NA: De SKX is dood, lang leve de SKX killer?

Zoals voor velen hier is Seiko voor mij een gateway-drug naar het zwaardere werk geweest. Dat begon allemaal met een onfortuinlijke Speedmaster en een daarop volgende Seiko quartz chrono die ik uitvoerig beschreven heb in andere topics, zoals hier:

Daarop volgde veel gemodder met uiterst twijfelachtige mode-horloges zoals het absolute dieptepunt in mijn horologische geschiedenis, een Danish Design quartz chrono in wit keramiek. Daar heb ik geen foto’s meer van, maar het leek verdacht veel op deze:

Horologische bagger, was het. Een kutding van formaat. Zogenaamd cutting edge materiaal, maar veel te zwaar, lelijk en groot, en dan ook nog met een 13 in een dozijn quartzje er in en tot overmaat van ramp maar 30m waterresistent, ondanks de bruut ogende bezel.

Kortom, ik was nog niet met de hobby bezig, het was gewoon een accessoire. Dat kwam ook omdat de Speedmaster mij een trauma had bezorgd met betrekking tot mechanische horloges. Ik durfde niet. Tot ik een Seiko 5je tegenkwam wat ging jeuken. Na wat TGV video’s bekeken te hebben en wat aan WUS gelurkt te hebben kocht ik m’n eerste automaat in jaren, en dat bleek pure crack:

Weldra volgden hier in tijd van twee maanden de volgende horloges op: Als eerste de witte Stargate. Helaas verkocht, als iemand er één in mint staat ziet houd ik me aanbevolen. @Slin, je weet dat ik op d’n uwen geil, he? Name your prijs, man, hier kan roekeloos met stacks worden gebosst. Eh, volgende maand dan, want ik heb nu de mini turtle gekocht.

Stiekem gekocht, omdat ik net twee horloges had gekocht, een SARB033:

En omdat het een cult-icoon was, een SKX171 met 007 bezel:

Dat ding bleek in meerdere opzichten een echte rellende lellebel te zijn. Ten eerste omdat hij elke band slikte die je er op gooide. Echt, ik heb nog geen band gezien op gods groene aarde die niet op een SKX kan. Maar ook omdat ik 'm aan @anon50762135 verkocht. En van 'm terug kocht. En weer verkocht. Waarna hij naar een modderaar in Engeland verdween, wat ik nog steeds een schandaal vind.

Intussen heb ik een hele slee aan duurdere horloges gekocht, deels betaald met de verkoop van m’n drie Seiko beestjes. Op een gegeven moment had ik alleen de SARB033 nog maar in de kist zitten. Er kwamen Nomos, Mühle, Junghans, Grand Seiko en Glycines bij, er kwamen en gingen Hamitons, maar ik voelde dat ik toch een SKX wilde.

Enter de 009:

Gekocht voor 140 ballen op eglobalcentral, in een vloek en een zucht geleverd, en nog uitgelijnd ook. Een mooi horloge. Maar geen SKX171 wijzerplaat met zwarte bezel. Ik vind het erg fijn om 'm te hebben, maar het bleef maar jeuken, een zwarte duikert.

Die jeuk werd zo erg, dat ik op een gegeven moment naar zwarte Seaforth’s, Oris 65’s en zelfs Tudor 58’s heb zitten loeren, ook al wilde ik helemaal geen serieus geld aan een zwart duukertje uitgeven.

Intussen had Seiko de SKX uit productie gehaald en een rijtje wat rare, lelijke, vierkante horloges met zo’n grote kut-prospeX op de dial en een ronde datumpukkel. Mijn eerste reactie was niet mals, ik vond het helemaal niks. Ik keek verder naar de 62MAS herinterpretaties, zat te haten op full size Turtles en vond ook de poor man’s MM geen oplossing. Bovendien vond ik 380 Euro veuls te duur. Het jeukte zo nog een paar maanden door.

