Verdal 1946

Hallo,
Ik heb van mijn grootmoeder een polshorloge geërf en ik had graag wat meer geweten over de waarde ervan. Kan er mij iemand verderhelpen? Het betreft een polshorloge met stretchbandje waar het opschrift ‘fixo-flex’ aan de binnenzijde van elk stukje staat. Het horloge zelf is handmatig op te winden, op de voorzijde staat ‘verdal’ met het logo boven, en onderaan in het klein ‘17 jewels incabloc’ en ‘swiss made’. de cijfers zijn gewoon geschreven in het zwart met een kleine krul op een witte achtergrond. Achteraan staat ‘waterresistant’ , ‘stainless steel back’ en ‘1946’

Âlvast bedankt!

1 like

Hallo,

Ik ken het merk niet, maar een snelle zoektocht op google leverde me een paar beëindigde veilingen op met ongeveer €50,- à €60,- als eindbod.
Maar scherpe foto’s van horloge en uurwerk zullen vast wel een beetje helpen:)

1 like

Een middelmatig merk (volgens mij Frans) in een middelmatige uitvoering (voor zover dat van je omschrijving zonder foto’s valt af te leiden). De emotionele waarde is het hoogst, de monetaire twee tot drie tientjes op z’n best. Tenzij je iets voor ons verzwijgt :smiley:

1 like

Verdal is een handelsmerk van de firma PRONTO WATCH CO. L.MAITRE & FILS S.A uit Le Noirmont in de Zwitserse Jura. (opgericht in 1928 en definitief failliet gegaan in 2000.

Het was meer een firma die zelf geen werkjes maakte, maar wel eigen modellen.

Hier een oud dames modelletje dat zowel onder de naam Pronto als Verdal verkocht werd:

Ze waren redelijk populair omwille van hun prijs/kwaliteit verhouding (degelijk dus), maar het was geen “groot” merk (beschouw het een beetje zoals Pontiac en Rodania). De gebruikte werkjes waren zeker niet slecht (dikwijls AS, Unitas, en hun chronografen bevatten soms pareltjes ) Zie bvb hier:

http://www.horlogeforum.nl/read.php?8,28117,28117#msg-28117

Hun "Tour-De-France modellen waren wijdverspreid in de jaren vijftig en zestig… Hierbij een voorbeeldje:

Qua waarde moet je inderdaad op niet veel rekenen (tenzij er een erg zeldzaam werkje in zou zitten). Voor het hier getoonde dameshorloge bvb 20 à 30 Euro, voor de Tour de France, misschien 70 à 90 Euro (wegens nieuwstaat en mooie Unitas binnenin). De emotionele waarde zal veel groter zijn !

Zo Hopelijk ben je hier iets mee,

Met Vriendelijke Groeten,

Chris.

2 likes

Ik ken Pronto vooral als een merk sluiters voor oude camera’s (net als Citizen trouwens).

Caspert79 Schreef:

Ik ken Pronto vooral als een merk sluiters voor
oude camera’s (net als Citizen trouwens).

Volgens mij was dat Prontor.
groets,
rombo

3 likes

In tegenstelling tot hierboven vermeldde reacties
, dien ik toch het een en ander recht te zetten.

Verdal is een Belgisch horloge merk opgericht door mij grootvader. De naam Verdal is afkomstig van twee familie namen: Vermeersch ( zijn achternaam) en Dale ( achternaam van zijn moeder). Verdal was voornamelijk actief tussen 1960 en 1980 op het vlak van waterdichte uurwerken. Zij stonden bekend voor kwaliteit, verder dan middelmaat! In die tijd was Verdal een duur horlogemerk waardoor zij genoodzaakt waren ook andere, goedkopere merken/ gang werken te gebruiken dan het Zwitserse gangwerk ETA en gangwerken zoals Unitas etc.

Onder Verdal werd ook Ducal verkocht, een goedkopere versie die door Roland Vermeersch werd samengesteld en in de mate van het mogelijke verbeterd.

Uw specifiek uurwerk type Tour de France, behoord tot één van de meest succesvolle serie die Verdal ontwierp en op de markt bracht. Dit type stond bekend door de kwaliteit van handopwinding, zijn gangreserve en robuustheid/stevigheid en waterdichtheid. Er werd veel promotie gemaakt ineen rondom Antwerpen, waarbij 1000 exemplaren voor 2 dagen in een mand de Schelde ingedompeld werden. Ook Eddy Merckx maakte deel uit van de promotiecompagne. In onberispelijke staat kan dit uurwerk tot 100 à 120 euro verkocht worden.
Met wat gebruikssporen is 70 euro zeker realistisch.
Met schade zal dit onder de 40 euro van de hand gaan.

Verdal heeft zijn deuren moeten sluiten wegens ouderdom van de oprichter, die zijn kwaliteit en productieratio niet wenste aan te passen. De overige stock en horloge werden overgekookt door E.S.T. Horloges in Antwerpen.

