseren voor het perspectief van de foto’s draait die balans ruwweg 20 graden minder dan volledig rond. 340°. Eerder risico op prellen dan iets anders. Ik snap niet hoe die Weishi aan die cijfers komt - of klopt de lift angle niet?

Wel, geen flauw idee. Ik kan nergens de lift angle vinden. Alle lijsten hebben óf géén Elgin, óf de lift angle is blanco gelaten. Ik heb wat zitten prutsen met de instellingen, maar zelfs als ik van de standaard 52° keihard omhoog of omlaag ga, kom ik nooit aan een getal dat overeenkomt met wat te zien is op de video.

En weet je - het kan mij niet eens meer schelen. De beat error zit op 1.1ms, wat niet perfect is maar gezien de omstandigheden dik in orde. Niet honderd procent stabiel qua afwijking, maar het schommelt tussen de +10 en -30 seconden al afhankelijk van de stand op de timegrapher en mensenlief, dat is stukken beter dan ik had durven hopen op dit punt. :slight_smile:

Dus… back to Chernobyl. De luchtfilter op turbo gezet. Gezichtsmasker met luchtfilters op. Handschoenen aan. Ontsmettingsmiddelen in aanslag. Elgin, baby, you’re going home.

john-denver-take-me-home-1314847099

Eerst de kast, pasring en deksels schoonmaken. Het oude glas eruit, rondje in de ultrasoon met een scheut Mr. Bright van op Rikketik, in een aparte bokaal, en dan kijken wat het verdict is qua straling.

Netjes. Daar kan ik mee leven. Sidenote: toen ik de geigerteller weg zette van de Elgin onderdelen, begon die te knetteren als een gek. Bleek dit heerschap te zijn die ik onlangs uit CZ had meegenomen en nog op het eind van de werkbank lag.

Blij dat die niet de hele reis naast mijn jongeheer en zijn twee onderdanen zat, zullen we maar zeggen.

En eentje extra voor @fdpg1963: het effect van 80 jaar radium op een plexiglasje… links een nieuw glasje recht uit de doos, rechts het originele (in een luchtdicht plastic zakje), samen onder een UV zaklamp.

Goed, onwards. Even de wijzerplaat erg kort afgedept met een keutel rodico die daarna meteen ingepakt de vuilnisemmer in ging.

Dan de wijzers erop - en ja, ik heb de originele behouden. Mét radium. Onder de microscoop was zichtbaar dat er ooit een transparante laklaag over gelegd was (nagellak? wie weet) die verbrokkelen heeft voorkomen, en naar de toekomst ook iet of wat zal beschermen. En of ik de wijzers nu zou de-lumen of niet - die wijzerplaat is zo radioactief als de pest. Dus dan houd ik 'm liever origineel. :slight_smile:

Drumroll, please:

tenor-2476832103

Dames en heren, appelen en peren - de military issued Elgin 580. Eén van de minder dan 7000 ooit gemaakt, in dat ene kutjaar 1944. Zeven juweeltjes, zwarte topraderen en kompas. Verweerde chroom. Een klootzak die mij bijna genekt had maar nu weet ik niet of ik die ooit nog ga kunnen wegdoen.

Met 16mm tussen de lugs, dus het letterlijk énige bandje dat ik liggen had, was een “echt hai” die ik per abuis op Rikketik meenam ondat die in de verkeerde bak lag.

Maar het staat hem.

En voor wie het had opgemerkt: het was echt net tien voor twee vannacht toen ik de foto nam. Stom toeval of goddelijke interventie, wie zal het zeggen. :smile:

Nog even ter herinnering, zo kwam die binnen.

Zelfs van dichtbij mag hij er wezen…

En ik ben zo opgelucht.

Zo.
Ongelofelijk.
Opgelucht.

Bedankt HF. :slight_smile:

44 likes