En toen las ik dit:
https://wornandwound.com/review/review-is-the-seiko-mini-turtle-the-new-skx007/

Bij het zien van die foto’s begon het gedonder weer. Ik moest een zwarte Seiko hebben. Nu ben ik niet van de hoofdprijzen en de AD, dus kwam ik weer bij m’n vrienden van eglobalcentral.nl uit. Ik telde tweehonderdzesendertig ekkies en veertig cent neer via Paypal, en het wachten begon op de SRPC37K1 uit Hong Kong.

En nu jeukt het niet meer:


COMFORT EN KAST
Wat opvalt aan dit horloge is het ultieme draagcomfort. De SKX zat en zit mij prima, met z’n 46mm lengte, maar deze mini-Turtles zijn 42mm breed met een lug to lug van 43(!)mm. Dat is bijna een perfect ronde C-shape case, dus. Mijn polsen zijn 17,5cm met een vrij platte bovenkant, en ik merk gewoon absoluut niet dat dit horloge er is. Het schuift niet, het irriteert niet en het voelt gewoon niet aanwezig op de pols.

Ook zijn de doorboorde lugs erg fijn, dat maakt het leven van een bandenswapper wel erg makkelijk ten opzichte van de SKX. Van de zijkant ziet dat er dan zo uit:

Een vrij simpele kastvorm met een vrijwel perfecte banaan-vorm. Maar het geheim van de afwezigheid op de pols zit hem er ook in dat de kast van achter bekeken veel kantelruimte laat.


Zo heb ik net drie uur op een motor gezeten om een klant in Zutphen te bezoeken, en dan merk je dat hij ook bij het gas geven gewoon als gegoten blijft zitten. Er gebeurt namelijk dit:

De kroon mag dan niet meer op vier uur zitten, maar het geheel van kastvorm, grootte, “pols-clearance” en de plaatsing van de kroon-buis maken het een eminent comfortabel en draagbaar horloge. Ik zou bijna in superlatieven gaan spreken.

Ook is de kast beter afgewerkt dan de SKX was. De coin edge bezel oogt mooier, het freeswerk schoner, en de facetten op de twisted lugs doen bijna een beetje aan Omega denken. Al met al vind ik de kast meer dan geslaagd, zowel optisch als ergonomisch.

De bezel-actie blijft hetzelfde. Niet te zwaar, niet te licht, maar ook weer niet de meest overtuigende klikken zoals dat bij de Squale gaat. Dik voldoende, en m’n exemplaar is redelijk uitgelijnd. Ook hier geldt dat het beter is dan de SKX, want die bezel wiebelt als een bibbele bips als ik 'm draai. en dat is hier niet meer aan de hand.

UURWERK
Onder de motorkap heeft ten opzichte van de SKX een welkome upgrade plaats gevonden. Het 7s26 uurwerk heeft plaats moeten maken voor een 4r35 date-only uurwerk. Da’s eigenlijk gewoon een geupdate versie van de 7s26 die in hacking and handwinden voorziet, en al een paar jaar dienst doet in de nieuwe Presage Cocktail Time modellen, de Samurai’s en vele andere horloges.

In een Cocktail time ziet dat er zo uit, want die hebben een transparante case-back:

Bij deze duiker zul je het echter nooit zien, want het zit gewoon achter zo’n metalen great wave off Kanagawa logootje:

Het uurwerk windt fijn, de kroon actie is uitstekend en het verzetten van tijd en datum gaan strak. Ik heb de neiging om te denken dat zowel de schroefkroon als de actie van de kroon beter en preciezer aanvoelen dan bij de SKX009 het geval is. Over accuratesse kan ik niets zeggen, dat interesseert me toch niet, daar heb ik een GS Quartz voor.

LUME, KROON, WIJZERPLAAT
Kom op jongens. Het is Seiko lume. Wat verwacht je dan? Uiteraard zuigt de Lumibrite gewoon elk straaltje zon- of kunstlicht op om vervolgens als een boss te shinen. Hier bijvoorbeeld in een niet zo lichte keuken, gewoon nog bij daglicht:

Je kunt je voorstellen wat er 'snachts of met een UV-lampje zou gebeuren. Ook illustreert deze foto mooi wat ik nou zo tof vind aan de mini-Turtle. De indices zijn geen bolletje-streepje-driehoekje, maar eerder een soort zerkjes met een grotere op zes en negen, en een soort grote V vorm op twaalf.