27 likes

Dat noem ik nog eens info! :smile:

2 likes

Mijn vader droeg voor zijn (zware en vuile) werk jarenlang een Verdal ‘Type Tour de France’ omdat het een betaalbaar en tegelijkertijd zeer degelijk horloge was. Als kleine jongen was ik gefascineerd door het feit dat zijn horloge, met mooie blauwe sunburst, heel bleef. En het is zonder twijfel de basis geweest van mijn liefde voor mechanische, degelijke en toch betaalbare horloge’s. Ik heb zijn horloge nu in mijn bezit, heb het zelf geserviced en het vormt nu een mooie herinnering aan mijn vader.
Bedankt Vermeersch1 voor deze informatie; op het internet is helaas niet heel erg veel te vinden over het prachtige bedrijf Verdal. Mijn vader had het trouwens waarschijnlijk zeer goed kunnen vinden met uw opa; hij deed ook geen concessies als het op kwaliteit aankwam! Jammer dat dat door de quartzrevolutie een tijd lang onvoldoende werd gewaardeerd!

6 likes

Ondanks de kleine kasten tov. de huidige horlogetrend, is een Verdal inderdaad een horloge dat je bij eender welke dagtaak kan blijven dragen.

fijn om te horen dat een uurwerk, los van zijn materiële waarde ook voor jou een emotionele waarde meedraagt.
Ik hoop van harte dat je die momenten en herinneringen kan blijven koesteren bij dit uurwerk.

3 likes

Hello, ikzelf heb een Verdal junior met een gouden kast gekregen bij mijn plechtige communie in 1963 en ze doet het nog altijd, ik draag ze wel niet meer maar het blijft op mijn bureau liggen en heeft een enorme nostalgische waarde, en inderdaad ze waren en zijn stevig want als je 6 weken in een tent in Bredene iedere zomer overleefde dan was je van goede komaf toen.Bedankt Mr Vermeersch voor de uitleg ik had al een paar keer opzoeking gedaan maar uitleg die van de familie komt is altijd waardevoller vind ik.

1 like

Mijn Horlogegeschiedenis is ook begonnen met een Verdal Type Tour de France… en wel die van mijn vader…

in zijn Verdal tikte een ETA 2763, ik vond het horloge tijdens het opruimen voor een verhuizing, 't lag al jaren kapot in een lade, zwaar afgeleefd, omdat mijn vader zijn horloge alleen afdeed als ie ging slapen… en… als je aan het verbouwen bent dan krijgt een horloge het flink voor de kiezen… glas, en kast waren nog al beschadigd… daarom heb ik in 2013 een nieuwe kast gemaakt voor het horloge… en tevens een nieuwe wijzerplaat en wijzers… waar dat toe geleid heeft… is bij de meesten wel zo zoetjes aan bekend… de Oprichting van mijn bedrijf… en inmiddels ben ik zo’n 150 horloges verder…

door mijn ervaring, opgedaan in de afgelopen jaren… heb ik het plan opgevat de Verdal toch in oude glorie te gaan herstellen… om het te dragen… het horloge van mijn vader… want… dat je een horloge nooit bezit, maar bewaart voor een latere generatie… dat gaat niet alleen op voor Patek Philippes… :slight_smile:

4 likes

Dit is mijn Pronto Verdal… ik draag hem niet, vooral omdat hij 65cm groot is met aan beide zijden een wijzerplaat. :stuck_out_tongue:

Het uurwerk is overigens niet van Verdal Pronto maar van Reform… ik denk dat de gevelklok een handgemaakte one-off is geweest.

Gr. Mike

5 likes

Nieuw op deze forum zou ik een verbeteringen willen aanbrengen aan uw zeer degelijke post:
De naam ‘…dal’ afkomstig is van zijn echtgenote Mathilde Vetgedrukte tekstDalleVetgedrukte tekst, even goede commercante als hijzelf. Hun zoon Roland Dalle was daarentegen veel minder begaafd en heeft de zaak laten wegkwijnen. Mijn broer Benoit Dalle verstrekte wat hulp, maar kon het tij niet meer keren.
Etienne was dus mijn oom en Mathilde de zuster van mijn vader.
Ik heb zelf enkele Verdal uurwerken, waarvan één mijn communiehorloge was.
Hierbij een poging met een (slechte) scan. Blijkbaar is de L van Verdal, hoewel in goud, verpulverd.

.

Xavier Dalle °1936

6 likes

Beste XD 107001,

Mag ik jou verder toelichting vragen; jou info gaat 100% in strijd met mijn familiale achtergrond, kennis en eer.
het type uurwerk u gebruikt al maatstaf, heeft 100% hetzelfde logo, hetzelfde lettertype en gebruik van kroon.

Het lijkt me onmogelijk dat dit alles toeval zou zijn.

2 likes

Familiereünie…?

2 likes

Mooie horloges zijn dit. Klassieke uitstraling. Toch eens wat mee gaan doen.

2 likes

Beste Vermeersch1,

Etienne V. was mijn oom en mijn ouders hebben dat uurwerk vermoedelijk van hem gekocht.
Als hij uw grootvader is dan moet ik u gekend hebben uit het Antwerpse, Van Eycklei ?

Wat is er eigenaardig aan dat uurwerk ?

mooi moet wel lukken dat me deze week door een man uit bilzen het zelfde is verteld . maar niet hier op het forum . ik wist dit totaal niet . maar nu voor altijd :wink:

mijn vader had er zo één omdat hij veel met de hamer sloeg . en de rest ging aan gort

Mooi draadje hierbij het eerste model Tour de France PRONTO / VERDAL Ca 1945werkje een pronto 13400

3 likes