Ook zijn de indices met opgelegde metaalrandjes omlijst. Dat is ten opzichte van de SKX007/009 een hele vooruitgang qua afwerking, maar mijn partner vind het optisch ook mooier dan de SKX171 wijzerplaat. Dat de datum daarbij zwart beletterd op een witte schijf is, is een genot.

Ik maakte me zorgen om twee absolute haat-objecten. De loep en de X van de ProspeX, maar ik moet bekennen dat de loep verrekte handig is voor middelbare mannen. Ook vind ik dat ie in het metaal goed bij het ontwerp past, beter dan verwacht.

Die X, tja. Waarom nou toch? Hij stoort me hier niet echt, maar toch vind ik het kut. :slight_smile:

Over de kroon op drie heb ik echter nooit wroeging of woede gevoeld. Prima zo. De plaatsing van de kroon zal me wel vierkant aan de hol roesten. Hierboven beschreef ik al hoeveel clearance het ontwerp je geeft op de pols, en dan nog is de kroonhuls robuust te noemen:

Ik maak me er geen zorgen om.

BANDEN

Dit. Ding. Eet. Alle. Banden. Het is net alsof ik weer een zwarte SKX heb. :slight_smile:

Zomaar een bloemlezing brons, blauw, bruin en grijs, en er is weer een classic rood-groen-zwarte Bond NATO onderweg. Yay!

De bijgeleverde siliconen-band is een stuk soepeler en comfortabeler dan die gegalvaniseerde tractorband die bij de SKX zat. Ook is 20mm een mooiere breedte naar mijn smaak, en als klap op de vuurpijk is de hardware veel mooier dan op de SKX band. Win for the Mini-Turtle, dus.

Maar ik blijf vinden dat je siliconen gewoon in je eigen bips of je meissie moet stoppen, en niet aan een horloge moet hangen. Jullie gaan dus geen foto van de originele band krijgen, die google je maar lekker zelf.

CONCLUSIE

Ondanks m’n vrees over de X en de loep vind ik dit horloge een absolute SKX-killer. Alles is net even strakker, beter afgewerkt en comfortabeler. En C-shape kasten zijn cool, daar houd ik wel van:

Zijn er dan geen minpunten? Jazeker wel. De belachelijke bijnaam is wel het eerste. Het is geen Turtle. Het voelt niet als een Turtle, en het ziet er niet uit als een Turtle. Dit is een fundamenteel ander ontwerp. Ook zal ie, vanwege prijs en segment, wel weer in de klauwtjes van modders vallen. Doe het eens niet, jongens. @Dao en @HanDavinci, doe het eens niet.

Tot slot: Hardlex. En vanwege de pukkel niet makkelijk origineel te houden qua uiterlijk en toch te saffieren. Ik stoor me niet aan hardlex, en het is beter dan mineraalglas, maar toch had ik ergens liever dertig ekkies meer betaald voor een saffieren versie. Met loep. :stuck_out_tongue:

Al met al:

Zeker voor 240 ball’n uut 'Ong Kong.

164 likes

Allemaal leuk en aardig maar doe mij maar een

:kissing_heart:

Je bent dronken. Ga naar huis. :joy:

Zonder dollen: tof klokje en puike review.

Oh het is trouwens een cushion case. Geen C-shape case. Groetjes.

6 likes

Ik vind 't persoonlijk nog even wennen, maar het staat deze ‘X’ héél erg goed! Mooi verhaal, mooie aanwinst. Veel draaplezier. :+1:

2 likes

Dat doet me er aan denken: Wanneer doen we weer een rondje pool met een belachelijk zwaar biertje er bij? :slight_smile:

Dank je. :sunny:

Dat heeft bij mij op foto’s ook even geduurd, maar eenmaal in de handjes is er niets vreemds aan. Ik maak me dan ook sterk voor meer van deze dingen op het forum. Zoals bijvoorbeeld de blauwe waar @Metinsta het over had. :slight_smile: Koop dat ding nou maar!!!

4 likes

Jezus, wat een lang verhaal. Je lijkt wel een wijf.

Ik zou hem modden.

More is more and less is a bore.
- Iris Apfel -

Heyaaa :beers:

4 likes

Wil je weer met een 9-2 nederlaag aan de paisleybebretelde corduroy broek naar huis? Mompelend dat het leven in de jaren twintig op het Franse platteland een stuk eenvoudiger was dan het stadse leven, anno 2018 in Zutphen? :wink:

3 likes

SevereTeemingDegus-size_restricted

5 likes

Leuk Stuk! En gefeliciteerd met je aanwinst. Ik vind de SKX en in mindere mate de turtle altijd gaaf! Helaas duurt het steeds maar even en schuif ik ze weer door! Niettemin leuk!

Een mod zou ook leuk zijn! Voor even :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 like

Kerel, laat ik nu net vorige week de blauwe van eglobal hebben laten aanrukken. Om min of meer dezelfde redenen. Moet nog arriveren. Bedankt voor je leuke relaas!

4 likes

Mooie review, Chris, hoewel ietwat aan de lange kant.
Ik vind het (en vond dat al) een zeer geslaagd horloge. Enige minpunt dat ik kan ontdekken is dat kleine ronde datumpukkeltje.

1 like

Dat is zeker een verbetering, vooral bij de 007 stoorde mij dat enorm (daarom heb ik de wijzers aan laten passen op de plaat). Bij de 009 stoort het me gek genoeg een stuk minder.

Hear hear!

2 likes

Leuke review en geweldige foto’s. Mag je vaker doen :+1:t2:

Als ik me niet vergis, heb ik hem nu in mijn bezit. Of heeft @anon50762135 meer dan 1 gemodde SKX171 gehad?

2 likes

Ziet er leuk uit! Ben door je review meer onder de indruk geraakt van de mini turtle, ik had er eerder niet echt naar om gekeken.

Ik snap je wel wat betreft de zwarte duiker. Mijn SKX007 is de Save Daocean mod geworden (het was een Lada en nu een Lamborghini) maar soms jeukt het wel als ik m’n oude SKX’ie zie.

Deze mini turtle is precies een leuke zwarte duiker die echt mooier oogt dan de 007 om de redenen die je noemt.

Nice :ok_hand:t2:

2 likes

De vraag stellen is hem beantwoorden. :joy:

2 likes

Ik had het kunnen weten :joy:

2 likes

Vent, goed topic! Echter, neen. Geen SKX killer want prospex. Alles waar prospex op staat is bij voorbaat kut. Maar zonder dat zou hij best tof zijn. Hounest.

3 likes

Hulde voor de review. Heerlijk onbevangen en open staan voor een kroon op 3 en een x op de plaat. Zouden er meer moeten doen. :laughing:Heb zin om er een te kopen, maar ja dat geldt ook voor veel andere modellen.:man_shrugging:

1 like

Leuk geschreven review @Fate_Amenable_To_Change! :+1:t2:
Zou zelf ook eerder gaan voor een mini-Turtle. Ik vind die “X” trouwens niet storend, staat juist wel sportief.
Veel plezier met dragen man :beers:

2 likes

Hé, dank jullie wel, leuk om te zien dat ie goed ontvangen wordt.

Als @anon50762135 dat kan bevestigen ben ik blij. Want die modder in Engeland had veel te wilde plannen. :grin:

Dat past hier echt niet slecht. Misschien komt dat door de kastvorm en de wat kleiner ogende bezelomvang.

Mooi man! Die vind ik ook retecool. Daarvan zie ik de foto’s er graag tegemoet. :+1::+1::+1:

Ik heb minder moeite met nieuwe ontwerpen waar ze het op doen dan met oude ontwerpen waar ze het achteraf op plakken. Ik vond het hier minder erg dan op een vakking blumo, G. Da’s inderdaad bij voorbaat kut. Misschien kan m’n ocd niet meer verandering omgaan. :grin:

5 likes

Die van jou is inderdaad in Engeland in de handen gevallen van de Britse @HanDavinci. Lumed bezel, Stargate wijzerplaat, datum van een GS en een engineer bracelet er op.

2 likes